Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani iz prve ruke saznali sve o programu sufinanciranja energetske obnove kuća

30.09.2021. 09:54


Na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljen je novi Javni poziv za financiranje projekata obnove i korištenja obnovljivih izvora energije i do 60 posto. Tko se sve može prijaviti i na koji način, građani su mogli saznati na besplatnoj radionici o programu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća koja se održala u srijedu u Velika vijećnici Grada Zadra.


Stručna prezentacija
Djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su sve uvjete sufinanciranja, s naglaskom na popis potrebne dokumentacije i način prijave na javni poziv, nakon čega su građani imali priliku postavljati i konkretna pitanja.
– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji je namijenjen građanima koji su vlasnici domova i koji žive u njima, tim pozivom je osigurano ukupno 300 milijuna kuna, rekla je u uvodu Maja Rajčić, načelnica Sekotora za energetsku učinkovitost te je dodala kako postoji nekoliko osnovnih uvjeta koje građani trebaju zadovoljiti ukoliko se odluče prijaviti na Javni poziv.
– Prvi i osnovni uvjet je da je osoba koja se javlja za obnovu vlasnik kuće, a drugi važni uvjet je da ta osoba živi u toj kući, minimalno 30 dana prije početka prijave na poziv, obrazložila je Rajčić dodavši kako su ostali uvjeti uglavnom tehničke naravi, a prioritet je da kuće koje se javljaju na natječaj budu one najlošijih energetskih svojstava kako bi se njihovom obnovom ostvario pozitivan efekt.
– Uvjeti natječaja su već objavljeni, a prijave započinju 14. listopada u 9 sati i vrše se elektroničkim putem, putem sustava za e-prijave, dodatno je Rajčić objasnila uvjete, nastavivši kako je maksimalan iznos koji kućanstvo može ostvariti 204.000,00 kuna, odnosno 60 posto ukupne investicije, objasnila je. Iz Fonda su dalje rekli kako je nakon 2015., otkad je bio posljednji veliki poziv, nastala jedna pauza od nekoliko godina te je prošle godine objavljen veliki poziv putem kojeg je financirano 3 100 energetskih obnova kuća. Ti su projekti trenutno u realizaciji, a konačni će se rezultati o tome koliko je ukupno kuća u Hrvatskoj obnovljeno, znati za otprilike godinu dana, kad se provedu svi projekti. Iz fonda dalje govore kako, sukladno prijašnjem iskustvu, i na ovom pozivu očekuju jednako velik interes, ako ne čak i veći. Fond održava seriju radionica koja će trajati tri tjedna te će u tom periodu obići cijelu Hrvatsku, a Zadar je prva dalmatinska postaja.


Zadar je prva stanica
– Zadar je prva lokacija u Dalmaciji, a na ovoj radionici građanima Zadra naglasit ćemo sve specifičnosti iz primorskog dijela Hrvatske i ono što bi za njih bilo najbolje da implementiraju u svojim projektima, a to je prvenstveno veće korištenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije iz fotonapona, i slično, zaključila je na kraju Rajčić koja je prisutnima objasnila sve elemente poziva te specifičnosti na koje bi, tijekom prijave, trebali računati. Cilj ovog Programa je povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života. Istovremeno, planiranje ovakvih zahvata podrazumijeva i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka odnosno potiče gospodarsku aktivnost.




Program energetske obnove obiteljskih kuća
Fond u okviru novog Javnog poziva sufinancira energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu odnosno mjere sukladno Tehničkim uvjetima Poziva:
A1 – cjelovita energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije;
A2 – povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora kroz provedbu minimalno jedne od mjera na vanjskoj ovojnici obiteljske kuće;
A3 – ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.