Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cvijeće sjećanja za branitelje i profesore

Autor: Jelena Miloš

29.10.2008. 23:00
Cvijeće sjećanja za branitelje i profesore

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nastojimo sačuvati i njegovati vrijednosti koje su daleko iza nas, a najbolji način za to je učeći povijest, a čovjek koji ne poznaje svoju povijest ne može graditi ni budućnost, kao ni vrijednosti koje su nastale za vrijeme Domovinskog rata, komentirao je ravnatelj Šimičević
U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana profesori i učenici zadarske Gimnazije Vladimira Nazora na Gradskom groblju položili su vijence na spomenike poginulih branitelja i cvijeće na grobove preminulih djelatnika i učenika Gimnazije.
Po riječima ravnatelja Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimičevića, prisjećanje i odavanje počasti preminulima zapravo je tradicija koju njeguju više od pet godina.
– Nastojimo sačuvati i njegovati vrijednosti koje su daleko iza nas, a najbolji način za to je učeći povijest, a čovjek koji ne poznaje svoju povijest ne može graditi ni budućnost, kao ni vrijednosti koje su nastale za vrijeme Domovinskog rata, komentirao je ravnatelj Šimičević dodajući da su vijence i cvijeće na grobove položila 24 učenika, odnosno Vijeće učenika zajedno sa svojim profesorima.
– Vijence smo najprije položili podno središnjeg križa za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali živote za svoju domovinu, a potom ćemo obići grobove profesora naše Gimnazije koji su sahranjeni na Gradskom groblju, rekao je ravnatelj Šimičević napominjući da nakon Gradskog groblja učenici i profesori idu u Novigrad i na Silbu odati počast tragično preminulim profesorima Vici Vlatkoviću i Gojku Matulini, koje je 1972. godine upucao učenik njihove škole.
Polaganje vijenaca i odavanje počasti preminulim braniteljima i profesorima, kaže ravnatelj Šimičević, zapravo je sitnica u odnosu na ono što su oni učinili za nas.
– U povodu Svih svetih i Dušnog dana moramo se prisjetiti mrtvih i odati počast braniteljima koji su se borili za našu domovinu i slobodu, ali i profesora koji su čitav svoj životni vijek proveli odgajajući djecu, zaključio je Šimičević.