Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Freske na način hlebinske škole

Autor: Ivan Stagličić

29.10.2008. 23:00
Freske na način hlebinske škole


Večeras s početkom u 18.00 sati otvara se u ‘Domu na žalu’ u Preku izložba “Freske i crteži”, Milana Generalića, slikara iz Hlebina i nećaka čuvenog Ivana Generalića. Riječ je o slikaru rođenom 1950. godine, a koji nastavlja tradiciju hlebinske slikarske škole. Prvu pouku o slikarstvu dobio je od Ivana Generalića, a potom je završio i Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo. Prve samostalne izložbe bile su mu u zagrebačkoj kuli ‘Lotršćak’ te u Hlebinama, koje mu je organizirao Josip Generalić.
U svom razvoju kao umjetnik, Milan Generalić je pokazao poseban interes za tehniku izrade fresaka, kojim je oplemenio svoj rad i proširio polje djelovanja tzv. naivne umjetnosti. Poseban njegov doprinos je odvajanje freske od zida, čime je slika prestala biti materijalno vezana za konkretni prostor, što će biti prikazano i na izložbi u Preku. Generalić je također specifičan po svom iskoraku iz uobičajenih genre i pejzažnih motiva, karakterističnih za hlebinsku školu, u prostore sakralnih motiva, rješavajući na poseban način tu nepresušnu motivaciju umjetnika kroz stoljeća. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a živi i radi u Hlebinama.
Za izložbu u Preku Generalić je izradio posebnu sliku “Lavandijere”, u spomen na 16 poginulih prijeških lavandijera, također u tehnici freske.