Freske na način hlebinske škole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
generalic_preko
Za izložbu u Preku Generalić je izradio posebnu sliku "Lavandijere", u spomen na 16 poginulih prijeških lavandijera

Večeras s početkom u 18.00 sati otvara se u 'Domu na žalu' u Preku izložba "Freske i crteži", Milana Generalića, slikara iz Hlebina i nećaka čuvenog Ivana Generalića. Riječ je o slikaru rođenom 1950. godine, a koji nastavlja tradiciju hlebinske slikarske škole. Prvu pouku o slikarstvu dobio je od Ivana Generalića, a potom je završio i Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo. Prve samostalne izložbe bile su mu u zagrebačkoj kuli 'Lotršćak' te u Hlebinama, koje mu je organizirao Josip Generalić.

U svom razvoju kao umjetnik, Milan Generalić je pokazao poseban interes za tehniku izrade fresaka, kojim je oplemenio svoj rad i proširio polje djelovanja tzv. naivne umjetnosti. Poseban njegov doprinos je odvajanje freske od zida, čime je slika prestala biti materijalno vezana za konkretni prostor, što će biti prikazano i na izložbi u Preku. Generalić je također specifičan po svom iskoraku iz uobičajenih genre i pejzažnih motiva, karakterističnih za hlebinsku školu, u prostore sakralnih motiva, rješavajući na poseban način tu nepresušnu motivaciju umjetnika kroz stoljeća. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a živi i radi u Hlebinama.

Za izložbu u Preku Generalić je izradio posebnu sliku "Lavandijere", u spomen na 16 poginulih prijeških lavandijera, također u tehnici freske.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno