Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Mediteranu” četvrta linija za Dugi otok?

Autor: Ivana Burica

29.10.2008. 23:00
“Mediteranu” četvrta linija za Dugi otok?

Foto: Zvonko KUCELIN



Lara s jugoistočnim dijelom Dugog otoka održava jednu liniju dnevno, onu s polaskom iz Zadra u 10 sati i povratkom u Zadar u 12.50 sati. Ta je linija vrlo važna za otočne srednjoškolce. Zatvaranjem Malog Ždrelca Lara bi u Zadar stizala tek u 14.30 sati. Znatno brži katamaran Mediteran stizao bi na vrijeme – u 12.45 sati


Od ponedjeljka će zbog početka radova na kanalu Mali Ždrelac brodske i brzobrodske linije prema Ravi, Ižu i jugoistočnom dijelu Dugog otoka ploviti duljim putom, kroz Veli Ždrelac. Plovidbeni red ostaje isti, barem što se polazaka tiče s tim da će putovanja, posebno ona za Zaglav i Sali, trajati duže. Što se tiče Rave i Velog Iža plovidba okolnim putom neće se previše odraziti na satnicu te će putovanja u prosjeku trajati tek desetak minuta duže.
No, novi put kojim će brodovi, konkretno katamaran Mediteran i brod Lara, ploviti za jugoistočni dio Dugog otoka produžuje se s 13 na 22 milje. Razlika od 18,8 milja u oba smjera značajno će se odraziti na duljinu putovanja pa bi se povratno putovanje Lare, koje je dosad trajalo 2 sata i 50 minuta, moglo produžiti gotovo dvostruko – na 4 sata i 30 minuta, odnosno s dosadašnjih sat i 15 minuta na dva sata i 15 minuta u jednom smjeru.
Lara s jugoistočnim dijelom Dugog otoka održava jednu liniju dnevno, onu s polaskom iz Zadra u 10 sati i povratkom u Zadar u 12.50 sati. Ta je linija vrlo važna za srednjoškolce koji žive na otoku i svakodnevno putuju u školu u Zadar, a zatvaranjem Malog Ždrelca Lara bi u Zadar stizala tek u 14.30 sati. Općina Sali je stoga uputila zahtjev da umjesto Lare i na toj liniji prometuje katamaran Mediteran koji bi se u Zadar vraćao oko 12.45 sati, što odgovara potrebama srednjoškolaca.
Jučer je stoga održana telefonska sjednica Upravnog vijeća Agencije za obalni linijski promet na kojoj je trebala biti donesena odluka hoće li se udovoljiti zahtjevu Općine Sali, budući da će četvrta dnevna linija Mediterana na relaciji Zadar – Sali – Zaglav iziskivati dodatne troškove. Općina Sali također je predložila da drugo dnevno putovanje Mediterana iz Zadra umjesto u 15.30 iz Zadra kreće u 15 sati i to zbog potreba zaposlenika Mardešića koji žive na kopnu.
Konačni plovidbeni red i raspored brodova za Dugi otok trebali bi biti objavljeni danas na službenim stranicama Agencije za obalni linijski promet.


 MALI ŽDRELAC ZATVARA SE 3. STUDENOG




Zbog izvođenja radova na proširenju i produbljenju prolaza Mali Ždrelac, od 3. studenoga prolaz Mali Ždrelac privremeno će biti zatvoren za plovidbu.
S tim u svezi, Plovput će 3. studenoga sa svake strane tog prolaza, sa strane Srednjeg kanala i sa strane Zadarskog kanala, postaviti po jednu žutu svjetleću plutaču “upozorenja” sa žutim X na vrhu i karakteristikama svjetla: ŽB1 2s 3M. Istovremeno će biti pogašene sve postojeće svjetleće oznake u tom prolazu, počevši od svjetleće oznake na rtu Zaglav (PSJM, br. 411), pa sve do prilaza svjetleće oznake sa strane Srednjeg kanala (PSJM, br. 419).
Postojeće lučko svjetlo na glavi pristana luke Ždrelašćica (PSJM, br. 414,1) ostat će u funkciji za vrijeme izvođenja radova, budući da je isto vezano za uplovljavanje u luku Ždrelašćica – Gospa od Sniga.