Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Na dva stabla 406 kilograma maslina!

Autor: Jurica Predovan

29.10.2008. 23:00
Na dva stabla 406 kilograma maslina!

Foto: Jurica PREDOVAN



Ponosan sam što smo ubrali ovako veliku količinu maslina, 406 kilograma na dva stabla, a mislim da je odličan urod rezultat velike brige oko gnojenja i zalijevanja jer je bila sušna godina, kaže Željko Radobuljac


Sezona branja maslina u punom je jeku, a da je to uistinu tako mogli smo se uvjeriti na svakom koraku diljem cijele županije. Mnogi maslinari nezadovoljni su urodom koji su našli u maslinicima, a malo tko može se pohvaliti s ubranih 406 kilograma na samo dva stabla.
Maslina traži ljubav
Naime, u Vrsima na imanju obitelji Vedrane i Željka Radobuljca ove godine urod je i više nego odličan.
Sorte masline koje se nalaze na domaćinstvu Radobuljaca su orkule, a kao recept za ovako velik urod domaćica Vedrana je naglasila kako treba imati puno ljubavi prema maslini kao i osigurati dovoljne količine vode te kvalitetnog gnojiva. Također je rekla kako treba masline kvalitetno i na vrijeme obrezati, a za što je oduvijek bio zadužen njen otac Božidar Bralić.
– Ja sam rodom iz Bibinja i uz oca sam kao mala zavoljela masline. Kada sam došla u Vrsi svi su tada govorili kako masline neće uspijevati na ovom području, a ja sam ipak odlučila da u svom dvorištu posadim dva stabla maslina koja su stara punih 16 godina. Želja mi je bila da u vrtu imam ukrasno bilje koje će biti zimzeleno, a od kojeg ću opet imati koristi, kazuje zadovoljna Vedrana Radobuljac, dodajući kako je prošle godine urod bio nešto slabiji, na jednoj maslini 152 kilograma, a na drugoj 98 kilograma. Također kazuje kako je ove godine urod bio bolji za 156 kilograma te su ubrali rekordnih 406 kilograma.
Masline su brane cijeli dan od ranog jutra pa sve do predvečerja, a u tome im je pomogao sin Šime, Željkov brat Luka te susjede Sandra i Eni. Da je berba bila i više nego naporna moglo se vidjeti na kraju dana kada su berači bili vidno umorni, a snagu su vraćali uz pun stol domaće spize.
Ulje kao lijek
Očekuju kako će imati oko 45 litara maslinovog ulja te kako će za svoje potrebe potrošiti oko 30 litara, dok će ostalo podijeliti prijateljima. Željko i Vedrana ulje najčešće upotrebljavaju za ribu i meso na gradelama, salatu, kuhana jela te kaže kako zajedno sa suprugom svako jutro pije po jednu malu žlicu ulja jer time održavaju zdrav organizam.
Također su poručili ljudima kako ne treba saditi previše maslina, jer kad masline stanu na rod nije ih nimalo lako sve pobrati, ističući kako je za prosječnu obitelj dovoljno imati svega nekoliko stabala maslina.
– Ponosan sam što smo ubrali ovako veliku količinu maslina na dva stabla, a mislim da je ovako velik urod rezultat velike brige oko gnojenja i zalijevanja jer je bila sušna godina. Naše masline nalaze se usred vrta i oko njih se nalazi trava koju također redovito zalijevamo te mislim kako je i to doprinijelo ovako velikom urodu. Svake godine radimo na isti način gdje je prošle godine bio urod znatno manji, a svakako je tome doprinijelo i to što sorta orkula svaku drugu godinu prerodi. Za očekivati je da će sljedeće godine urod biti manji, a hoće li to biti uistinu tako vidjet ćemo sljedeće sezone, zaključio je Radobuljac.
Masline su na kraju završile u uljari u Kožinu te je nakon prerade dobiveno visoko kvalitetno maslinovo ulje.