Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Najtraženije krizanteme u “pitaru”

Autor:

29.10.2008. 23:00
Najtraženije krizanteme u “pitaru”


Osim proizvođača i prodavača cvijeća za predstojeće blagdane pripremila se i zadarska prijevoznička tvrtka Liburnija. Stoga će, kao što je to i dosad činila, u cilju smanjenja gužvi, za te dane uvesti dodatnu liniju prema Gradskom groblju
Kao što to i inače biva, vrijeme blagdana Svih svetih i Dušnog dana, i ove je godine pločnike i štandove zadarske tržnice okitilo bogatim cvjetnim aranžmanima.
More krizantema
S obzirom da su cvijeće i svijeće od davnina najljepši način iskazivanja osjećaja za pokojne, uz lampione i svijeće svih veličina i oblika, krizanteme svih boja, onih u “pitarima” i “na komad”, mađarice i ping-pong loptice te umjetni i živi aranžmani u posljednjih su nekoliko dana zaokupili zadarske proizvođače i trgovce cvijećem. Sve je to samo rezultat želje za zadovoljenjem potreba zadarskih kupaca, svih onih koji se na Dušni dan na dostojanstven način žele prisjetiti svojih najmilijih.
U ponudi su, naravno, i prigodni aranžmani od rezanog cvijeća. Bilo da se radi o cvjetnim aranžmanima u pletenim košarama ili ikebani, cijena se kreće od 40 do 50 kuna.
No, kao što su nam to potvrdile prodavačice svijeća i cvijeća na zadarskoj tržnici, prodaja ovih dana predstavlja tek uvod u ono što slijedi, jer najveći interes očekuju tek sutra i prekosutra, posljednja dva dana.
– Kao što je to uobičajeno, i ove se godine najviše prodaju krizanteme u pitaru. Njihova je cijena između 35 i 40 kuna, ovisno o veličini. Aranžama ima svih veličina, a oni najmanji koštaju 50 kuna, no oni se za sada slabije traže, aktualniji su zadnja dva dana, kazala nam je prodavačica koja je šarenilo svojih proizvoda prezentirala na samom ulazu na tržnicu.
Osim prekrasnim svježim i umjetnim cvijećem, ona prolaznike dočekuje i lampionima i svijećama, za koje kaže da se iz godine u godinu sve lošije prodaju, a kao razlog tome prvenstveno navodi bogatiju i jeftiniju ponudu u brojnim trgovačkim centrima.
Dodatna autobusna linija
– S obzirom da mi je danas prvi dan prodaje cvijeća, još uvijek ne mogu reći kakav je promet. Ipak, očekujem da će biti dobar, i ne sumnjam da ću kao i svake godine i ovog puta prodati sve. Cvijeće je jako kvalitetno, iz vlastitog vrta, a danas su najveći interes izazvale krizanteme u pitaru koje koštaju 35 kuna te krizanteme na komad po cijeni od 12 kuna, kazala nam je druga prodavačica, dok je za kupca slagala buket od šesnaest komada zanimljivih žutih ping-pong loptica koje po komadu koštaju šest kuna.
Djevojka čiji je štand bogat uglavnom lampionima i svijećama, koje koštaju od 5 do 20 kuna, također nije zadovoljna ovogodišnjom prodajom te navodi kako je ona iz godine u godinu sve lošija.
– Čini mi se da se cvijeće još uvijek relativno dobro prodaje, jer ljudi znaju da ovdje mogu dobiti svježe, kvalitetno i domaće, dok se za lampione kupci najčešće odlučuju za trgovačke centre gdje je ponuda također bogata, možda i jeftinija, a mnogima je to i praktičniji izbor, kazala je ova djevojka.
Osim proizvođača i prodavača cvijeća za predstojeće blagdane pripremila se i zadarska prijevoznička tvrtka Liburnija. Stoga će, kao što je to i dosad činila u cilju smanjenja gužvi, za te dane uvesti dodatnu liniju prema Gradskom groblju.
– Prije više od pola godine uveli smo još jednu liniju na relaciji Diklo – Gradsko groblje, koja vozi svakih pola sata. Stoga nam je potrebno uvesti još samo jednu dodatnu gradsku liniju i to od kolodvora do Gradskog groblja koja inače ne vozi, a sutra i prekosutra će voziti izvanredno, svakih petnaest minuta, najavio je Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog sektora Liburnije.