Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nered u Sinjoretovu

Autor: Dragana Glavočić

29.10.2008. 23:00
Nered u Sinjoretovu

Foto: Adam VIDAS



Za postojeću situaciju na odlagalištu krivi su i stanari Sinjoretova koji su stvorili nered. Odlagalište je bilo zatvoreno, no pokidan je lanac, a klizna vrata su odnesena. Tako da spornu ledinu danas koriste i obližnji stanari, kazao je Zdravko Zubčić
– Od 1995. godine zadarska Elektra počela je odlagati na obližnjoj ledini drvene stupove i njihove betonske nosače, koji drže električne žice te razvodne kutije za električnu energiju. Cijela situacija ne bi bila alarmantna da se naša djeca imaju gdje igrati i da zmije, miševi i štakori ne ulaze u kuće. Doznali smo da je ledina u vlasništvu Elektre te da će se tu sagraditi vrtić i igralište, ali od obećanog, tijekom predizbornih kampanja, ništa do danas. Neki nagađaju da bi tu mogla niknuti i džamija. Često se noću može čuti kako netko pili električne žice i odnosi ih, ispripovijedao je Stipe Agatić koji živi u neposrednoj blizini sporne ledine.
Stanovnici Sinjoretova navode da je Elektra u proteklih 11 godina zapuštenu ledinu sanirala samo jedanput i od tada drveni balvani se samo gomilaju, a grmlje kupina, drače i divlje smokve samo buja. Da bi djeca imala prostora za igru, čak su sama počeli čistiti obraslu ledinu koja je na jednom dijelu betonirana pa im služi kao igralište.
Ogorčeni stanovnici pitaju se kako to da Elektra, koja mjesečno ubire novac od svojih potrošača, nema sredstava održavati svoj deponij smješten među obiteljskim kućama.
– Silna sredstva Grada Zadra troše se na sanaciju i održavanje Pozdrava suncu, a gradsko naselje Sinjoretovo egzistira bez vrtića, škole, ambulante i primjerenog dječjeg igrališta, kazala je stanarka te istaknula da se najviše boji štakora i miševa koji se motaju oko kuća pa je o vlastitom trošku očistila tri metra šikare pored okućnice.
U razgovoru sa Zdravkom Zubčićem, rukovoditeljem pogona Bokanjac, doznajemo da uskoro Elektra očekuje troškovnik od svojih kooperanata te da će se tada krenuti u sanaciju odlagališta. Inače, Elektra je zemljište u nekoliko navrata dala na prodaju, no nitko nije bio zainteresiran.
– Za postojeću situaciju na odlagalištu krivi su i stanari Sinjoretova koji su stvorili nered. Odlagalište je bilo zatvoreno, no pokidan je lanac, a klizna vrata su odnesena. Tako da spornu ledinu danas koriste i obližnji stanari, kazao je Zubčić.