Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prvi predsjednik zadarski kapetan Nino Dunat

Autor: Elza Radulić-Toman

29.10.2008. 23:00
Prvi predsjednik zadarski kapetan Nino Dunat

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kapetani su jučer, među ostalim brojnim pitanjima, “potegnuli” i pitanje vlastite percepcije, ističući, uz ostalo, kako oni imaju zvanje kapetana duge plovidbe i da žele da ih se tim naslovom i oslovljava


U Zadru su se jučer okupili pomorski kapetani iz više jadranskih pomorskih središta i osnovali su Zajednicu udruga pomorskih kapetana Hrvatske. Njezin je prvi predsjednik Zadranin, kapetan Nino Dunat, a njegov zamjenik je također iz Zadra kapetan Tihomir Ivanov.
Nakon višemjesečnih priprema udruge pomorskih kapetana iz Dubrovnika, Splita, Kostrene, Rijeke, Raba i Zadra s ukupno više od 700 članova, odlučile su da će osnovati zajedničku udrugu kojom će lakše dolaziti do zajedničkih ciljeva, a oni su brojni, kako se i jučer čulo. Šibenski kapetani će im se naknadno priključiti, čim registriraju vlastitu udrugu.
– Ovako ojačani ćemo moći pomorcima pružiti kvalitetniju pomoć, popraviti naš pravni položaj, surađivati sa srodnim međunarodnim institucijama, ali ćemo se i izboriti za zajedničke interese i moći ćemo ukazivati na mnoge nedorečenosti postojećeg zakona, rekao je, uz ostalo, predstavnik splitske udruge kapetan Sanjin Dumanić, podsjetivši i na najnoviji problem s dubrovačkim kapetanom Kristom Laptalom. Kapetan Dumanić je naglasio i kako se suvremena tehnologija toliko promijenila, pa i to treba mijenjati i u propisima, koji je ne uopće prate. Tako, primjerice i zapovjednik broda ne može sve znati, niti može odgovarati po zapovjednoj odgovornosti, a pogotovo bez dokaza. Kapetani su jučer, među ostalim brojnim pitanjima, “potegli” i pitanje vlastite percepcije, ističući, uz ostalo, kako oni imaju zvanje kapetana duge plovidbe i da žele da ih se tim naslovom i oslovljava.
Pomorski kapetani okupljeni u novoj zajednici su podsjetili i da će se priključiti Zajednici pomorskih kapetana Europe, CESMA-i.
Inače sjedište ove hrvatske udruge je u Zadru, a dogovoreno je da će se svake godine mijenjati predsjednik, te da će prvi biti i domaćin iz Zadra, potom iz Splita pa iz Rijeke i Kostrene. Za tajnika Zajednice su izabrali tajnika zadarske udruge Slobodana Vrdoljaka. Izabrali su i sva ostala tijela pa su, pored Predsjedništva s 11 članova, izabrali i Nadzorni odbor i Sud časti.
Osnivačkoj skupštini je nazočio i osnivač Tankerske plovidbe Ivan Paša, koji je inače počasni član zadarske Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice.