Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Šijaković priveden, pa pušten na slobodu

Autor: Minja Gugić

29.10.2008. 23:00
Šijaković priveden, pa pušten na slobodu


Nakon uhićenja, zbog bježanja pred policijom kombijem u kojem je bilo oko 50 tisuća eura, jučer je istražnom sucu priveden samo stariji brat Marko, no pušten je na slobodu jer nije bilo zakonske osnove za njegovim pritvaranjem
Marko Šijaković , 28- godišnji Zagrepčanin priveden je jučer istražnom sucu Županijskog suda u Zadru Vladimiru Mikolčeviću uz kaznenu prijavu koja ga tereti za kazneno djelo okvalificirano kao sprječavanje službene osobe u obavljanju svoje dužnosti, no sudac Mikolčević ga je pustio jer nije bilo zakonske osnove za njegovim pritvaranjem.
Naime, kako je pojasnio sudac Mikolčević, nema opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je u pitanju samo njegov mlađi brat koji i inače ima zakonsku blagodat nesvjedočenja kao bliski srodnik, nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a utvrđeno je također kako Marko Šijaković do sada nije nikada kažnjavan, pa čak ni prekršajno.
Podsjećamo, policijska potjera i pucnjava baš poput onih u američkim akcijskim filmovima odigravala se u utorak oko 10.30 sati, u mjestu Zemunik Donji kada je Šijaković zaustavljen kao vozač kombija marke “VW” zagrebačkih registracija, a na mjestu suvozača bio je njegov brat Tomislav (24).
Policajci su kontrolom utvrdili da kombi nema uredno obavljen i valjan tehnički pregled i obvezno osiguranje, pa je na to upozorila Šijakovića, međutim on se na to oglušio i počeo bježati prema Obrovcu.
Na izlazu iz mjesta Zemunik Donji, pokušala ga je zaustaviti druga policijska ophodnja s jasno istaknutim znakom “STOP-POLICIJA”, no on se ni na to nije osvrnuo, već je nastavio bježati.
Onda je krenula prava “filmska” potjera u koju su bila uključena dva službena policijska automobila, kojima su bjeguncima davali i dalje jasne zvučne i svjetlosne signale da se zaustavi.
Ništa nije pomoglo, braća Šijaković i dalje su bježala munjevitom brzinom i vratolomnom vožnjom po oba kolnička traka te su u više su navrata čak doveli u opasne situacije i policajce koji su ih ganjali.
Naposljetku, policajci su ih uspjeli zaustaviti kod Karina Gornjeg, na predjelu Njivice gdje im je put prepriječilo policijsko vozilo.
Kad su policajci krenuli prema kombiju, Šijaković još uvijek nije odustajao već se zaključao i naglo ubrzao vožnju i to prema jednom od policajaca pokušavajući ga udariti kombijem.
Policajac je uspio izbjeći nalet kombija i to na način da se bacio izvan kolnika, pri čemu se srećom samo lakše ozlijedio.
U tom su trenutku policajci zapucali u zrak, ali Šijakovići se i dalje nisu zaustavili, pa su policajci pucali u gume kombija. I s takviom gumama Marko Šijaković nastavio je voziti prema mjestu Zelengrad te se napokon zaustavio na predjelu Gagići.
Braća su odmah uhićena i s lisicama na rukama su dovedena u policijsku postaju na krim obradu koja je trajala cijelu noć.
U međuvremenu, istražni sudac Mikolčević izdao je nalog, odnosno dozvolu za pretragom kombija u kojem je nađeno nešto manje od 50 tisuća eura i jedna registarska oznaka zagrebačkog područja za koju se sumnja da je krivotvorena.
Još uvijek nije poznato odakle braći Šijaković ovaj novac, ali neslužbenim smo kanalima saznali kako su navodno za taj novac imali nekakve potvrde, odnosno dokumente kojima su dokazali kako je novac njihov.
Što se tiče bježanja pred policijom, razlog navodno leži u činjenici da im je istekla registracija.
Jučer je istražnom sucu bio priveden samo stariji brat Marko jer mlađem Tomislavu policajci nisu uspjeli dokazati supočiniteljstvo u cijeloj “priči”, a navodno je – upitnog duševnog zdravlja.