Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tako blizu, a tako daleko

Autor: Šime Ćurko

29.10.2008. 23:00
Tako blizu, a tako daleko

Foto: Vedran SITNICA



Zadar je ostao bez četvrtfinala Kupa nakon dva produžetka i nakon što je u izvođenju jednanaesteraca imao vodstvo 4:2 budući da je Vuković obranio prvi jedanaesterac gostiju (Landeka). No, nakon toga Radman brani Baturu, a u šestoj seriji riječki je vratar obranio udarac Parmakoviću (prethodno je Mitrović krenuo izvesti jedanaesterac). Štrok je bio uspješan i Rijeka sa 7:6 ide dalje.
Od prve minute Zadar je pritisnuo, Rijeka se prvih pola sata uvukla na svoju polovicu što je platila golom u svojoj mreži.
Nakon četiri minute prva opasnost pred golom Riječana. Domaćini su na 25 metara na polovici gostiju osvojili loptu i krenuli desnom stranom prema Radmanu. Lopta je došla do Terkeša koji je ubacio na suprotnu vratnicu gdje je Župan u dobroj poziciji loše pucao, ravno u Radmana. Župan je konkretniji bio tri minute kasnije kad je s 20-ak metara s lijeve strane uputio “žabicu” prema Radmanu koju je u padu uspio loptu skrenuti u korner. Kao i protiv Hajduka vezni red, posebno Ljubičić i Milin, utakmicu su počeli igrajući dosta visoko i pritiščući suparnika već u začetku protivničkih napada. Riječani 30 minuta nisu imali odgovor na takvu igru, kao da su očekivali onaj Zadar koji su prije 40-ak na Stanovima pomeli s 3:0.
Ljubović u gredu
Pola sata trebalo je Vukoviću za prvu intervenciju, u 31. minuti zadarski je vratar boksao neugodnu loptu koji je iz slobodnog udarca s lijeve strane uputio Anas Sharbini. Bio je to poticaj gostima da izađu iz početne letargije, pa su dvije minute kasnije izveli dobru akciju koji je vukao Novaković po desnoj strani, vratio u sredinu gdje je Ahmad Sharbini nije iskoristio veliku priliku, sa 7-8 metara po sredini gola neometan je promašio cijeli gol. U 36. minuti sjajan potez Ljubovića, na sredini igrališa oduzeo je loptu Županu, otvorio sebi puno prostora na putu prema golu domaćih i nakon što je podosta tog prostora i osvojio s 20 metara uputio je snažan udarac koji je zaustavila greda. Rijeka je do kraja poluvremena uspjela igru preseliti dobrim dijelom na zadarsku polovicu, dok je početni nalet domaćih sasvim otupio.
Ista slika i u drugom poluvremenu, Rijeka je dominantnija, Zadar sve bliži Vukoviću i na izjednačenje se nije dugo čekalo. Tek nakon primljenog gola Zadar se počeo izvlačiti iz podređenog položaja, no sve do 75. minute čekali smo na prvu opasniju situaciju pred Radmanom, nakon kornera Pletikosića Mitroviću se otvorila prilika, ali je s skoku glavom uputio bezopasan udarac.
Terkeš osigurao jedanaesterce
Dvije minute kasnije slična situacija za goste kao kod izjednačenja, ovaj put u akciji je Sharbini mlađi koji s 20-ak metara tuče pod gredu, Vuković, odbija loptu, ponovno do Novakovića koji je ipak bio u nešto težoj poziciji nego kod pogotka, pa je izostala prava opasnost za Vukovića.
Zadar je u prigodi u 83. minuti, Ljubičić se pored riječkih čuvara izborio za dobru poziciju iz koje je mogao i izravno pucati, odlučio se, međutim, za povratnu loptu u sredini gdje ju Terkeš nije uspio zahvatiti. Radman je Riječane izvukao u 90. minuti kada je Batur iz slobodnog udarca s lijeve strane pucao u donji desni kut, riječki je vratar uspio spasiti svoju momčad od ispadanja iz Kupa.
Devedeset minuta je isteklo, pobjednika nije bilo, pa se krenulo u dva produžetka po 15 minuta.
Braća Sharbini u akciji su u 98. minuti, Anas je izveo slobodan udarac, Ahmad skače glavom, lopta je završila na vanjskom dijelu mreže.
Budući da je prošle nedjelje Rijeka odmarala nakon odgode utakmice s Dinamom, a Zadar odigrao iscrpljujući dvoboj s Hajdukom očekivalo se da bi domaćini kako utakmica bude išla kraju mogli padati u snazi. No, to se nije dogodilo, gledali smo i dalje ravnopravnu utakmicu, štoviše u drugom produžetku Zadrani su uspjeli i pritisnuti Riječane koji su se orijantirali na kontre. Jedna takva akcija isplatila im se u 115. nakon pogotka Ahmada Sharbinija. No, ni to nije bio kraj, nesretnost riječke obrane donijela je Zadrnima priliku za produžetke. Terkeš je pogodio s 11 metara i odveo utakmicu u produžetke.


 ZADARA – RIJEKA 6:7 (2:2, 1:1)


ZADAR – Stadion Stanovi. Gledatelja: 2.000. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak). Pomoćnici: Perak (Karlovac), Crnolatac (Petrinja). Strijelci: 1:0 Surać (18′), 1:1 Novaković (60′), 1:2 Ah. Sharbini (115′), 2:2 Terkeš (119′ – 11 m). Jedanaesterci: 3:2 Terkeš, Landeka – Vuković brani, 4:2 Surać, 4:3 An. Sharbini, Batur – Radman brani, 4:4 Dabac, 5:4 Batkoski, 5:5 Bodrušić, 6:5 Ljubičić, 6:6 Ah. Sharbini, Parmaković – Radman brani, 6:7 Štrok. Žuti kartoni: Ljubičić, Pletikosić, Šiklić, Mitrović (Zadar), Bodrušić, Štrok, Križman (Rijeka).
ZADAR: Vuković 6, Puljić 6, Batkoski 6, Parmaković 6, Šiklić 5,5 (od 82′ Maruna 6), Milin 6 (od 61′ Batur 6), Ljubičić 6, Pletikosić 5,5, Surać 6, Župan 6 (od 73′ Mitrović 5), Terkeš 6. Trener: Ivica Datković.
RIJEKA: Radman 7, Ljubović 5,5 (od 97′ Dabac 5,5), Čagalj 5, Budicin 5,5, Bodrušić 6, Landeka 5,5, Štrok 5,5, Novaković 6 (od 87′ Križman 5,5), An. Sharbini 6, Matko 6 (od 57′ Pamić 5,5), Ah. Sharbini 6. Trener: Robert Rupčić.




 GOLOVI


1:0 (18′) – Ljubičić je na lijevoj strani izbacio Župana kojem su Riječani ostavili puno prostora. Ušao je Župan bez pratnje u protivnički 16-erac, pogledao prema sredini gdje je pronašao Suraća koji je između dva riječka igrača na suprotnoj vratnici samo podmetnuo nogu i pogodio Radmanovu mrežu.
1:1 (60)’ – Riječani su na polovici Zadrana osvojili loptu, Bodrušić je povukao za Landeku, koji je na desnoj strani vidio Sharbinija starijeg. Udarac riječkog napačada Vuković je uspio odbiti, no samo do Novakovića koji ju je lakoćom pospremio u mrežu.
1:2 (115′) – Riječani su povukli prvu ozbiljniju akciju u drugom produžetku, Štrok je odigrao dupli pas s Ahmadom Sharbinijem koji je izbio sam pred Vukovića i s 10 metara pogodio donji lijevi kut.
2:2 (119′) – Loptu je ubacio Maruna, Čagalj je pokušao izbiti loptu, ali je pogodio, čini se, Budicina u ruku i Svilokos je pokazao na 11 metara. Terkeš je pogodio donji lijevi kut Radmanog gola za izjednačenje.


 ARMADA NASTAVILA PO “BEŽIGRADU”


Riječka Armada u Zadar je doputovala s 30-ak svojih pripadnika koji su, shodno dugogodišnjoj praksi, vrijeđali Zadrane povicima “Bežigrad”. Zadar je osim od “običnih” navijača imao i podršku Tornada koji je bio smješten na istočnoj tribini.