Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tematski park kao oaza kulturnog turizma

Autor: Velimir Brkić

29.10.2008. 23:00
Tematski park kao oaza kulturnog turizma

Foto: Sebastian GOVORČIN



Autoru prvog hrvatskog romana, slavnom Zoraniću, posvećeni su mnogobrojni stručni radovi s područja književnosti i likovne umjetnosti. Turistički projekt je prirodan nastavak ideja koje su se dugi niz godina javljale u intelektualnim krugovima, rekla je Marija Dejanović, direktorica TZ Nina
Grad Nin i Turistička zajednica grada Nina kontinuirano nastavljaju projekt pod nazivom Putevima Petra Zoranića Ninjanina. Predstavljanje promotivnih materijala bio je svojevrstan uvod u događanja tijekom ove godine, kada se i obilježava 500. obljetnica pjesnikova rođenja.
Budući spomenik
Nastavljene su promocijske aktivnosti tematskog putovanja, uređenje tematskog parka Petra Zoranića Ninjanina te suradnja turističkih zajednica i agencija (u razvoju novog kulturnog itinerara, a koje su prostorom povezane populariziranim tematskim putovanjem u cilju prakseološke primjene tematskog putovanja).
– Poznato je da su liku i djelu autora prvog hrvatskog romana, slavnom Zoraniću, posvećeni mnogobrojni stručni radovi s područja književnosti i likovne umjetnosti. Turistički projekt je prirodan nastavak ideja koje su se dugi niz godina javljale u intelektualnim krugovima da se roman koristi u turističkom itineraru, rekla je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice grada Nina, dodajući kako se to možda ne bi ni zbilo baš uoči godine u kojoj ćemo slaviti 500 godina rođenja slavnog Zoranića, da nije bilo djela našeg cijenjenog zadarsko-ninskog kipara Dragana Kwiatkowskog, koji je u TIC grada Nina donio idejnu skulpturu budućeg spomenika koja prikazuje Zoranića kako, ovdje u Ninu, sjedi na stijeni i na koljenima piše “Planine”. Gosp. Kwiatkowski je osmislio budući spomenik i njegov prototip donio u TIC gdje ga je ostavio nekoliko mjeseci.
– Sretna okolnost idealno se uklopila u inicijativu tadašnjeg Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, koje je raspisalo natječaj za poticaj razvoju novih tematskih putova u Republici Hrvatskoj. Kandidirani projekt obuhvaćao je početak uređenja tematskog parka posvećenog pjesniku Zoraniću, gdje bi se postavio budući spomenik.
Putevima Zoranića
– Park je osmišljen kao ishodišna točka itinerara, ciljna točka posjeta u koju bi svaka grupa trebala svratiti. Park je osmišljen i kao lokalitet za održavanje terenske nastave i škole u prirodi, kaže Dejanović.
Prospekt je tiskan u 20.000 primjeraka, na hrvatskom jeziku. Materijal je obrađen tako da služi kao temelj novog turističkog putovanja, sintetizirani su neki pojmovi koji su obrađeni u Planinama, a odnose se na zemljopisne lokalitete i prirodne ljepote, poznate gradove i mjesta redoslijedom kako ih spominje Zoranić, pojave, biljni svijet i ostali simboli, zatim su opisane turističke destinacije: Nin, Starigrad, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, PP Velebit, Lika, Lovinac, Gračac, Knin, Dinara, Skradin, NP Krka, Šibenik i Zadar.
– Izdane su i prigodne promotivne vrećice i blokići. Planirano je izdavanje prospekta na engleskom jeziku, pripremaju se tekstovi za web stranice. Planira se izdati karta putovanja, suvenirska ponuda te se nastavlja istraživanje djela Petra Zoranića, govori Marija Dejanović napominjući kako se tijekom sljedećih mjesec-dva priprema studijsko putovanje, u cilju promocije kulturnog itinerara za medije i turističke agencije.
Ideja je da na putovanju sudjeluju mediji, predstavnici Ministarstva turizma i kulture, Zadarske županije, Šibensko-kninske, Ličko-senjske, Hrvatske turističke zajednice, turističkih zajednica s područja lokaliteta koji se navode u Planinama. To putovanje će obogatiti glumci koji će na bitnim lokalitetima pričati priče iz djela. U oblikovanje budućeg novog kulturnog itinerara uključuju se turistički vodiči Zadarske županije.