Zadar sjedište kapetanske udruge

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
maksim_klarin
Maksim Klarin, dopredsjednik udruge

Ovoga tjedna će se u Zadru osnovati jedinstvena udruga pomorskih kapetana Hrvatske, za što se već duže vrijeme obavljaju pripreme. Na inicijativu zadarske Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice, koja je tu odluku donijela na svojoj redovnoj skuštini početkom ove godine, udružit će se srodne udruge iz svih naših jadranskih mjesta, onima u kojima djeluju te pomorske udruge. Tako će se u četvrtak, za kada je sazvana osnivačka skupština, u Zadru okupiti predstavnici udruga kapetana iz Rijeke, Kostrene, Raba, Splita, Dubrovnika i Zadra, svih mjesta u kojima djeluju pomoračke udruge, a pridružit će im se kao promatrači i predstavnici budućih udruga iz Šibenika i Osijeka. Kapetani i poručnici će osnovati Zajednicu udruga pomorskih kapetana Hrvatske, kojoj će i sjedište biti u Zadru, danas najpomorskijem gradu na hrvatskoj obali.

Podsjetimo da je zadarska udruga osnovana prije 16 godina i to pod pokroviteljstvom Tankerske plovidbe i da joj je trajno na čelu kao počasni član osnivač zadarske brodarske tvrtke, legendarni Ivan Paša. Riječ je o jednoj od najvrjednijih zadarskih udruga, koja broji oko 150 aktivnih članova, premda

Zadar "raspolaže" s blizu tisuću kapetana i poručnika trgovačke mornarice.

Govoreći za Zadarski list nedavno su dopredsjednik udruge dr. sc. Maksim Klarin i tajnik Slobodan Vrdoljak, među ostalim, kazali da se hrvatske udruge povezuju radi zajedničkih interesa i lakšega rješavanja zajedničkih problema, kojih nije malo. Istakli su nekoliko primjera, a jedan je traženje beneficiranog staža za pomorce, koji danas moraju ploviti do 65 godina, što je u praksi gotovo neizvedivo. Ovako ujedinjeni će se svakako lakše boriti za svoj položaj. A nakon ujedinjenja domaćih snaga, Zajednica udruga pomorskh kapetana će se udružiti i u europsku asocijaciju, Zajednicu udruga pomorskih kapetana Europe, CESMA-u.

Osnivačka skupština Zajednice pomorskih kapetana Hrvatske je zakazana za četvrtak, 30. listopada u 12 sati u zadarskome Domu sindikata.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno