Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zadar sjedište kapetanske udruge

Autor: Elza Radulić-Toman

29.10.2008. 23:00
Zadar sjedište kapetanske udruge


Podsjetimo da je zadarska udruga osnovana prije 16 godina i to pod pokroviteljstvom Tankerske plovidbe i da joj je trajno na čelu kao počasni član osnivač zadarske brodarske tvrtke, legendarni Ivan Paša


Ovoga tjedna će se u Zadru osnovati jedinstvena udruga pomorskih kapetana Hrvatske, za što se već duže vrijeme obavljaju pripreme. Na inicijativu zadarske Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice, koja je tu odluku donijela na svojoj redovnoj skuštini početkom ove godine, udružit će se srodne udruge iz svih naših jadranskih mjesta, onima u kojima djeluju te pomorske udruge. Tako će se u četvrtak, za kada je sazvana osnivačka skupština, u Zadru okupiti predstavnici udruga kapetana iz Rijeke, Kostrene, Raba, Splita, Dubrovnika i Zadra, svih mjesta u kojima djeluju pomoračke udruge, a pridružit će im se kao promatrači i predstavnici budućih udruga iz Šibenika i Osijeka. Kapetani i poručnici će osnovati Zajednicu udruga pomorskih kapetana Hrvatske, kojoj će i sjedište biti u Zadru, danas najpomorskijem gradu na hrvatskoj obali.
Podsjetimo da je zadarska udruga osnovana prije 16 godina i to pod pokroviteljstvom Tankerske plovidbe i da joj je trajno na čelu kao počasni član osnivač zadarske brodarske tvrtke, legendarni Ivan Paša. Riječ je o jednoj od najvrjednijih zadarskih udruga, koja broji oko 150 aktivnih članova, premda
Zadar “raspolaže” s blizu tisuću kapetana i poručnika trgovačke mornarice.
Govoreći za Zadarski list nedavno su dopredsjednik udruge dr. sc. Maksim Klarin i tajnik Slobodan Vrdoljak, među ostalim, kazali da se hrvatske udruge povezuju radi zajedničkih interesa i lakšega rješavanja zajedničkih problema, kojih nije malo. Istakli su nekoliko primjera, a jedan je traženje beneficiranog staža za pomorce, koji danas moraju ploviti do 65 godina, što je u praksi gotovo neizvedivo. Ovako ujedinjeni će se svakako lakše boriti za svoj položaj. A nakon ujedinjenja domaćih snaga, Zajednica udruga pomorskh kapetana će se udružiti i u europsku asocijaciju, Zajednicu udruga pomorskih kapetana Europe, CESMA-u.
Osnivačka skupština Zajednice pomorskih kapetana Hrvatske je zakazana za četvrtak, 30. listopada u 12 sati u zadarskome Domu sindikata.