Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Veleposlanik se pohvalio švedskom potporom Hrvatskoj

Autor: Marija Knežević

29.10.2009. 23:00
Veleposlanik se pohvalio švedskom potporom Hrvatskoj

Foto: Zvonko KUCELIN



Veleposlanik se pohvalio švedskom potporom Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. – Hrvatska će zasigurno biti 28. članica unije, u to sam uvjeren, kazao je
Švedski veleposlanik Fredrik Vahlquist je zbog „incidenta u prometu”, kako je kazao gradonačelnik Vrančić, u Zadar kasnio gotovo sat vremena. U Gradskoj vijećnici primili su ga zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i župan Stipe Zrilić.
Na sastanku su zaključili kako Hrvatska i Kraljevina Švedska imaju velike mogućnosti za razvijanje gospodarske suradnje, posebno u pogledu turizma, te izravnih financijskih ulaganja švedskih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo.
Vrančić je nakon zatvorenog sastanka sa švedskim veleposlanikom kazao kako su uglavnom razgovarali ogospodarskim temama poput povećanja broja švedskih turista na zadarskom području, gdje ih je ove godine bilo čak 34 posto više nego u prošloj sezoni, ponajprije zahvaljujući liniji kojom je Ryanair povezao Zadar i Stockholm.
Veleposlanik Vahlquist kazao je kako se među desecima tvrtki iz njegove zemlje izdvajaju jedna telekomunikacijska tvrtka i najveći svjetski proizvođač namještaja, IKEA. U tri šoping centra u Hrvatskoj, IKEA planira uložiti čak 200 milijuna eura. Na pitanje hoće li IKEA doći i u Zadar, veleposlanik je odgovorio:
– Osobno sam se s ministrom Kalmetom sastao tri puta i razgovarao na tu temu, a s njegovim državnim tajnikom i više puta. Razgovaramo o tome i dalje. IKEA u Hrvatskoj planira tri projekta, a jedan od njih možda bude i u Zadru.
Veleposlanik se pohvalio i švedskom potporom Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju.
– Hrvatska će zasigurno biti 28 članica unije, u to sam uvjeren, kazao je.


 BILJANI PLAVŠIĆ U ZATVORU JE BILO JAKO TEŠKO


Novinare je zanimalo i jedno vrlo aktualno pitanje – zašto je Švedska iz zatvora ranije pustila srpsku ratnu zločinku Biljanu Plavšić.
– Ona je na to imala pravo nakon odsluženih dvije trećine kazne rekao je veleposlanik izražavajući brigu za njezino duševno i tjelesno zdravlje koje je narušeno u zatvoru:
– Ona je bila jako omražena od strane drugih zatvorenica. Mislim da joj je zbog toga stvarno bilo užasno u zatvoru, zaključio je Vahlquist.