Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Demografski kriterij za opstanak općina?

29.10.2010. 22:00
Demografski kriterij za opstanak općina?


Na području grada Novalje 2001. godine je živjelo 3.335 stanovnika, međutim, taj je broj povećan i procjenjuje se da grad Novalja ima gotovo 5.000 stanovnika. Nakon popisa stanovništva znat će se koja jedinica lokalne samouprave na otoku ispunjava demografski uvjet opstanka
U Hrvatskoj će se od 1. do 28. travnja 2011. godine održati popis stanovnika što će biti uvod u provođenje zakona o teritorijalnom ustroju Hrvatske jer će demografski kriterij, odnosno broj stanovnika biti jedan od presudnih za opstanak, odnosno za ukidanje jedinica lokalne samouprave.
Nema povratka na staro
Prema popisu stanovništva iz 2001. godine na području grada Paga živjelo je 4.350 stanovnika, međutim, procjenjuje se kako je broj stanovnika povećan na nešto više oko 5.000 i ako se to potvrdi na popisu stanovništva grad Pag neće izgubiti svoj upravni status. Općina Povljana je 2001. godine imala 713 stanovnika, a procjene su kako taj broj u posljednjih devet godina nije znatno povećan. Premda Općina Povljana sigurno ispunjava gospodarski i administrativni, pitanje je hoće li zadovoljiti i demografski kriterij posebice ako se za opstanak općine i konačno prihvati donja granica od 2.000 stanovnika. U općini Kolan je 2001. godine živjelo 715 stanovnika, no procjenjuje se kako je taj broj povećan i kako u općini Kolan živi oko 900 stanovnika. Na području grada Novalje 2001. godine je živjelo 3.335 stanovnika, međutim taj je broj povećan i procjenjuje se kako grad Novalja ima gotovo 5.000 stanovnika. Nakon popisa stanovništva znat će se koja jedinica lokalne samouprave na otoku ispunjava demografski uvjet opstanka. Posve je sigurno kako nitko u Općini Povljana, Općini Kolan i Gradu Novalji ne želi povratak na staro, u vrijeme kada je cijeli otok bio Općina Pag. Od Općine Pag prva se 1993. godine izdvojila Novalja, 1997. godine se izdvojila Povljana, a 2002. godine se izdvojio Kolan. Sve tri jedinice lokalne samouprave su nakon izdvajanja od nekadašnje Općine Pag doživjele gospodarski procvat i ubrzani razvoj, riješile su prometnu infrastrukturu, vodoopskrbu, elektroopskrbu, a Grad Novalja je u mnogim segmentima i znatno nadmašio Grad Pag. Novalja je danas jedno od najtraženijih turističkih odredišta na Jadranu, a brojem turista i noćenja prelazi Pag, Kolan i Povljanu zajedno. Uz to, Grad Novalja je nedavno uvršten među deset najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Općina Kolan je postala središte ovčarstva, a ubrzano razvija i turizam.
Ovlasti mjesnih odbora
Općina Povljana se u posljednjih trinaest godina razvila do neprepoznatljivosti i od sela je postala središte općine koja ima kvalitetne temelje za razvoj.
Zbog svega toga se i postavlja pitanje hoće li demografski kriterij biti presudan pri određivanju opstanka jedinica lokalne samouprave. Ako Novalja ne bude ispunjavala kriterij za zadržavanje statusa grada postat će općina, no što će biti s Općinom Povljana i Općinom Kolan koje možda neće ispunjavati demografski, ali će ispunjavati gospodarski kriterij koji bi trebao biti najvažniji. Povratak na status mjesnog odbora u tim općinama se neće lako prihvatiti. Slaba je utjeha što Vlada predlaže zakon po kojem će mjesni odbor imati znatno veće ovlasti nego što ih ima sada. Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić smatra kako će Pag opstati kao grad.
– Ispunjavamo sve kriterije i zbog toga mislim kako nemamo razloga brinuti, sigurno ćemo i dalje imati status kakav smo imali i do sada, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić je nešto oprezniji.
– Poštovat ćemo odluke Vlade i Sabora, no nadamo se kako će naša Općina opstati jer je u Povljani u proteklih trinaest godina napravljeno više nego u prijašnjih pedeset godina, rekao je Ivica Pogorilić.
Općina Kolan se već dulje vrijeme spominje kao jedna od nekoliko općina u Zadarskoj županiji koje će se ukinuti što načelnik Općine Kolan Josip Zubović Pipe naziva političkim i zlonamjernim podmetanjima. Zubović ističe kako Općina Kolan ima sve uvjete za opstanak i kako treba zadržati status koji ima.