Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iznenadili Ivanov i Carić

29.10.2010. 22:00
Iznenadili Ivanov i Carić


Prvog dana dva plova ili jedan, kako koja klasa, drugog dana bez jedrenja, bonaca. To je sažetak prva dva dana Otvorenog Prvenstva Hrvatske za olimpijske klase koje se održava u Kostreni u organizaciji Jedriličarskog kluba Galeb. U četvrtak se jedrilo po buri snage 20 do 25 čvorova, no suci nisu uspjeli kapitalizirati taj vjetar jer su imali poteškoća sa sidrenjem, tako da je veći dio klasa odjedrio samo jedan plov. Klasa 470 odjedrila je dva plova. Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan, Zadar) očekivano su na prvom mjestu, a malo iznenađenje su priredili juniori Lovro Ivanov i Marko Carić (Uskok, Zadar) koji su četvrti, drugi među hrvatskim posadama. Rupe na njihovom brodu nastale nakon prevrtanja prikolice zbog bure kod Obrovca lokalni je plastičar u Kostreni nekako zatvorio i omogućio Lovri i Marku da ipak nastupe.
– Ovaj brod nažalost više nije ni izdaleka ono što je bio. Osim rupa koje su pokrpane sad onako na brzinu da brod može jedriti, slomljeno je rebro i cijeli je brod je napravio, kako mi to kažemo, škerac. Velika je šteta, jer ovaj brod smo kupili tek lani, doduše polovan, ali u odličnom stanju. Sada on više nije za velike međunarodne regate. U ovoj floti i u ovakvim uvjetima dečki su srećom danas mogli ipak mogli jedriti, a da je brod u normalnom stanju bili bi još značajno bolji. Ovo samo pokazuje koliko su naši juniori Lovro i Marko ustvari dobri – komentirao je sportski direktor Uskoka Robert Sandalić, koji vodi ekipu u Kostreni.
Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok, Zadar) nalaze se na sedmom mjestu ukupnog poretka, treće među hrvatskim posadama, a druge među ženskim posadama (mjesto ispred su Slovenke Mrak i Černe).
U klasi RS:X Mihovil Fantela (Sv. Krševan Zadar) je treći, drugi od Hrvata, dok je junior Dominik Bačić (Sv. Krševan) peti, četvrti od hrvatskih natjecatelja.
U Laseru vodi Milan Vujasinović (Labud Split), u Laser Radialu Talijan Giovanni Coccoluto ispred Tine Mihelić (Labud). U klasi Zvijezda jedini odjedreni plov pobijedili su Mate Arapov i Ante Šitić (Mornar Split).
 


Stipendije MOO-a Fanteli i Mareniću


Na prigodnoj svečanosti u Zagrebu su potpisani “Sporazumi o stipendiranju desetoro hrvatskih sportaša iz programa Olimpijske solidarnosti Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO)”, priopćene
je na službenoj stranici HOO. Dvogodišnje stipendije, u mjesečnom iznosu od 650 USD, uz stipendije HOO-a, pripomoć će u kvalifikacijskom olimpijskom ciklusu sljedećim hrvatskim sportašima: atletičarima Sandri Perković i Marinu Premeru, gimnastičaru Filipu Udeu, jedriličarima Tini Mihelić, Ivanu Kljakoviću Gašpiću, Šimi Fanteli te Igoru Mareniću, judašu Tomislavu Marjanoviću i strijelcima Snježani Pejčić i Josipu Glasnoviću.
– Puno je poznatih svjetskih sportaša, posebno onih iz nerazvijenih zemalja, na početku svojih karijera dobivalo potporu MOO-a. Meni je posebno drago da su i oni, kao i mi, prepoznali talente u našim današnjim stipendistima kojima poručujem da im samo talent neće biti dovoljan za plasman na OI u Londonu. Za to će trebati puno i naporno svakodnevno trenirati i tome neka vam uzor bude Dražen Petrović koji je nakon svakog treninga ostao još dodatno samostalno vježbati – poručio je mladim sportašima član MOO-a Antun Vrdoljak.
Od stipendista Olimpijske solidarnosti za London 2012., Filip Ude, Šime Fantela i Igor Marenić bili su stipendisti Olimpijske solidarnosti za “Peking 2008.”, a Sandra Perković i Marin Premeru bili su, uz ostale članove atletske reprezentacije, korisnici potpore koju je HOO dobio za program priprema za kontinentalne i regionalne igre – ljetni EYOF Beograd 2007.