Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jedini pećinski park u Hrvatskoj

29.10.2010. 22:00
Jedini pećinski park u Hrvatskoj


Riječ je o Javnoj ustanovi za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode, konkretnije o području od 1,5 kilometara četvornih na kojemu se nalazi šest špilja i jedna jama, a jedna špilja Samograd otvorena je za turističke posjete, kazala je Milković
Videoprezentacija značajnog krajobraza Pećinski park Grabovača, jedinog pećinskog parka u Hrvatskoj koji se nalazi u Perušiću, održana je u četvrtak u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Dokumentarni film napravili su Ivan Bačinić i Zlatko Buterin, a kako nam je kazala Katarina Milković, ravnateljica Pećinskog parka Grabovača, lokalitet pećinskog parka Grabovača svi bi ljubitelji prirode trebali posjetiti.
– Riječ je o Javnoj ustanovi za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode, konkretnije o području od 1,5 kilometara četvornih na kojemu se nalazi šest špilja i jedna jama, a jedna špilja Samograd otvorena je za turističke posjete, kazala je Milković.
Špilja je dugačka 240 metara, posjetitelje vodi službeni vodič parka i obilazak traje oko sat vremena. U špilju se ulazi u manjim grupama kako bi vodič posjetiteljima mogao objasniti sve zanimljivosti i način nastanka špiljskih ukrasa: stalaktita, stalagmita i stalagmata.
– Špilja Samograd posjećivana je još od davne 1850. godine i prva je špilja u Hrvatskoj za koju je 1910. godine napravljen geodetski nacrt, kazala je Milković, ističući kako je to prvi nacrt vezan za geomorfološko područje.
Ostale špilje, osim Samograda, obilježene su turističkim putokazima i ispred svake špilje nalaze se info panoi, ali ulazak je na vlastitu odgovornost, jer nisu službeno otvorene za posjetitelje.
Zanimljivo je da su videoprezentaciju napravili Zadrani Ivan Bačinić i Zlatko Buterin.
– Oni su napravili dokumentarac o značajnom krajobrazu koji je idealan ponajprije učenicima osnovnih i srednjih škola, jer govori o povijesti i biologiji, kazala je Milković.
Kako je istaknula ravnateljica Milković, Zadrani bi trebali posjetiti pećinski park iz više razloga, a prije svega tu je blizina Perušića, koji ima i poseban izlaz na autocesti.
– Nalazimo se blizu Perušića i Zadranima možemo ponuditi ono što oni nemaju, a to je jedina ponornica u Hrvatskoj – rijeka Lika, jedini pećinski park, Perušić je poveznica sa Zagrebom i Lika je neistražena i zanimljiva, kazala je Milković.