Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podravka odbila ponudu OTP-a

29.10.2010. 22:00
Podravka odbila ponudu OTP-a


Pregovora se jer nam je cilj da dionice ne odu na burzu bez kontrole. Nadamo se da će se pronaći dobar partner, kaže Miroslav Vitković
Podravka je u petak odbila ponudu OTP banke da kupi paket od 10,65 posto dionica, koji je u vlasništvu mađarske banke završio zbog malverzacija iz afere Spice. Kako je u petak na konferenciji za novinare povodom objave devetomjesečnih rezultata pojasnio Miroslav Vitković, kompanija u ovom trenutku ne može te dionice kupiti iz više razloga. “Po cijeni koja je predviđena ugovorom između OTP-a i Fime Ami od prošle godine, mi bismo te dionice preplatili što je za kompaniju u ovom trenutku preveliki trošak. Također, bez suglasnosti skupštine mi ne možemo više od deset posto dionica kupovati za trezor. No, Podravka pregovara sa OTP-om jer nam je cilj da te dionice ne odu na burzu bez kontrole. Nadamo se da će se pronaći dobar partner koji će preuzeti taj paket i njime upravljati”, istaknuo je Miroslav Vitković.
Podsjetimo, OTP banka mogućnost da 10,65 posto dionica proda po lani ugovorenoj cijeni (kada su kredit dogovarali varaždinska Fima i OTP a kao garant su služile Podravkine dionice) ima do 31. prosinca ove godine. Kako je riječ o iznosu barem dvostruko većem u odnosu na sadašnju cijenu na burzi, to će sigurno i učiniti. Razliku u cijeni, prema ugovoru, plaća Podravka. Trenutna razlika u cijeni iz ugovora i današnjoj tržišnoj na burzi za ovaj paket je, navodno, oko sto milijuna kuna. No, Podravkaši nisu u petak pokazivali veće znakove nervoze zbog ove “stavke” a Vitković je znakovito i rekao: “Po kojoj će cijeni OTP prodati dionice ne znamo ali je činjenica da nemaju mehanizme da od Podravke ovu razliku prisilno naplate. Ukoliko bi došlo do spora, imamo argumente da se ugovori koji su potpisivani mogu smatrati ništavnim. No, ukoliko do spora dođe moramo rezervirati taj novac”.
O tome hoće li Podravka zbog navodnih pola milijarde kuna dubioza iz afere Spice ići u dokapitalizaciju o kojoj se šuška, Vitković je kazao: “Uprava Podravke ima zadatak da posluje pozitivno a odluka o dokapitalizaciji nije stvar uprave nego vlasnika”.
Najvažnije pred Upravom Podravke trenutno je refinanciranje kratkoročnih obaveza koje u prvoj polovici godine dolaze na naplatu (komercijalni zapisi i obveznice) radi čega se dogovara o sto milijuna eura sindiciranom kreditu.
Za razliku od prijašnjih godina kada je Podravkina dobit bila izuzetno niska, profit za devet mjeseci ove godine je jako dobar: čak 82,3 milijuna kuna, što je dvostruko više u odnosu na isti period lani. Ukupna prodaja bilježi pad od tri posto i iznosi 2,59 milijardi kuna.