Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Sve bogatiji maslinik

29.10.2010. 22:00
Sve bogatiji maslinik


Očekujemo da ćemo za tih 150 kilograma dobiti oko 15 litara ulja. Jedan dio donirat ćemo štićenicima Doma za stare i nemoćne Sv. Frane, dok ćemo od preostalog ulja napraviti različite prerađevine, kazala je Andrea Krnić, ravnateljica škole
Ovih je dana započela berba maslina u školskom vrtu OŠ “Vladimir Nazor” u Neviđanima. Prema riječima ravnateljice Andreje Krnić očekuje se da će ubrati oko 150 kilograma što je gotovo dvostruko više u odnosu na prošlogodišnju berbu kad je ubrano 80 kilograma.
– Očekujemo da ćemo za tih 150 kilograma dobiti oko 15 litara ulja. Jedan dio donirat ćemo štićenicima Doma za stare i nemoćne Sv. Frane, dok ćemo od preostalog ulja napraviti različite prerađevine kao što su ulje od Gospine trave, sapine i razne masti. Dobivene prerađevine lijepo ćemo upakirati te prezentirati na sajmovima i smotrama na kojima ćemo sudjelovati, kazala je Krnić.
Školski vrt ima 3.500 četvornih metara na kojima su zasađene 42 masline, četiri smokve, devet bajama, po jedan orah, limun i šipak. Uglavnom su zasađene kulture karakteristične za otok Pašman. Podsjetimo da su pretprošle godine ubrana 42 kilograma maslina, a preradom je dobiveno 7,5 litara ulja.
U tijeku je registracija maslinarske zadruge koja bi se zajedno s voditeljem brinula o masliniku. Cilj zadruge je educirati učenike za zadrugarstvo i poduzetništvo.
U neviđanskoj osnovnoj školi uskoro kreće projekt opremanja sportske dvorane. Zadarska županija u ovaj je projekt investirala 340 tisuća kuna.
– Do kraja ove godine dvorana će biti kompletirana i stavljena u funkciju, a igralište na otvorenom dobit će golove i koševe, navodi ravnateljica.
Osim Županije u školu će uložiti i Općina Pašman, donirajući 100.000 kuna koje će se investirati u postavljanje sportskih tribina.