U MIOC-u jedrenje i plivanje dio redovne nastave

Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Na nastavi tjelesnog sada je puno više učenika i vlada odlična atmosfera

Kako nastavu tjelesne kulture učenicima napraviti zanimljivijom dosjetila se profesorica Gimnazije Franje Petrića, Helena Hordov te tako svojim učenicima omogućila odlično iskustvo i stjecanje znanja u jedrenju i to u okviru redovne nastave. Prošle školske godine Hordov je dio tjelesne nastave održavala na bazenima na Višnjiku, a uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i susretljivost Jedriličarskog kluba Uskok, ove godine je uvela i jedrenje. Uz standardni program s trčanjem, nogometom, košarkom, plesom, novi sportovi su doprinijeli boljem pohađanju nastave tjelesne kulture.

- Kako nemamo adekvatnu sportsku dvoranu, satovi tjelesne kulture se održavaju na vanjskim terenima ili u dvorani Mocire i to u drugoj smjeni. S obzirom da učenici ionako imaju puno za učiti, satove tjelesne kulture u drugoj smjeni nerijetko su izbjegavali. S novim sportovima, tjelesna kultura je postala atraktivnija, čak i putnici, kojima nije uvijek zgodno doći, puno češće pohađaju nastavu, kaže Hordov.

Kako priča dalje, mnogi učenici nisu nikad prije ni ušli u brod.

- Ipak živimo na moru i brodovi su dio naše kulture. Sada oni znaju zavezati čvorove, pripaziti da brod ne udara od rivu kada pristaje i slično. Počeli smo s kratkom teorijom i već šest tjedana jedrimo na jedrilici od 10 metara sa skiperom Mirom Magašićem. Program traje još ovaj tjedan. Potom idemo u dvoranu, a u siječnju i veljači ćemo nastavu opet imati na bazenu, govori Hordov.

Ovakav program pohađaju svi razredi Gimnazije Franje Petrića, a tako će biti i narednih godina.

- Nakon nekoliko godina, recimo sadašnji prvaši, bi mogli kao maturanti sastaviti ekipu koja bi mogla sudjelovati i na zadarskim regatama koje su jako dobro organizirane i posjećene. Osim toga, učenici su zavoljeli ove sportove. Na ovaj način ih potičemo da se time bave i u slobodno vrijeme što je za njih i vrlo zdravo. Posebice što se tiče jedrenja, sramota je da ima više upisanih polaznika jedrenja u Zagrebu na Bundeku, nego na našem Uskoku, napominje Hordov.

Na nastavi tjelesnog sada je puno više učenika, vlada odlična atmosfera, a za to i nije bilo potrebno tako puno.

- Ovo je odličan primjer kako se uz minimalna sredstva i u nikakvim uvjetima, zapravo može napraviti vrlo bogat program, pun sadržaja, kojima se ne može pohvaliti, možda čak ni Waldorfska škola, kaže Hordov.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno