Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U mislima i molitvi s našim pokojnima

29.10.2010. 22:00
U mislima i molitvi s našim pokojnima


U ponedjeljak, 1. studenog, na svetkovinu Svih svetih u katedrali Sv. Stošije, misno slavlje s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, koji će u 15 sati na središnjem Gradskom groblju u Zadru predvoditi Službu Riječi s odrješenjem za pokojne
U ponedjeljak i utorak su blagdani Svih svetih i Dušni dan, koji se u narodu zove i Dan mrtvih. Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, dva dana u godini, 1. i 2. studenoga na blagdan Svih svetih i Dušni dan vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.
Dani su to prisjećanja na drage pokojnike. Iskazujemo poštovanje i poginulim braniteljima, onima koji su poginuli za domovinu.
U ponedjeljak, 1. studenog, na svetkovinu Svih svetih u katedrali Sv. Stošije, misno slavlje s početkom u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te će podijeliti Papinski blagoslov s potpunim oprostom. Mons. Puljić u ponedjeljak, 1. studenog, na središnjem Gradskom groblju u Zadru, u 15 sati predvodi Službu Riječi s odrješenjem za pokojne.
U utorak 2. studenog na Dušni dan – spomen svih vjernih mrtvih, zadarski nadbiskup u katedrali Sv. Stošije u 18 sati predvodi svetu misu za sve pokojne biskupe i svećenike Zadarske nadbiskupije i za sve vjerne mrtve.
Vjernici koji pohode groblje i pomole se, dobivaju prvih osam dana mjeseca studenoga potpuni oprost, a u ostalo vrijeme djelomični oprost za pokojne. Na dan Svih svetih i na spomendan svih vjernih mrtvih, vjernici mogu u svim crkvama dobiti potpuni oprost, koji se može namijeniti samo za pokojne. Propisana djela za dobivanje ovog oprosta su: pobožni pohod crkvi, u kojoj treba izmoliti Oče naš i Vjerovanje, uz ispovijed i pričest te molitve na nakanu Svetog Oca.
Svetkovina Svih svetih i Dušni dan – spomen svih vjernih mrtvih prigoda su da molitvom i dobrim djelima iskažemo poštovanje i zahvalnost svim pokojnima.