Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Danas oslobađaju prijateljicu fra Nimca?

Autor: Mario Matana

29.10.2012. 23:00
Danas oslobađaju prijateljicu fra Nimca?


U međuvremenu je policija istraživala i jednu pomalo bizarnu, ali i zanimljivu anonimnu dojavu; novac se nalazi zakopan uz Dalmatinu, autocestu A1, kod izlaza Bisko! Tako je barem istražiteljima dojavljeno. Ipak, policajci nisu otišli prekopavati teren jer anonimna dojava nije procijenjena vjerodostojnom


Tek u ponedjeljak popodne oko 13 i 30 na Županijski sud u Splitu zaprimili su žalbu branitelja Jasmine Bilonić, 41-godišnje bankarice koja se tereti da je pomogla fra Šimi Nimcu u spremanju 10 milijuna kuna crkvenog novca »na sigurno«, na odluku o njenom pritvaranju.
Sve skupa je zakuhao upravo splitski Županijski sud, neujednačenošću odluka. Naime, prvo je priveden fra Nimac koji je kazneno prijavljen zbog zlouporabe položaja i ovlasti. I za njega je tužilaštvo tražilo istražni zatvor, no sudac istrage Stanko Grbavac odbio je taj prijedlog , a potom je po žalbi pritvor ipak odobren, no zamijenjen je odmah mjerom opreza – fra Šimi je oduzeta putovnica te se mora javljati svaki tjedan nadležnoj policijskoj postaji. Zanimljivo je međutim da se Jasmina Bilonić sumnjiči tek kao pomagačica fra Šimi. Dakle, osumnjičeni kao počinitelj kaznenog djela je na slobodi, dok je pomagačica u – zatvoru.
Na splitskom sudu također nisu željeli žuriti – izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o žalbi odvjetnika Stipice Kovačevića sastaje se tek u utorak jer žalba je stigla gotovo pred kraj radnog vremena pa će Bilonićeva još jednu noć provesti na Bilicama. Neslužbeno doznajemo kako je gotovo sigurno da će (ipak) i ona biti puštena da se u daljnjem tijeku postupka brani sa slobode, no još nije sigurno uz koju mjeru opreza. Takva odluka splitskog suda zapravo će preduhitriti tužilaštvo: već su planirali ponovno zatražiti istražni zatvor za fra Šimu jer su »nastupile nove okolnosti«, (ukoliko bi Bilonićeva bila zadržana u pritvoru). Kako sada stvari stoje najizgledniji epilog je: oboje na slobodi.
U međuvremenu je policija istraživala i jednu pomalo bizarnu, ali i zanimljivu anonimnu dojavu; novac se nalazi zakopan uz Dalmatinu, autocestu A1, kod izlaza Bisko! Tako je barem istražiteljima dojavljeno. Ipak, policajci nisu otišli prekopavati teren jer anonimna dojava nije procijenjena vjerodostojnom, niti dovoljno preciznom – točna lokacija nije dostavljena.