Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kraljevstvo za napadača i stopera

Autor: Drago Bajković

29.10.2012. 23:00
Kraljevstvo za napadača i stopera

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar u ovom trenutku nema napadača koji može igrati sam u vršku napada. Pokazalo se da prvoligaš sa Stanova za ovu sezonu nije doveo pojačanja ili barem igrače koji bi ga pojačali


Zadar je definitivno na putu za Drugu ligu! Pritom mislimo na ovaj i ovakav Zadra koji smo gledali protiv Rijeke. Da netko ne bi pogrešno shvatio ovu rečenicu. To nipošto ne znači da ova momčad sa Stanova nema kvalitetu za ostanak u prvoligaškom društvu. Ima, ali pod uvjetom da se naprave neke korekcije u igračkom kadru. I to ne mnogobrojne, ali po svom značaju velike. Dovoljno je remizirati dosadašnji tijek prvenstva, tj. 13 kola koja su iza nas i lako je doći do odgovora.
Jedan daš, dva primiš
Zadrani su u 13 kola postigli isto toliko zgoditaka, znači u prosjeku jedan po utakmici. Manje od Zadrana jedino su zabili “pjesnici (osam). S druge strane prvoligaš sa Stanova je primio čak 26 golova, ili točnije dva po utakmici. Isto kao i Zagreb. Zanimljivo je vidjeti ove “okrugle” brojeve i sve će vam biti jasno. Daješ jedan, a primaš dva. S tim omjerom se jednostavno ne može na zelenu granu. Idemo stvar promatrati iz drugog kuta. Zadar je do sada slavio samo jednom kada su na Stanovima uvjerljivo pobijedili Zagreb (4:0). U još dvije utakmice na svom travnjaku ostali su neporaženi, u 1. kolu protiv Osijeka (0:0) i protiv Istre 1961 (1:1). U preostale četiri domaće utakmice doživjeli su katastrofalne, rekli bismo i nedopustive poraze: Hajduk (2:4), Dinamo (1:3), Inter (1:5), Rijeka (2:4). To je čak 16 primljenih golova u četiri utakmice. Previše i da si igrao protiv Intera iz Milana, ili Dinama iz Kijeva. Pogledajmo što su Zadrani napravili na gostovanjima. Dvaput su remizirali, na Kantridi i u Vinkovcima. I to s identičnim rezultatom 0:0. Gubili su od Slaven Belupa (2:0), Splita (3:1), Lokomotive (2:1) i Osijeka (2:0). Ako to usporedimo s domaćim porazima vidljivo je da uvjerljivije gubimo na svom travnjaku, nego na gostujućima gdje smo u nekoliko navrata bili vrlo blizu iznenađenjima. Ipak, tako blizu, a tako daleko.
Gdje su pojačanja
Zaključke, pa samo i iz ovih podataka, lako je donijeti. Činjenica je da Stanovi više nisu ni blizu onoj nekadašnjoj neosvojivoj tvrđavi. Dapače, gostujuće momčadi kada stižu u Zadar, pa slobodno bismo mogli reći, i očekuju puni plijen. Ovaj i ovakav Zadar ne zna stvoriti pritisak, ne zna gostujućim igračima utjerati strah u kosti. I na kraju, jednostavno, ne zna napadati. Kada na svom terenu igraš s jednim napadačem kontra momčadi koja se ne zove Dinamo, a s druge strane gostujuća momčad postavi igru s tri napadača, onda tu nešto ne štima. Dvije su mogućnosti, ili si složio krivu taktiku, ili jednostavno nemaš napadače. Ili barem nemaš dovoljno kvalitetne napadače. Jednostavno je, Zadar u ovome trenutku nema napadača koji može igrati sam u vršku napada. Skloni smo razmišljanju da bi možda i ovi napadači više davali kada bi igrali u paru. I ne zaboravimo, bili bi prva crta obrane.
Veznu liniju ćemo ostaviti za drugi dan jer oni “zaslužuju” poseban osvrt. Obrana. Samo ćemo kazati da je tu previše lutanja, previše prebacivanja s jednog mjesta na drugo. Činjenica je da neki igrači ne mogu biti stoperi, a drugi opet ne mogu igrati na mjestu libera. A i tu je jedna stvar, valjda svima jasna. Nedostaje jedan kvalitetan igrač koji bi zaigrao u toj posljednjoj liniji. Bilo na mjestu stopera ili libera. Zaključak se nameće sam po sebi. Kraljevstvo za napadača i stopera. Jer, pokazalo se da Zadar za ovu sezonu nije doveo pojačanja ili barem igrače koji bi ga pojačali. Bilen, Jolić, Brnadić i Conjar to ničim nisu dokazali do sada, neki to već odavno nemaju priliku ni dokazati. A domaći igrači koji su tu ostali, umjesto da napreduju, napravili su korak unazad u svojim karijerama. A mnogi ni ne zaslužuju nositi dres Zadra. Čak su i od optimista, kakav je autor ovoga teksta, uspjeli stvoriti pesimista, a to nije lako. I kritičara, a o tome ćemo drugom prilikom kada poimenično analiziramo učinak svakog igrača Zadra.