Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od 808 objekata čak 387 nelegalno sagrađeno

Autor: Zorana Deljanin

29.10.2012. 23:00
Od 808 objekata čak 387 nelegalno sagrađeno


Najviše je slučajeva nadogradnje postojećih objekata. Dio objekata koji su bez dozvola izgrađeni na građevinskom području će se moći legalizirati. Ostali idu na listu za rušenje, poručio je ministar Vrdoljak


Građevinska inspekcija nakon mjeseci vršljanja po Nacionalnom parku Kornati objavila je konačne rezultate stanja u prostoru – od ukupno 808 objekata u NP-u čak 387 je bespravno sagrađeno. Devastacija prostora uzela je maha od 90-ih godina kada je počeo jačati nautički turizam, brojni stari poljoprivredni objekti i štale prerasli u vikendice, apartmane, restorane, mulići u poveća privezišta, te gotovo da nema naseljene uvale u kojoj nisu brujale mješalice za beton. Ministar prostornog uređenja i graditeljstva Ivan Vrdoljak poručuje da više nema toleriranja nereda u prostoru, oni koji imaju uvjete svoje objekte moraju legalizirati, a sve ostale čeka – rušenje.
Osmero građevinskih inspektora je dva mjeseca obilazilo prostor Nacionalnog parka popisujući građevine i uspoređujući ih sa snimkama iz 2006. godine te stanjem u prostoru iz 1968. godine. Ponajviše je slučajeva bespravne nadogradnje postojećih objekata, ali i izgradnje novih kuća i ugostiteljskih objekata. Na Žaknu je, primjerice, izdano 14 inspekcijskih rješenja o uklanjanju za 14 kuća s deset pomoćnih objekata, u Opatu za pet kuća s pet pomoćnih objekata te sedam mula, u Koromašnoj se vodi postupak za devet kuća s pet pomoćnih objekata, a na Smokvici 27 postupaka za nelegalne kuće.
Probijeni gabariti
Najdrastičniji primjer nezakonitog zahvata u prostor jest restoran na otoku Žakanu koji je izgrađen na mjestu staroga, no dozvoljeni gabariti su drastično probijeni, a kako se gradnja nastavila unatoč zabranama inspekcije, investitor Marina Hramina i njen direktor Bruno Dragičević su i kazneno prijavljeni.
– Inspektori su popisali svaki objekt u Nacionalnom parku. Dobar dio njih će se moći legalizirati jer su na građevinskim područjima, no dio to nije i oni će se rušiti. Dio tradicijske gradnje stariji je od 1968. godine, no, neki su zlouporabili tradicijsku gradnju pa su, primjerice, staru štalu pretvorili u četiri apartmana – kazao je ministar Ivan Vrdoljak.
Ističe da je već izdan veliki broj rješenja o uklanjanju nelegalnih objekata.
– Vlasnici nelegalnih objekata koji su izgrađeni na građevinskim područjima moraju do 31. prosinca ove godine podnijeti zahtjev za legalizaciju. Ukoliko to ne učine u tom roku i oni idu na popis za rušenje – poručio je Vrdoljak.
Ruši se
Kada se može očekivati rušenje bespravnih građevina, posebice onih stotinjak za koje nema nikakve zakonske mogućnosti za legalizaciju, ministar nije precizirao. Veli da je prioritet ministarstva bilo uklanjanje bespravnih objekata koji su sagrađeni nakon 21. lipnja 2011. godine te da se rušenja takvih građevina odvijaju svakodnevno diljem Hrvatske. Nelegalni objekti na Kornatima, kaže, u drugom su redu rušenja.
– Ono što je najvažnije, jest da uklanjanje bespravnih objekata kontinuirano traje. Svakog tjedna se ruše deseci objekata. Zato još jednom poručujem vlasnicima koji imaju uvjete da legaliziraju svoje objekte u zakonskom roku. U suprotnom, bit će srušeni – zaključio je Vrdoljak.