Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Tradicionalno iško lončarstvo treba postati prepoznatljiva zadarska baština

Autor: Hana Radulić

29.10.2012. 23:00
Tradicionalno iško lončarstvo treba postati prepoznatljiva zadarska baština

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S iškim lončarstvom učenike i studente upoznao je posljednji iški lopižar Predrag Petrović – Pepi, a posjetitelji radionice i sami su imali mogućnost okušati se u ovom drevnom zanatu koji je 2009. godine ušao u registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske


U organizaciji Muzejsko-pedagoške službe i Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar zadarskim je učenicima kroz radionicu tradicionalnog iškog lončarstva omogućeno upoznavanje s ovim starim zanatom i značajnim dijelom hrvatske kulturne i povijesne baštine.
– Namjera nam je da se kroz radionicu mladi upoznaju s poviješću i tradicijom iškog lončarstva, da im se prenese znanje i potakne interes za ovaj stari zanat izrade keramike tradicionalnim iškim načinom, kaže muzejski pedagog Branislav Jelenić, navodeći da će u narednih nekoliko dana mogućnost sudjelovanja u radionici, koja se odvija u prostoru Gradske straže, imati učenici osnovne škole Zadarski otoci, Gimnazije Vladimira Nazora, Prirodoslovno-grafičke škole, Klasične gimnazije, te studenti arheologije i etnologije.
S iškim lončarstvom učenike i studente upoznao je posljednji iški lopižar Predrag Petrović – Pepi, a posjetitelji radionice i sami su imali mogućnost okušati se u ovom drevnom zanatu koji je 2009. godine ušao u registar nematerijalne kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
Također, iško lončarstvo prošle je godine dobilo oznaku Hrvatski otočni proizvod i tako postalo svojevrstan brend zadarskog kraja.
– Ta nagrada je veliko priznanje, ali i poticaj da učinimo sve kako bi ovaj stari zanat ponovno oživio i postao svima prepoznatljiva zadarska baština, kaže Predrag Petrović – Pepi, ističući zadovoljstvo što tradicionalni veloiški način izrade lopiža i lonaca među učenicima izaziva veliki interes. Karakteristika tradicionalnog veloiškog načina izrade posuđa je da se upotrebljava ručno kolo koje je danas u svijetu skoro zaboravljeno.
Inače, ovo nije prva ovakva suradnja Narodnog muzeja Zadar i iškog umjetnika koji su prije tri godine također organizirali seriju radionica koje su zainteresirale mnoge.