Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Treća knjiga posvećena Bilosniću za njegov jubilej

Autor: Z L

29.10.2012. 23:00
Treća knjiga posvećena Bilosniću za njegov jubilej


Poslije knjige dr. Igora Šipića (Život na sudbini vulkana) i Davora Šalata (U Tigrovoj kući), ovo je treća knjiga o Bilosnićevu djelu tiskana ove jubilarne godine u kojoj ovaj autor slavi 45. godišnjicu svoga umjetničkog djelovanja


Književnik i kritičar Fabijan Lovrić, dopredsjednik DHK Herceg-Bosne, autor je novoizišle knjige “Vitez zlatnog runa”, prikaza i recenzije djela Tomislava Marijana Bilosnića. Poslije knjige dr. Igora Šipića (Život na sudbini vulkana) i Davora Šalata (U Tigrovoj kući), ovo je treća knjiga o Bilosnićevu djelu tiskana ove jubilarne godine u kojoj ovaj autor slavi 45. godišnjicu svoga umjetničkog djelovanja. Knjiga je tiskana u izdanju Udruge 3000 godina Za dar iz Zadra.
Fabijan Lovrić na više od dvjesto knjiških stranica razmatra književno, publicističko, slikarsko i fotografsko djelo Tomislava Marijana Bilosnića, prateći gotovo furioznu umjetničku produkciju ovog autora u prvom desetljeću ovoga stoljeća, tvrdeći kako je Bilosnić umjetnik kojoj poput pikara izmiče konačnoj ocjeni.
Usporedba s Don Quijotom
“Koliko god o njemu pisao, Tomislav Marijan Bilosnić uvijek izmiče krajnjoj ocjeni. Već je ranije uočeno kako TMB svakom novom knjigom i izložbom, pa i bilo čim drugim što radi, pokušava riješiti uvijek novi i tematski i formalni problem, neprestance se preobražavajući, a da bi uvijek ostao isti, jedinstven i originalan. Davor Šalat će ga nazvati “pjesnikom koji se umnaža unutar sebe”, a Igor Šipić osobom čija “vizija života zrači duhovnom slobodom”. Sličnih ocjena bilo je i ranije, kroz cijeli Bilosnićev život. Zlatko Tomičić ga naziva “pravim otkrivačem naše prošlosti”, Sanja Knežević “Prometejevim svjetlom u Kotarima”, a poznati albanski pjesnik Xhevahir Spahiu “kraljem haiku”, neki ga uspoređuju sa Zoranićem, Ive Šimat Banov kaže kako kod Bilosnića nema “ništa bez strasti i ‘ludosti’”, Igor Mandić čovjekom koji “drastično ogoljava vlastitu dušu”, itd. Pišući o Bilosniću meni se nameće usporedba s Don Quijotom, koji je bez svoje vjerne sjenke i stalnog pratitelja Sancha Panze. Bilosnić je sam. On želi biti sam, u svojoj usamljenosti biti dostatan i sebi i drugima u onolikoj mjeri u kojoj se podudaraju interesi slobode.” – piše Lovrić u predgovoru svojih prikaza i recenzija djela TMB-a.
Obrazlažući Bilosnićevu umjetnička rapsodiju čija je strast očito u zenitu, ako je suditi po njegovim djelima zadnjih desetljeća, tvrdeći da upravo kada se priviknemo na jedno umjetničko uzbuđenje potaknuto djelom ovog autora, već slijedi njegovo novo djelo, novo iznenađenje i uzbuđenje, Lovrić tvrdi kako bi “za sve ovo Bilosnić u nekom drugom vremenu, nekim drugim prilikama i okolnostima, ali i nekim drugim prostorima, van ovog našega zavidnog i himbenog okružja, zasigurno dobio kakvo laskavo viteško odličje, Vitez zlatnoga runa”, pa tako i naslovljava knjigu svojih ogleda.
Lavlja borba
Bilosnić kao čovjek čije ime privlači pozornost i brojem objavljenih knjiga i širinom umjetničke preokupacije, ali i svojom biografijom u užem smislu riječi, koju je Tonko Maroević usporedio s biografijama američkih pisaca, tako je ove godine privukao pažnju i trojice vrsnih, iako međusobno potpuno različitih, književnih kritičara koji su svoja kritičarska djela posvetili ovom najplodnijem hrvatskom autoru..
Lovrić će konačno zaključiti: “da se uspjeh ovog umjetnika ne bi shvatio kao milost okoline, Bilosnića život nije mazio, borio se lavlje i prihvaćao različite i oprečne poslove, od manualnog radnika do direktora i urednika, koje ili nije htio ili nije mogao obići, ili je želio pokazati kako može biti uspješan radnik i uspješan intelektualac. Zasigurno, na površini ga je održala eruptivna energija, emocionalna uskovitlanost i blistava inteligencija, jer kako drukčije proći kroz tolika životna mrvljenja a sam ne biti smrvljen, a uza sve to još i stvoriti istinski osebujnu, raznovrsnu, dinamičnu i bogatu umjetničku i životnu biografiju? Tajna je to koju mnogi nikada neće dokučiti, ali, prepoznati je mogu oni koji su prošli sličan put: od blata do zlata, jer tako mora biti (TMB)!”