Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vesna Pusić adut za pritisak na SDP

Autor: Zlatko Crnčec

29.10.2012. 23:00
Vesna Pusić adut za pritisak na SDP

Foto: Darko JELINEK



Najave da bi se Vesna mogla kandidirati su, čini mi se, ipak dio taktičkog nadmudrivanja, kaže član vodstva HNS-a


Iako ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić ne isključuje mogućnost kandidature za gradonačelnicu Zagreba većina aktera političke scene, uključujući i članove njene stranke, smatra najave njenog angažmana dijelom »taktičkog nadmudrivanja« HNS-a i SDP-om.
– U tijeku su dogovori sa SDP-om i ostalim koalicijskim partnerima i sigurna sam da će dogovor biti postignut. Stalo mi je da građani Zagreba dobiju zaista najbolju ekipu za vođenje grada, poručila je jučer Pusić preko glasnogovornice HNS-a Renate Potočnik. Prije nekoliko dana na izravno novinarsko pitanje hoće li se kandidirati za gradonačelnicu Pusić je pak odgovorila da je »ako bude trebalo spremna preuzeti svaki posao«, te da je za nju Zagreb »specijalno mjesto na cijelom svijetu«.
– Ali mislim da takva situacija neće biti i da ćemo se na drugi način predstaviti u ovim izborima koji su pred nama. U svakom slučaju sudjelovat ću vrlo aktivno u kampanji za Grad Zagreb na lokalnim izborima, rekla je Pusić.
Članovi vodstva HNS-a s kojima smo jučer razgovarali smatraju da je ovo vjerojatno taktički manevar vodstva njihove stranke kako bi se postiglo bolja pregovaračka pozicija u pregovorima s vodstvom zagrebačkog SDP-a.
– Najave da bi se Vesna mogla kandidirati su čini mi se ipak dio taktičkog nadmudrivanja. U politici je normalno da stranka koja je jača, u ovom je slučaju to SDP, odugovlači s pregovorima kako bi slabijeg partnera prisilila na popuštanje. Međutim, budu li odugovlačili previše moglo bi se dogoditi da i i oni sami trpe štetu jer se biračima na vrijeme neće predstaviti kandidati. Međutim, vjerujem da će se ovaj problem uspješno riješiti na razini vodstava dviju stranaka. I da ćemo na kraju ići zajedno sa SDP-om i podržati Bernardića. Ali ako do toga kojim slučajem ipak ne dođe morat ćemo, kao ozbiljna stranka, imati i plan B, rekao je za naš list jedan od čelnika HNS-a. Na prošlim lokalnim izborima HNS je u Zagrebu išao samostalno jer nije želio podržati tadašnjeg SDP-ovog kandidata Milana Bandića. Listu je nosio Radimir Čačić, a narodnjaci su za gradonačelnika podržali neovisnog Josipa Kregara.