Otvoreno pet sondi vrijednih osamdesetak tisuća kuna

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Na parkiralištu pokraj crkve sv. Marije u Zadru započela su preliminarna arheološka istraživanja koja s oko osamdeset tisuća kuna financira Ministarstvo kulture, a vrši Arheološki muzej Zadar.

- Arheološki muzej započeo je sondažna istraživanja na parkiralištu, za to smo dobili dozvolu Grada i konzervatora i ta istraživanja trajat će do 15. studenog. Postavljeno je pet sondi da se vidi što nas uopće očekuje na tom terenu, a nakon što istraživanja završe i sve se dokumentira taj prostor vraća se u prvobitnu namjenu parkirališta, pojasnila je Marina Brkić iz Arheološkog muzeja.

Prostor parkirališta pokraj Sv. Marije namijenjen je u budućnosti za novu zgradu arheološkog muzeja, no, prije nego se to dogodi arheolozi će detaljno istražiti povijest koja se skriva u slojevima. Ovo sondiranje kojem su prethodila geofizička istraživanja reći će arheolozima što ih očekuje, kakva je struktura terena, kolika je dubina i slično.

Voditelj istraživanja je ravnatelj AMZ-a dr. sc. Smiljan Gluščević koji je ovih dana na terenu te u suradnji s Muzejem grada Šibenika istražuje na tri lokaliteta kod otoka Kaprija nedaleko Šibenika. Dva su lokaliteta iz ranoantičkog, a jedan je iz kasnoantičkog razdoblja i do sad nisu istraživani. Za to vrijeme na parkiralištu istraživanja vodi viša kustosica Timka Alihodžić, a u tome joj među ostalim pomažu i studenti arheologije. Kako su sondiranja na samom početku tek za par dana arheolozi će imati jasniji uvid u nalazište.

 

 

-- Slika

Arheološki muzej započeo je sondažna istraživanja na parkiralištu

Marin GOSPIĆ

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno