Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarskoj županiji bezuvjetno mišljenje državne revizije

29.10.2013. 23:00
Zadarskoj županiji  bezuvjetno mišljenje državne revizije


To znači da smo se u trošenju proračunskih sredstava ponašali zakonito, racionalno i transparentno što u današnjim vremenima nije česta pojava, kazao je župan Stipe Zrilić


Državni ured za reviziju dao je bezuvjetno mišljenje na financijsku reviziju kojom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje Zadarske županije u razdoblju od 28. svibnja do 1. listopada ove godine. Ovo je druga godina za redom da Zadarska županija dobiva bezuvjetno mišljenje državne revizije, što je poželjno stanje, kazao je jučer Stipe Zrilić na Kolegiju župana.
– To znači da smo se u trošenju proračunskih sredstava ponašali zakonito, racionalno i transparentno što u današnjim vremenima nije česta pojava, kazao je župan.
Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Bibijana Baričević dodala je kako je nalazom utvrđeno da je Zadarska županija u svom samoupravnom djelokrugu obavljala poslove od područnog značaja koristeći se proračunskim sredstvima za namjene utvrđene posebnim zakonima i odlukama Skupštine i župana, te da financijski izvještaji objektivno iskazuju, kako rezultate poslovanja, tako i stanje imovine i obveza.
Na jučerašnjem Kolegiju župana usvojena je i odluka o davanju suglasnosti na Plan održavanja, građenja i rekonstrukcije županijskih i lokalnih cesta Županijskoj upravi za ceste za 2014. godinu. Ravnatelj ŽUC-a Mile Fabijan podsjetio je i jučer kako iz državnog proračuna odnosno Hajdaš Dončićevog ministarstva još nisu stigla predviđena sredstva, pa je zadarski ŽUC zajedno s ostalima zatražio od ministarstva odgovor s kojim sredstvima mogu računati u sljedećoj godini. No kako novce, tako ni odgovor iz ministarstva nisu dobili. Ipak, u planu za sljedeću godinu, navodi Fabijan, nisu odustali od planiranih radova i rekonstrukcija županijskih cesta, budući da na raspolaganju imaju onih 25 milijuna kuna kredita kojeg su podigli u svibnju ove godine. Fabijan se također požalio kako se cijena naknade za ceste koja se plaća prilikom godišnjeg tehničkog pregleda vozila nisu mijenjale od 2003. godine te kako tu naknadu treba povisiti.
Usvojen je i financijski izvještaj o radu i izvršenju godišnjeg programa rada i razvoja Županijske lučke uprave Zadar za razdoblje siječanj – lipanj 2013. godine.
Županijska lučka uprava Zadar je u tom razdoblju ostvarila prihod od 4,7 milijuna kuna što je 42 posto planom predviđenih sredstava. Izdaci su bili u iznosu od 6 milijuna kuna što je 53 posto plana, izvijestio je Jerolim Uroda, pročelnik Upravnog odjela za more i turizam.
Zadarska županija će također sufinancirati sanaciju lokalnih cesta i putova na području Općine Galovac i to u iznosu od 200 tisuća kuna. S molbom za pomoć u sufinanciranju građenja vodovoda Županiji se obratila i Općina Novigrad.