Banac: "Hrvatski komunisti su napustili vlast, uvjereni da ih nitko neće lustrirati"

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

U povodu 25. obljetnice pada Berlinskog zidana Sveučilištu u Zadru jučer je počeo međunarodni i interdisciplinarni znanstveni simpozij "Tranzicije: pad Berlinskog zida - raspad Istočnog bloka - poseban slučaj Hrvatska?" uz potporu "Konrad Adenauer" zaklade u Zagrebu.

U ime domaćina, Sveučilišta u Zadru, sudionike je pozdravio prorektor dr. sc. Leonardo Marušić. 

Skup je pozdravio i Rudolf Dvorski, zamjenik zadarskog župana, istaknuvši kako je domaćinstvo Zadra pohvala, ali i dokaz važnosti kongresnog turizma.

Nakon otvaranja i pozdravnih riječi usljedilo je uvodno izlaganje prof. dr. sc. Ive Banca. On je govorio na temu "Nezavisna Republika Hrvatska: više od dva desetljeća neokončane revolucije, 1991.-2014."

Banac je istaknuo kako proces tranzicije u pojedinim zemljama istočne Europe još nije završen. Kazao je kako je dvostoljetna težnja za samostalnošću stvorila identitet hrvatstva. Podsjetio je na raspad Jugoslavije te istaknuo kako su hrvatski komunisti bili uvjereni kako mogu dobiti na izborima 1990.

- Hrvatski komunisti su napustili vlast, uvjereni da ih vlasti neće lustrirati. Račan, posljednji komunistički voda, je vodio koaliciju koja je osvojila vlast 2000. godine, čudo je da je politički preživio, istaknuo je Banac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno