Šator

Slika korisnika admin

Šator u Savskoj u kojemu već danima prosvjeduju stopostotni ratni vojni invalidi Domovinskog rata, tražeći smjenu ministra branitelja Predraga Matića i njegovih suradnika Vesne Nađ i Bojana Glavaševića, pa onda i razgovor o Ustavnom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, mogao bi biti politički poguban po Vladu Zorana Milanovića. Naime, Vlada je u teškoj gospodarskoj situaciji novog zaduživanja i kresanja proračuna primorana i primirivati vrlo osjetljivu i ogorčenu skupinu hrvatskog društva i po tko zna koji put uvjeravati je - u svoje domoljublje.

Ministar Matić i sam branitelj, koji uživa potporu premijera Milanovića, s obzirom na otpornost šatora mogao bi, unatoč uvjerenju da bi odlaskom iz Ministarstva branitelja obezvrijedio svoj dosadašnji rad, ipak popustiti jer daljnje zaoštravanje situacije pred Ministarstvom nakon smrtnog slučaja Nevenke Topalušić i pokušaja samospaljivanja jednog branitelja, dodatno pritišće Vladu kojoj elektriziranje političke situacije u zemlji nikako ne treba. No, s druge strane premijer ne želi pristati na "šatorsku demokraciju" koja bi mogla danas smjenjivati ministra, a sutra možda njega jer bi to ukazalo na nemoć institucija u rješavanju problema braniteljske populacije i pronalaženju obostrano prihvatljivih zaključaka.

Dok traje pat pozicija u kojoj ne popuštaju prosvjednici pod šatorom, a ni premijer Milanović koji je u šator poslao izaslanika, situacija se, unatoč isticanju branitelja da njihov prosvjed nije politički motiviran, zapravo politizira. Posebno i radi toga jer već danima traje neslužbena kampanja za predsjedničke izbore i to organizatori prosvjeda teško mogu izbjeći. Svjesni utjecaja braniteljske populacije političari su, kao nenajavljeni, hodočastili u šator, ali se svejedno našla koja kamera, poslala pokoja politička poruka i svakako isticanje kako se pod šatorom ne skupljaju politički bodovi.

Predsjednik Josipović i ministar Matić bezuspješno su pozivali hrvatske branitelje da dođu u institucije ozbiljno proanalizirati probleme i zahtjeve i da se tako narušenog zdravlja ne izlažu hladnoći. Otišli su bez pljeska i neobavljena posla. Predsjednik Sabora Josip Leko također je branitelje upućivao na institucije kao mjesto za razgovor. Predsjednik HDZ-a Karamarko naglasio je kako on razumije nezadovoljstvo stopostotnih invalida Domovinskog rata, a i predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović našla je zajednički jezik s braniteljima, kao i predsjednički kandidat Milan Kujundžić. Tako se, bez obzira koliko se organizatori tome odupirali, politika pod šator uvukla, a kako nerješiva i nemoguća situacija bude duže trajala tako će se nad šatorom sve više nadvijati oblaci politike.

Toga bi morali biti svjesni prosvjednici, a i premijer Milanović, pa ukoliko doista nikome nije u interesu politizacija "šatora" nema razloga da se ne počne s ljudskim razgovorom i ne pronađe način kako da se šator u Savskoj i sklopi.

Premijer je do sada trebao shvatiti da se ne može držati posve izvan dosega atmosfere koja se prelijeva iz šatora i da mora pronaći način kako razriješiti neodrživu situaciju koja nekontrolirano može i eskalirati.

Konstruktivni razgovor jedini je dobar put za rješavanje zahtjeva najtežih vojnih invalida Domovinskog rata, zato je sastanak s ministrom zdravlja Vargom bio korak naprijed. Razgovor s Lekom u Saboru može pomoći, no sve je jasnije kako će ishod prosvjeda uvelike ovisiti o "udaljenosti" šatora i Banskih dvora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno