"Fotografija nije crno bijela, od nevere se sve smračilo"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Filip BRALA
Zvonko KUCELIN
Filip Brala

Jučer je u podne u prostorijama Galerije umjetnina otvorena  izložba Hrvatska novinska fotografija 2014., u organizaciji Zbora fotoreportera Hrvatske i Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar.

Projekt je to koji organizira Zbor fotoreportera Hrvatske već 12. godinu  zaredom s ciljem prezentacije najboljih radova hrvatske fotoreporterske  struke.

- Izložba se peti put održava u izložbenim prostorijama Narodnog  muzeja. Od 2010. godine do lani izložba je bila postavljena u Krletkama  u Kneževoj palači, koja je trenutačno u procesu renoviranja, a ove godine prvi put gostuje u prostorijama Galerije umjetnina.

Od 1.390 fotografija izabrali 21

Od preko 1.390 fotografija pristiglih na ovaj natječaj, međunarodni  stručni žiti izabrao je 21 finalista. Među njima su ove godine dvojica Zadrana, Stipe Surać i Filip Brala.

- Dugogodišnji primat u osvajanju prve nagrade u kategoriji priroda i  okoliš ove godine je Stipi Suraću uzeo ponovno jedan Zadranin, mladi  kolega Filip Brala, kazao je Siniša Hančić, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske.

- Nisam očekivao nikakvu nagradu, budući sam slao svoje fotografije  na natječaj dok sam bio na putu u Indiji, i slao sam samo one koje sam  imao na mailu. Radim sve u zadnji čas, tako da je ovo dobro ispalo. Na  ovoj fotografiji za koju sam dobio nagradu je ciklona Melisa, odnosno  trenutak njenog dolaska koji sam snimio u 7 sati ujutro na Morskim orguljama. Fotografija nije crno bijela, iako svi to misle, nego je u boji. Sve  se bilo smračilo, nevrijeme je dolazilo i tako je nastala fotografija, kazao  nam je Brala.

Uvođenjem nove kategorije pod nazivom „Multimedija" u natječaj,  nagrade "Hrvatska novinska fotografija" po prvi puta su dodijeljene u  ukupno osam kategorija, a fotografiju Gorana Mehkeka, koja prikazuje  pilota helikoptera koji prelijeće poplavljena područja žiri je proglasio  najboljom u 2014. godini.

Ante Brkan dogodine u Kući slavnih

Zbor fotoreportera Hrvatske dodijelio je i priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu. Počasnim članovima Kuće  slavnih hrvatskog fotonovinarstva postali su doajeni fotografije Božidar  Kelemenić i Fjodor Feđa Klarić.

- Sljedeće godine planiramo u Kuću slavnih uvesti dva fotoreportera.  Jedan će biti Mladen Tudor, Splićanin iz Zagreba koji je ostavio veliku karijeru i međunarodno je priznat. Drugi je Zadranin Ante Brkan. Primili  bismo mi u Kuću slavnih obojicu braće, Antu i Zvonimira Brkana, ali Ante je prvi zadarski fotoreporter, kazao je Hančić te svoj govor završio  upravo citatom Ante Brkana.

- Poticaj za stvaranje je negdje duboko u nama, a nagrade nemaju baš  nikakve veze s tim.

Izložba će u Galeriji  umjetnina biti otvorena do 30. studenoga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno