Zračna luka hitno treba 10 milijuna kuna za popravak piste!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Riječ je o urgentnoj sanaciji kojom bismo pistu barem zadržali u sadašnjem stanju - Irena Ćosić

Zračna luka Zadar hitno treba 10 milijuna kuna za sanaciju piste, u protivnom u pitanje dolazi iduća sezona letenja!

Ovu vijest potvrdila nam je u srijedu direktorica Zračne luke Zadar, Irena Ćosić, koja se za pomoć obratila čak i Županijskoj komori u Zadru.

- Riječ je o urgentnoj sanaciji kojom bismo pistu barem zadržali u sadašnjem stanju, a pomoć zadarskih tvrtki bila bi na dobrovoljnoj bazi, ovisno o veličini tvrtke i njenim prihodima - kaže Ćosić.

Denis Ikić, direktor Županijske komore Zadar započeo je niz razgovora sa rukovoditeljima zadarskih tvrtki kako bi se ispitalo tko je od njih voljan izdvojiti novac za hitno krpanje piste.

- Posjetit ćemo tvrtke koje imaju korist od ulaganja u uređenje piste zadarske Zračne luke i vidjeti kakav će odaziv biti - kaže Ikić.

Novca ni od Vlade, ni EU fondova

Naime, Vlada je već davno odustala od projekta rekonstukcije piste Zračne luke Zadar, uz obrazloženje da za to nemaju novca. U Luci su se stoga okrenuli europskim fondovima, no i tu nastaje problem jer EU ne financira komercijalne projekte. Kako je u međuvremenu dio piste zapao u sve lošije stanje, uprava se nije imala kome obratiti nego lokalnoj vlasti i gospodarstvenicima.

O kompletnoj rekonstrukciji piste, koja zahtijeva 53 milijuna eura, za sad nema ni riječi, pa se uprava Zračne luke snalazi povremenim "vatrogasnim mjerama", kako ih nazivaju. Do daljnjeg je na čekanju projekt kojim bi se uvelike povećala nosivost kolničke konstrukcije i pista produljila za čak 700 metara. Time bi se konačno osigurali uvjeti da u Zadar mogu sletjeti i najveći zrakoplovi bez ikakvih zapreka i restrikcija. Dotad, moraju se krpati još jednom "vatrogasnom mjerom".

"Vatrogasna ulaganja"

Naime, uskoro će na vrata Zračne luke Zadar pokucati nenajavljena kontrola Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo koja nekoliko puta godišnje pregledava pistu provjeravajući jesu li zadovoljeni sigurnosni uvjeti za slijetanje i polijetanje aviona.

Na sreću Luke i svih lokalnih turističkih djelatnika, Ryanair je potvrdio da će sezonu letova u Zadru započeti u travnju, što znači da bi Agencija do tad trebala i pregledati pistu.

Upravi Luke tako ostaje vrlo malo vremena za osigurati ovih 10 milijuna kuna. Direktorica Ćosić, srećom, naišla je na razumijevanje predsjednika Gospodarskog vijeća Županijske komore Zadar, Darija Jurina, i direktora Denisa Ikića, a pomoć je najavio i zadarski dogradonačelnik Ivica Vlakić koji već ulaže silan trud u posao sa Ryanairom.

- Imamo potrebe za još jedno vatrogasno ulaganje u presvlačenju dijela piste, što će koštati oko 10 milijuna kuna. Preko Hrvatske gospodarske komore u Zadru zamolit ću zadarske tvrtke da se svaka sukladno svojim mogućnostima uključi u sufinanciranje. Ipak je to za opće dobro cijele županije. Nadam se da će odaziva biti, iako nikom nije lako, ali što bi Zadar bio bez Ryanaira? - kaže direktorica Ćosić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno