I Dinamo je igrao u Raštanima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Marko Marin objavio monografiju o Nogometnom klubu Raštane
- Meni je osobita čast bila što sam bio jedno vrijeme dio toga kluba kao tajnik, a na neki me je način to i potaklo da počnem prikupljati i obrađivati građu, te je pripremiti za publiciranje - kaže Marko Marin
ZAPISANO OSTAJE - Marko Marin, autor monografije

Iz tiska je upravo izišla monografija pod naslovom NK Raštane 1976. - 2016./Ponos sela i Ravnih kotara čiji je autor prof. Marko Marin. Na 208 stranica nalaze se faktografija o klubu od njegova utemeljenja, zatim različiti statistički podaci iz natjecanja, mnoštvo fotografija i isječaka iz različitih glasila koja su više ili manje pisala o tomu klubu. Autor je monografiju tiskao (Grafički zavod Hrvatske d. o. o.) u vlastitoj nakladi od 500 primjeraka.

- Meni je osobita čast bila što sam bio jedno vrijeme dio toga kluba kao tajnik, a na neki me je način to i potaklo da počnem prikupljati i obrađivati građu, te je pripremiti za publiciranje. Riječ je o klubu koji je u početku svoga djelovanja bio 'jedan od', a tijekom vremena bio se prometnuo u etablirani klub s područja Zadarske županije postavši, uz ostalo, dvaput prvak Treće HNL Jug - kaže Marko Marin.

Dugotrajno istraživanje

Nekoliko je godina Marin prikupljao građu pri čemu je, kaže, nailazio na razumijevanje i dobru suradnju s mnogim pojedincima i drugim subjektima.

- Razgovarao sam s mnogima koji su u klubu djelovali još od onog vremena kad se pripremalo njegovo utemeljenje. Puno je to pojedinaca i svaki je na svoj način pridonio klubu i njegovu životu, bez obzira bio član klupskoga vodstva, trener, igrač, prijatelj, sponzor, donator... Dragocjeni su ta njihova sjećanja i dojmovi, otkrivaju nam opće okolnosti različitih vremenskih intervala, motive da se uopće utemelji klub, itd. Mnogi su rado ustupili fotografije ili drugu građu. Nadalje, dragocjeni su bili brojni novinski napisi u tiskovinama koje su pratile različite stupnjeve natjecanja u kojima je sudjelovao NK Raštane.

Zanesenjaci

U prikupljanju i obradi građe, ističe autor, nekoliko je pojedinaca dalo znatan doprinos.

- Najprije hvala svima, baš svima koji su surađivali, makar i u najmanjoj mjeri, ali i to je dragocjeno. Dosta vremena proveo sam s nekoliko osoba, poput Špire Zrilića, Ante Serdarevića, Šime Mitrovića, pokojnog Luke Rogića, zatim Miće Birkića, Ive Serdarevića, Anđelka Čirjaka, Mile Katuše, Mladena Mate Zrilića, Stipe Mitrovića, itd. Zahvaljujem i ravnatelju Znanstvene knjižnice Miru Grubiću koji mi je omogućio prikladne uvjete za istraživanje građe iz te ustanove.

Monografija će čitatelju svojim sadržajem otkriti da je NK Raštane utemeljen 28. kolovoza 1976. i to 'uz blagoslov političkih seoskih moćnika'.

- Valja spomenuti da su nogometni zanesenjaci Špiro Zrilić, Vinko Čirjak Šećerko, pok. Šime Knez Ljuti i Ante Serdarević bili ta jezgra koja je osmislila ideju i radila na njezinu oživotvorenju. Entuzijazam tih ljudi, uz pomoć mnogih sumještana, bila je temelj za početak izgradnje i uređenja igrališta uz koji je napravljena baraka koja je poslužila kao svlačionica i klupski prostor. U tri dana klub je uspio registrirati 25 igrača što je podatak koji nam zorno govori o tomu da su tamošnji ljudi itekako htjeli imati svoj klub.

Mnoštvo zbivanja

U svojoj prvoj sezoni Raštane su nastupale u prvenstvu tadašnjega Zadarskoga nogometnog podsaveza i to u skupini B. Mijenjali su se potom nazivi lokalnih natjecanja, a u sezoni 1989./1990. Raštane su bile prvak Općinske lige. Kontinuirano se radilo i na infrastrukturi da bi se klub mogao natjecati u Dalmatinskoj ligi Sjever. Jednu sezonu klub nije nastupao zbog velikosrpske agresije i Domovinskog rata, a 1992./93. postao je član Treće HNL Jug čiji je dio natjecanja klub kao domaćin igrao u Zadru. Kronologija detaljno slijedi sva zbivanja, plasman u Drugu HNL 1994., mijene u klubu i u momčadi, odlaske i dolaske igrača i trenera, nastupe i plasmane u različitim stupnjevima natjecanja...

- Nastojao sam taj skup podataka ilustrirati nizom fotografija koje na svoj način svjedoče o danom trenutku. Upravo nam fotografije neke odlomke ili poglavlja dodatno oslikavaju jer na njima uočavamo promjene u infrastrukturi, na primjer.

I Dinamo je igrao u Raštanima

Osim službenih utakmica, monografija bilježi i mnoge druge. Na primjer, dolazak Dinama u Raštane, pa brojne veteranske utakmice i slično.

- Vjerujem da će svakom čitatelju, a napose onomu tko je na neki način povezan s klubom, monografija biti trajno sjećanje na klub, odnosno podsjećanje na to kako je klub na entuzijazmu ponikao i održavao se - kaže autor.

Na istaknutom mjestu u monografiji nalaze se prilozi o dvojici klupskih članova koji su poginuli u Domovinskom ratu, o Tihomiru Mitroviću po kojemu se i zove mjesno igralište i Nadu Rogiću, a nalazimo i popis igrača u razdoblju od 1976. do 2016. koji su prerano preminuli. U jednoj od recenzija, čiji je autor Dražen Žura, novinar Slobodne Dalmacije, nalazimo i ovo:

- Kroz naslovnu monografiju, prof. Marin, zorno i slikovito, zapravo na osebujan način opisuje i dotiče mnoge događaje koji su obilježili NK Raštane nastojeći svima odrediti ulogu koja je taj klub učinila, doista, ponosom Ravnih kotara.

O autoru

Marko Marin rođen je u Trbounju godine 1953. Uz posao učitelja i ravnatelja (u OŠ-i Š. K. Benje) bavio se sportom i sportskim novinarstvom. Elokventan i komunikativan, energiju za pisanje crpi iz širokog društvenog okruženja. Pisao je za zagrebačke Sportske novosti i Večernji list, za Slobodnu Dalmaciju, Novi list, Narodni listi i Zadarski list. Godine 2005. objavio je monografiju Zaveslaji u povijest, te 2009. monografiju OŠ-e Š. K. Benje Naših 50 godina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)