Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Arheolozi otkopali podni mozaik rimske kuće!

30.10.2018. 16:00
Arheolozi otkopali podni mozaik rimske kuće!


Obistinila su se naša očekivanja! Pronašli smo ostatke mozaika koji je najvjerojatnije pripadao stambenom rimskom objektu, otkrio je Zadarskom listu Tomislav Pušić, diplomirani arheolog i voditelj istraživanja između palače Cedulin i sadašnje tržnice, a gdje će se nalaziti buduća tržnica.


Sumnjaju kako je mozaik iz 2. stoljeća
– Pronašli smo mozaik jednostavnog dizajna iz antičkog razdoblja, a detektirane su i strukture zidova iz istog razdoblja. No, voda nam za sada prekriva mozaik pa nam onemogućuje detaljno čišćenje i jasniju prezentaciju. Nakon što stane kiša i ispumpamo more koje na toj razini izbija, mozaik će se moći jasnije vidjeti, objasnio je Pušić dodavši kako će to najvjerojatnije biti kroz tjedan dana.
– Pronađeni mozaik je dosta velikih dimenzija i unatoč oštećenju, zaista reprezentativan, nastavio je Pušić. Mozaik je okružen motivom meandra, odnosno riječ je geometrijskom prikazu bez prisutnosti ljudskog ili životinjskog lika.
– Pronađeni mozaik je zapravo ono što smo i očekivali. Prije samog početka radova, pretpotavljali smo da ćemo pronaći nalaze iz rimskog doba, ponajprije iz razloga što je za vrijeme istraživanja na obližnjoj zgradi današnjeg TIC-a, također dio antičke, rimske faze Iadera, kazao je Pušić.
Što se tiče datacije pronađenog mozaika, Pušić je kazao kako neki od kolega sumnjaju na 2. stoljeće, međutim još je dosta rano i ne postoji dovoljno argumenata da se to sa sigurnošću potvrdi. Ali definitivno je riječ o antičkom razdoblju, o Rimljanima, a više će se znati za koji tjedan.
Radovi će, kako kaže Pušić, ostati na razini rimskog mozaika.


Konzervatorski ima zadnju riječ
– Pretpostavljamo da smo smo naišli na ostatke nekakvog stambenog rimskog objekta, na ostatke podova. Ispod toga vjerojatno nećemo ići, a ako i odemo, to ćemo učiniti negdje sa strane kako ne bismo uništili podnicu rimskog objekta. U konačnici će Konzervatorski odjel imati posljednju riječ. Oni su ti koji će procijeniti što i kako dalje, a za sada su nam dopustili uklanjanje dijela zidova koji su se oslanjali na zemljane nasipe a koji su nam onemogućavali da dublje “zagrebemo”, objasnio je Pušić.
Pušić je kazao kako su sigurni da je riječ o rimskom stambenom objektu jer se mozaik ovog tipa vezuje za tadašnje rimske kuće. Pored mozaika, pronašli su još antičkih zanimljivosti.
– Antička keramika i novac također su nam se našli na putu, što je fantastično i potvrdilo nam je da ono što kopamo jesu rimski slojevi, a da su oni prije njih bili srednjevjekovna i novovjekovna razdoblja, kazao je Pušić.




Istraživanje do travnja iduće godine
Konzervatorski odjel Zadar je odobrio izvođenje arheoloških istraživanja na k. č. 10395, 10396, 10397, 10398, 10399, 10400, 10401 k. o. Zadar. Investitor je Grad Zadar, a istraživanja provodi tvrtka Delmat Galiot d. o. o. iz Splita (ovlaštena za predmetne radove licencom Ministarstva kulture). Pročelnik zadarskog Konzervatorskog odjela, Igor Miletić, kazao nam je kako se predmetne čestice nalaze unutar kompleksa stare bolnice u Zadru koji je upisan u Registar kulturnih dobara RH pod brojem Z-755.
– Sustavna arheološka istraživanja propisao je Konzervatorski odjel Zadar zbog planiranja buduće gradnje za potrebe gradske tržnice. Istražit će se površina od oko 852 m2 , a planirani rok trajanja istražnih radova je od 17. rujna 2018. godine do 17. travnja 2019. godine, kazao je dodavši kako su predmetna istraživanja dio redovite procedure u kulturno-povijesnim cjelinama ili u sklopu međa kulturnog dobra gdje predviđeni zahvati tj. gradnja trajno redefiniraju stanje u prostoru.