Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I Hrast odbio HDZ

30.10.2018. 12:00
I Hrast odbio  HDZ


Nakon što smo objavili kako je zadarsko rukovodstvo Neovisnih za Hrvatsku (NHR) odbilo HDZ-ovu koaliciju za izbore za mjesne  odbore, nazvali su nas i iz lokalne podružnice Hrasta želeći obznaniti  svoju odluku. Predsjednik Gradskog odbora Darko Pedić napominje kako su i oni odbili HDZ, a razlozi su sljedeći:
– Morali smo ih odbiti kako neki nacionalni mediji eventualno ne bi  zloupotrebili našu koaliciju, spočitavajući nam da koaliramo s vladajućom strankom. Na to smo se odlučili, iako bismo voljeli surađivati s  njima na nekim krucijalnim pitanjima, ali shvatili smo da bi šteta od koristi s HDZ-om bila veća od koristi jer naši su nam birači ipak na prvom  mjestu. Trenutačno odlučujemo hoćemo li uopće izići na izbore, a ako i  iziđemo, bit će to isključivo samostalno. No, najvjerojatnije ćemo odustati i od samostalnog izlaska na izbore, kaže Pedić.
U igri je bila i njihova koalicija s NHR-om, međutim  najizglednije je  kako Hrast uopće neće izići na kvartovske izbore jer NHR ostaje pri odluci da neće u ničiju koaliciju.
U međuvremenu saznajemo kako je suradnju NHR-u ponudio i HSP,  što nam je jučer u telefonsklom razgovoru potvrdio njihov čelnik Županijske organizacije, Robert Gregurić.
– Istina je, kontaktirali smo NHR, ali ništa još nije dogovoreno, razgovori su u tijeku, pojasio je Gregurić.
U NHR-u su, međutim, jasni i oko najnovije ponude pravaša – na izbore definitivno izlaze samostalno. Čelnik Gradskog odbora, Mate Lukić,  jučer nam je samo ponovio odluku već obznanjenu u našem listu:
– Unatoč svim ponudama, na izbore izlazimo sami i to je naša definitivna odluka!, poručuje Lukić.
HDZ-u ipak ostaju samo Reformisti i HSU te će biti zanimljivo pratiti  koji će uspjeh polučiti na izborima početkom prosinca, kao i to s kim će  na kraju glavna oporbena stranka. Naime, čelnik zadarskog SDP-a, Antun Novoselić, nedavno je izjavio kako se zalažu za jedinstven politički  blok protiv HDZ-a, napominjući da su razgovarali smo sa svima: "Izići  ćemo na izbore i sastaviti liste tamo gdje imamo mogućnosti za to, no još  ne mogu reći s kim ćemo jer su pregovori u tijeku", poručio je Novoselović.
Uskoro će se definirati i tzv. velika koalicija protiv HDZ u kojoj su zasad četiri stranke: Most, MODES, Akcija mladih i HSLS. Kako su nam kazali čelnici stranaka, u igri su još neke stranke, ali i nezavisni vijećnici koji bi im se mogli pridružiti. Ovaj im je dogovor bitan jer je zapravo dobar  test za lokalne izbore na koje bi išli sa tzv. trećom opcijom protiv HDZ-a i  SDP-a.
U svakom slučaju, iako je izlaznost na kvartovske izbore mala, oni će  ipak biti svojevrsni pokazatelj trenutačnog raspoloženja birača Zadarske  županije, tim više što je specijalno za njih prvi put formirana "velika koalicija" protiv HDZ-a.