Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Malom arsenalu nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva

30.10.2018. 16:24
Malom  arsenalu  nagrada  Hrvatskog  dizajnerskog  društva


Zadarski Mali arsenal dobio je nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva u kategoriji Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, a u sklopu Izložbe hrvatskog dizajna 1718, koja je otvorena u Muzeju  za umjetnost i obrt u Zagrebu.
Ove godine bilo je ukupno osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept /  inicijativa / kritički dizajn.


Investitor projekta je Zadarska županija
Interaktivna instalacija Mali arsenal + Zadar Walking Guide te cjelokupni projekt nastao je u arhitektonskom studiju AB Forum Ive Letilović  i Igora Pedišića, te u studiju Revolucija pod kreativnom direkcijom Vladimira Končara. Na projektu su se iskazali brojni suradnici: Luka Fatović  (AB Forum), Berislav Medić (UPI-2M, projekt konstrukcije), Zoran  Košmerl (HAL, dizajn rasvjete), Barbara Peranić, Igor Miletić (Konzervatorski odjel u Zadru, konzervatorski nadzor), Laris Borić (stručni suradnik), Saša Budimir (3D animacija), Alen Stojanac, Suzana Košćak, Anja  Bošnjak (dizajn), Dražen Hižak (programiranje prostorne interakcije),  Luka Jendrašić (programer mobilne aplikacije), Ante Stipaničev (programer touchscreen aplikacije), Ivan Kapec (kompozitor) Hrvoje Petek, (dizajn zvuka), Project 6 studio (snimanje audio vodiča), Slađan Lipovec  (lektor), Lovro Jurišić, Marica Babić, Josip Matassi, Gino Verrocchi (autori projekta HERA). Ivestitor projekta je Zadarska županija u okviru projekta HERA, Upravljanje održivim turizmom.


Motiv za dalje
Autori projekta Iva Letilović i Igor Pedišić jako su zadovoljni nagradom  te su istaknuli kako im je ovo motivacija za daljni rad.
– Projekt Mali arsenal ne prestaje dobivati priznanja te smo nedavno  dobili još jednu značajnu nominaciju, rekla je Iva Letilović, dodavši da su  sretni zbog osvojene nagrade. Inače, Mali arsenal bio među tri nominacije za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva. U toj su konkurenciji bili nominirani još i knjiga Osnove oblikovanja pisma te Obiteljski  hotel Amarin, koji je i odnio nagradu.
Iz AB Forum studija kazali su kako rad nije dobio glavnu nagradu, već  ju je dobio projekt koji je puno opsežniji i investicijski značajniji, ali je  Mali arsenal istaknut kao jedan od značajnijih projekata u Hrvatskoj.
Nagradu je komentirao i župan Božidar Longin kazavši kako je svako  priznanje značajno, a pogotovo ako dolazi od struke.
– Projekt Malog arsenala već je pokazao održivost, a nadam se da  ćemo i u budućnosti nastaviti s njegovim pozitivnim efektima, istaknuo  je župan Longin.