Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Zemuniku Gornjem u rujnu 2019. otvara se škola letenja

30.10.2018. 14:49
U Zemuniku  Gornjem u rujnu  2019. otvara se  škola letenja


Tvrtka Zadar Aviation Center d.o.o. sa sjedištem u Sukošanu  jučer je u zadarskom hotelu Kolovare predstavila projekt škole letenja u  Zemuniku u kojoj će se školovati budući piloti civilnih zrakoplova.
– Projekt je vrijedan oko šest milijuna eura i u prvoj fazi će otvoriti oko  25 novih radnih mjesta. Osim zapošljavanje hrvatskih umirovljenih vojnih pilota koji bi radili kao instruktori, posla će biti i za pomoćne djelatnosti kao što su IT, prodaja, marketing i drugo, rekao je Boris Bratuševac,  pilot i instruktor s 25 godina iskustva i letenja na 20 vrsta zrakoplova s  višegodišnjim iskustvom u školovanju pilota u SAD-u, Europi i Aziji.
Osim Bratuševca, osnivač tvrtke je Ivan Janović, kapetan Boeinga 747,  dobro znani zadarski instruktor za pilatuse i pilot MIG-a 21 HRZ-a.
– Škola letenja prve učenike primit će u rujnu iduće godine. Trajat će  godinu i pol dana, godinu teorije i šest mjeseci obuke na tri vrste zrakoplova i simulatoru. Škola će moći primiti 100 učenika, a cijena školovanja do stjecanja dozvole za upravljanje zrakoplovom iznosi 80.000 eura,  obznanio je Bratuševac.
Iako od iznosa cijene školovanja "boli glava" osnivači, Bratuševac i Janović, su uvjereni kako  neće imati uopće problema s popunjavanjem  potrebnog broja učenika.
– Zbog već kroničnog nedostataka pilota tvrtke poput Emiratesa i Ryanaira danas otkazuju letove i trpe znane gubitke. Štoviše, prema  stručnim projekcijama u svijetu će u narednih 20 godina biti potrebno  oko 800.000 novih pilota, navodi Bratuševac.
Kao prvi korak prema tome cilju kupljeno je i u potpunosti plaćeno  2.200 metara četvornih građevinskog zemljišta u poslovno gospodarskoj  zoni Zemunik Gornji.
– Trenutačno se radi na ishođenju potrebnih dozvola za izgradnju  zgrade škole i simulatora u suradnji s Općinom Zemunik Donji koja radi  na osiguranju potrebne infrastrukture, prvenstveno električne energije,  naglasio je Bratuševac.
Predstavljanje projekta izazvalo je veliku pažnju elektronskih i pisanih  medija. A osim potencijalnih partnera iz Omana i Francuske na prezentaciji su nazočili Josip Klišmanić, direktor Zračne luke Zadar, pukovnik  Krešimir Ražov, zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i zapovjednika  vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, brigadir Goran Huljev,  zapovjednik Središta za obuku HRZ "Rudolf Perišin", Ivica Šarić, načelnik Općine Zemunik, predstavnici investicijskih fondova i brojni drugi.
– Edukacija će se provoditi na najmodernijim zrakoplovima ukupne  vrijednosti pet milijuna eura. Riječ je o zrakoplovima Pipistrel virus sw  121 slovenske tvrtke Pipistrel iz Ajdovščine koja ih je dosad prodala u  više od 90 zemalja te o Diamond da40 i Diamond da42, precizan je Bratuševac.
Osim male potrošnje goriva zrakoplov Pipistrel virus sw 121 je izuzetno siguran. Naime, ako nešto pođe po zlu ima balistički padobran koji  cijeli zrakoplov polako spusti na zemlju, poručio je Boris Bratuševac istaknuvši kako će se završna obuka provodi na Diamondu i simulatoru.