Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Važno je kod djece stvoriti naviku odlaska u muzej

30.10.2018. 22:32
Važno je kod  djece stvoriti  naviku  odlaska  u  muzej


U Edukativnoj dvorani Kneževe palače održana je prezentacija edukativnog programa Narodnog muzeja Zadar za školsku godinu  2018/2019 i demonstracija korištenja likovne tehnike zračni kist.
Kratko predstavljanje edukativnog programa održala je Lucija Sekula,  muzejska pedagoginja Narodnog muzeja Zadar. Agent NMZ, Portreti,  Novo-staro, Zbrka strka, Od originala do replike, Žalo – riznica ljuštura,  radionice zračnog kista,… radionice su koje će upotpuniti edukativni  program NMZ-a u 2018. i 2019. godini, a koje su prije svega vezane uz  stalne ili trenutne postave muzeja.


Izrada četverokuke, zalistavca, iške keramike
Radionice su ponajprije namijenjene mladima (vrtićima, osnovnim i  srednjim školama te Sveučilištu u Zadru), objasnila je Sekula dodavši kako Narodni muzej organizira i već tradicionalne radionice prilagođene  odraslima poput izrade četverokuke, zalistavca, radionice iške keramike,  pletenje maslinovih grančica i dr.
– Radionice su interaktivne, odvijaju se kroz igru kako bi djeca naučila  i upoznala se s postavom Narodnog muzeja, s cilj je da im stvorimo naviku odlaska u muzeje. Također, želimo da naši najmlađi dožive i percipiraju muzej kao mjesto zabave i učenja kroz tu zabavu, naglasila je Sekula dodavši kako se program održavanja radionica može pratiti na stranicama Narodnog muzeja.
Osim što je predstavljen edukativni program, uz stručno vodstvo dugogodišnje vanjske suradnice muzeja Marije Šarić Ban, upoznali smo se i  s tehnikom zračnog kista. Riječ je o najnovijoj radionici u sklopu edukativnog programa NMZ-a čiji sljedeći ciklus počinje 5. studenog u 17 sati  u Edukativnoj dvorani Kneževe palače. Radionice zračnog kista zahtijevaju minimalnu dob od 10 godina, dok maskimalna nije određena.


Tehnika i tematika zračnog kista
Nakon što nas je upoznala s tehnikom zračnog kista, Marija Šarić Ban  nam je kazala nešto o novom ciklusu radionica koje kreću za tjedan dana.
– Zračni kist (eng. airbrush) je mali, vrlo precizan pištolj za nanošenje  boje koji djeluje tako da brzim potiskivanjem zraka kroz Venturijevu cijev uzrokuje vakum, a time i usisavanje boje iz spremnika. Zračni kist  boju pomiješa sa zrakom i gura kroz vrlo fine mlaznice, koje raspršuju  boju u vrlo fine kapljice, kazala je Marija Šarić Ban dodavši kako se, za  potrebe održavanja radionica u sklopu edukativnog programa NMZ-a,  zračni kist koristi na platnu, a motivi izrade su prilagođeni izložbi uz koju se radionice održavaju. Tako su tijekom ljeta 2018. uz izložbu „Enter  into My Life – Andy Warhol" održane radionice zračnog kista na temu  Pop arta.
– Mogućnosti korištenja zračnog kista su raznovrsne i kao takve dodiruju se širokog spektra tema, Ove radionice bit će vezane uz tematike  NMZ-a. Bavit ćemo se i dalje Andy Warholom, jer je to kao vrlo dobra tema za zračni kist. Radit ćemo i arhitekturu (grad Zadar), a novitet će biti  elementi etno nošnje (četverokuka) i motivi iz Prirodoslovnog odjela (biljni i životinjski svijet), ispriala je Šarić Ban dodavši kako se radi na tekstilu što se kasnije može iskoristiti kao suvenir ili dio odjevnog predmeta.
Šarić Ban ovu je radionicu preporučila svima jer je prije svega zanimljiva i zabavna. Također prilika je za sve one za koji su oduvijek htjeli  upoznati tehniku zračnog kista i raditi na tekstilu. I zato, dođite 5. studenog u 17 sati u Kneževu palaču.