[XXXL FOTOGALERIJA] Jako jugo oštetilo zadarsku rivu, fasade, čupalo stabla, zatvorilo ulice...

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Gradske i hitne službe zbrajaju štete i intervencije
Izvidom smo utvrdili oštećenja većih dimenzija. Prioritetno ćemo zaštititi prilaz gatu kako bismo onemogućili prolaz opasnim dijelom. Pregledat ćemo svaki detalj u cijeloj dužini rive i odmah prionuti sanaciji, a poslije, izgleda, i rekonstrukciji. Morat ćemo se potruditi iznaći sredstva za ovako izvanredne situacije, kazao je pročelnik Dujela
Marin GOSPIĆ/Zvonko KUCELIN/Arif SITNICA/Andrina LUIĆ
Olujno jugo napravilo je veliku štetu na gradskoj rivi

Orkansko jugo koje se tijekom noći s ponedjeljka na utorak  sručilo na Zadar i okolicu prouzročilo je velike štete po gradu. Jaki vjetar  isčupao je i bacao brojna stabla i telefonske stupove, oštetio fasade, gurao kontejnere, pojedina su područja na kraće ili duže vrijeme, ostajala  bez struje, a otoci su u potpunosti bili odsječeni od kopna.

52 intervencije vatrogasaca

Olujno jugo napravilo je veliku štetu na gradskoj rivi te je na mulu iskopalo velike rupe i izbacilo kamene ploče, kao i odvalilo pojedine stepenice te rukohvate. Nastradao je i limeni rukohvat na gradskom mostu,  pa je i most kratko vrijeme bio zatvoren kako se netko od pješaka ne bi  ozlijedio.

 - Županijski centar 112 zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih stupova na prometnice, te grana koje su oštetile parkirana vozila. Neke od dojava odnosile su se na odsukavanje jedrilice u uvali Maestral i pad više krovnih crjepova s crkve kod mjesta Sali. Uslijed jakog juga  došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na više mjesta u  županiji. Ekipe HEP-a su na terenu, a normalizacija se očekuje tijekom  jutarnjih sati, javili su iz Županijskog centra 112. Iz policije doznajemo  kako je oštećeno ukupno 17 vozila, većinom iz Zadra.

Naime, kako doznajemo, zbog jakog juga došlo je do kvara na transformatoru te je u 18.25 sati bez struje ostao istočni grada i neka prigradska  naselja.

Tijekom protekle noći i vatrogasci su imali pune ruke posla te su imali  52 intervencije.

- Na području Zadra, Biograda i Sv. Filipa i Jakova imali smo velik broj  intervencija, dok ih je manje bilo na području Obrovca i Sukošana. također, na Ugljanu kod Kukljice, te Pašmanu kod Neviđana, imali smo posla oko uklanjanja stabala s prometnica, rekao je Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar. Istaknuo je kako su na terenu bili i  vatrogasci JVP-a svih gradova kao i brojni članovi DVD-ova općina. Imali  su i nekoliko intervencija ispumpavanja podrumskih i stambenih objekata. Zaključio je kako je najvažnije da nije bilo žrtava.

 Bor pao na trim stazu

Uz vatrogasce puno posla su imali i službenici Lučke kapetanije Zadar  koji su u ponedjeljak navečer uspješno prevezli teško ozlijeđenu 18-godišnju pacijenticu iz Kali u Zadar.

Osim spašavanja djevojke imali su i posla u potrazi za 54-godišnjakom  sa Silbe čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak navečer. S obzirom da je  puhao jak vjetar brzine 60 čvorova, u potragu su krenuli tek ujutro te su  ga pronašli.

Šteta je nastala i u SC Višnjik gdje je bor pao na trim stazu. Na sreću  nitko nije ozlijeđen, staza nije oštećena, a bor su uklonili tijekom jutra te  je staza opet bila prohodna.

Borovi su padali i na drugim cestama, pa je tako srušen jedan na  Krešimirovoj obali, a Trpimirova obala bila je zatvorena za promet jer su  valovi bili preveliki i nanosili su kamenje na cestu.

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima jučer ujutro je obišao  grad, te vidio kolika je šteta nastala. Također, odmah je pristupljeno sanacijama, pa je tako već kroz jutro saniran rukohvat na mostu, Trpimirova obala je očišćena i puštena u promet, a raskrčena je i većina srušenih  stabala. Radnici svih nadležnih gradskih tvrtki - Nasada, Čistoće, komunalni redari, cijelo jutro su imali pune ruke posla, te se gradom širio zvuk  motornih pila kojima su pilali i micali grane.

- Izvidom smo utvrdili oštećenja većih dimenzija. Prioritetno ćemo  zaštititi prilaz gatu kako bismo onemogućili prolaz opasnim dijelom.  Pregledat ćemo svaki detalj u cijeloj dužini rive i odmah prionuti sanaciji, a poslije, čini se, i rekonstrukciji. Morat ćemo se potruditi iznaći sredstva za ovako izvanredne situacije. U ovom trenutku ne možemo s dovoljnom dozom sigurnosti iznositi procjenu troškova sanacije te ćemo neke točnije procjene imati kroz nekoliko dana, rekao nam je Robetrino  Dujela, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i okoliš.

Nasadi i građani pomogli sanirati  štete u Azilu

Pod naletima orkanskog vjetra stradao je i zadarski Azil za pse. Kako su djevojke  koje volontiraju u Azilu jučer ujutro objavile, vjetar je srušio nekoliko borova koji su  pri padu oštetili bokseve u kojima se nalaze psi. Na svu sreću, psi su prošli bez ozljeda, međutim, djevojke, volonterke u zadarskom azilu, odmah su izjutra pozvale u  pomoć sve ljude dobre volje da im priskoče u pomoć.

- Olujno jugo srušilo je par borova koji su pali na bokseve! Psi su dobro, ali treba  ispilati srušena stabla i popraviti oštećene bokseve. Molimo vas, dodite nam pomoći,  nas je samo tri na skoro 300 pasa, objavile su na Facebook stranici Zadarskog azila.

Na svu sreću, pomoć nisu morale dugo čekati. Kako smo saznali, odmah su im u  pomoć priskočili djelatnici tvrtke Nasadi koji su ispilali i uklonili srušene borove, a  djevojke su nam kazale da su im osim njih, u pomoć pristigli i brojni građani.  (K.B.)

Pune ruke posla za djelatnike Nasada

Iz Nasada ističu kako su nakon orkanskog juga koji u Zadru nije puhao ovako zadnjih 20 godina, velikom broju stabala polomljene grane, a srušena su i cijela stabla.

Tako zbrajaju sve svoje jučerašnje i današnje intervencije: P.V.Nazor - izvaljeno stablo kostele, Vrulje – slomljeni lovor, Ul.Put Nina –slomljeni lovor, Diklo - slomljena grana tamarisa, Uvala maestral – grana ligustruma, Ulica Bartola Kašića – slomljena grana platane, Obala k.Tomislava – slomljene grane sofore, Ul.Put Nina (Azil) – slomljene grane bora, Ul.Vukovarska 4 – slomljeno stablo melije ( raspilano, nije utovareno), P.V.Nazora – slomljeno stablo lovora, Ul.Zrinsko Frankopanska 23 – slomljeno stablo ligustruma, Ul.Denisa Špike – slomljena grana bora, Ul.Put Nina – napuknuta krošnja bora, Ul.k.Stjepana Držislava – napukla grana bagrema, Kaljska ulica – slomljeni bagremi 2 kom.,ligustrum 1 kom., Vrulje –slomljeno stablo lovora, Diklo – slomljeni tamarisi, Diklo – slomljeni bor koji je pao na cestu od kampa, Tamino – slomljena sofora, Obala k.Domagoja – isplivani tamarisi od mora 11 kom., Ivana Gundulića 1 A – slomljene grane judića, Put Pudarice 9 – slomljena grana judića, Uvala Bregdetti – slomljeni tamarisi 2 kom., Uvala Bregdetti – slomljeno stablo bora (nije utovareno), Riva – stablo melije, Riva - grane sofore i platane, Sv.Frane- grana lipe, Perivoj k.Jelena- grane lovora ,judića, Jarula – grane sofore,jablana te još jednom P.V.Nazora - grane lovora, bagrema. (V.M.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)