Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dvije Zadranke u utrci za glavnu ravnateljicu NSK-a

30.10.2019. 15:08


Na natječaj za glavnog ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je raspisan 20. rujna, javile su se tri kandidatkinje, a iako je natječaj završen, odluka o imenovanju još nije donesena.
Predsjednik Upravnog vijeća te ustanove dr. sc. Jozo Ivanović kazao nam je kako je UV provelo dio postupka iz svoje nadležnosti te da sve tri kandidatkinje udovoljavaju uvjetima iz natječaja.
– Mi smo otvorili prijave i potom smo svu dokumentaciju proslijedili Ministarstvu kulture i ministarstvu znanosti i obrazovanja. Sada je na ministricama da odbranu kandidatkinju predlože Vladi RH za imenovanje, kazao je Ivanović dodajući kako ne postoji strogo određeni rok do kada bi to trebali učiniti, ali da bi se ime odabrane kandidatkinje trebalo znati u roku od dva mjeseca jer UV ima obavezu u tom roku obavijestiti kandidatkinje o ishodu natječaja.
Neslužbeno smo doznali kako se na natječaj javila aktualna glavna ravnateljica Zadranka dr. sc. Tatijana Petrić, a protukandidatkinje su joj Zagrepčanka dr. sc. Marijana Mišetić, knjižničarska savjetnica pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i prof. dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu na Sveučilištu u Zadru.
Ivanka Stričević zaposlila se na zadarskom Sveučilištu 2003. godine kada je i osnovan Odjel za informacijske znanosti, a prethodno je radila kao knjižničarka u Zagrebu. U rujnu ove godine rektorica Dijana Vican potvrdila joj je još jedan mandat na mjestu prorektorice za znanost i informacijsku infrastrukturu.
Aktualna glavna ravnateljica, odnosno od 31. kolovoza v. d. glavne ravnateljice, na čelo NSK došla je 1. rujna 2015., a imenovala ju je Vlada na zatvorenom dijelu 235. sjednice. Izabrana je između sedam kandidata, a predstavljena je kao knjižničarka s doktoratom iz informacijskih znanosti koja iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada u struci stečeno u knjižnici Sveučilišta u Zadru te Znanstvenoj knjižnici Zadar. U prilog njezinoj stručnosti išli su i brojni znanstveni radovi koje je do tada objavila.


 


Uvjeti za prijavu na natječaj




Uvjet za prijavu na natječaj za glavnog ravnatelja NSK u prvom redu podrazumijevao je doktorat znanosti ili zvanje knjižničarskog savjetnika te
najmanje pet godina iskustva u upravljanju u kulturi, obrazovanju ili znanosti, a uz prijavu je, osim razne dokumentacije kojom se dokazuje stručna sprema, iskustvo i slično, trebalo je prložiti i četverogodišnji plan rada NSK.