Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HAK Prometna edukacija uz veliki odaziv mladih

30.10.2019. 13:17


U parku Vladimira Nazora, jučer je Autoklub Zadar u suradnji sa Hrvatskim autoklubom održao prometno preventivni program »KLIK- navika odgovornog ponašanja« za dvije srednje škole: Priodoslovno grafičku i školu Primijenjene umjetnosti i dizajna.
Program koji se održava već petu godinu, namijenjen je adolescentima od 15. do 20. godine života, koji su prema riječima ravnatelja Prirodoslovno-grafičke škole Tomislava Grbina u najboljoj starosnoj dobi kada mogu primiti informacije i naučiti ih primijenjivati.
-Danas imamo simulaciju prevrtanja i frontalnog sudara, u kojoj svaki učenik može osjetiti koliko je neugodan osjećaj biti na krovu, prilikom prevrtanja automobila, ističe Grbin te nadodaje kako nije cilj ovog programa učenike prestrašiti, već probuditi osjećaj opreza ali i naučiti ih kako se ponašati u slučaju prometne nesreće.
Grbin se također osvrnuo na važnost vezivanja, i koje su sve moguće posljedice ukoliko se pojas ne shvati ozbiljno.


Poruke shvatiti ozbiljno
Posebno raduje što su djeca zainteresirana za ovu vrst edukacije koja se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela gdje ih se predavanjima uz snimke i fotografije upoznje s posljedicama ukoliko se ne koristi pojas za spašavanje, poručuje Grbin te naglašava kako je pohvalno što je odaziv učenika odličan, jer je to njima zanimljivo i korisno.
-I ja sam u tom razdoblju kada trebam polagati vozački ispit, i jako ja važno naučiti kako se u prometu ponašati, naglasila je maturantica Prirodoslovno-grafičke škole Tea Aračić za koju je ova edukacija jako bitna, jer i sebe uskoro vidi u cestovnom prometu kao mladu vozačicu. Ona također smatra kako su snimke koje su im prikazane na predavanjima vrlo potresne i da bi svi učenici trebali ovo predavanje shvatiti ozbiljino i primijeniti stečeno znanje.


Hrvatska je rizična zemlja
Prema riječima organizatora, edukativnim programom »KLIK« utječe se na promjenu ponašanja srednjoškolaca, ali i na usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Organizatori su posebno istaknuli kako važnost vezivanja pojasa u vozilu nije samo obveza vozača i putnika nego je vezivanje i dio osobne kulture. Na predavanju se vrlo oštro se osudilo čin nekorištenja pojasa kao nekulturan i neodgovoran u odnosu prema vlastitoj obitelji i prijateljima, drugim sudionicima u prometu, službama koje se brinu za zdravlje i sigurnost sudionika u prometu te prema zajednici koja snosi gubitke i troškove nastale uslijed stradanja.
Na predavanjima se također doznalo kako je Hrvatska vrlo rizična zemlja u cestovnom prometu, te da zauzima 26. mjesto po nesigurnosti te da su od Hrvatske nesigurnije samo Bugarska i Rumunjska. (N. MOJIĆ)