Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PUT KA OSTANKU Ima li Zadar šanse ostati u ABA ligi?

30.10.2019. 13:11


Ima. Naravno da ima. Odgovor je na pitanje koje se postavilo u naslovu ovog teksta. Prošlo je tek četiri kola u ABA ligi. Ima ih 22. U redu. Priznajmo. Zadar je već izgubio dvije domaće utakmice od dva direktna konkurenta za ostanak, a treći ih je pošteno natukao u Beogradu. Taj treći je možda igrački i najlošiji. A danji raspored je sve samo ne jednostavan. Jer Zadar ide kod Igokee u goste pa dočekuje strašno jaki Partizan pa ide kod strašno jakog Mornara i realno, uskoro bi moglo pored Zadra pisati 0:7.


Bivši
Ante Nazor je bivši. Zasluženo? I da i ne. Zadar je izgledao neočekivano loše na početku sezone. Napadački bezidejno, a obrambeno…. To je teško i opisati. Katastrofalno branjenje pick&rolla, individualna odgovornost na lošem nivou, centri koji nisu povezani s vanjskim igračima. Loše branjenje tranzicije, energetsko pražnjenje kako utakmica ide kraju. Ima tu Nazor svoju krivicu, jer nije prilagodio igru igračima koje ima. Mijenjao je dvije obrane, iskakanje i preuzimanje. Dok je imao prošle godine Žorića i Dašića, uz Ivanova, preuzimati se moglo. Pogotovo je to dobro radio Dašić. Ali ove godine je imao kombinaciju Vuković-Farr-Planinić koji loše preuzimaju, Ivanov koji je bio ozlijeđen i Fundić koji može to odraditi, ali ne vrhunski. Osim toga bekovi su niski pa je i to dodatni problem te obrane. U napadu se pustilo Allena da radi što želi, dok je Junaković preuzeo u dobrom broju napada loptu u svoje ruke. Dok je Krka branila pick tako da je obrambeni vanjski igrač išao okolo bloka, to je Junaković dobro koristio, no Cibona je branila pick&roll tako da mu je čuvar išao ispod bloka i ostavljao mu prostor za šut, a spriječio prodor i tu se Junaković pogubio.
Da, Nazor se nije dobro snašao. Ova momčad ima određenu kvalitetu, ali očito i velik broj mana, a bivši trener nije uspio prilagoditi igru igračima. Ipak, s druge strane ne valja trenere toliko mijenjati. Vrijeme da se jednom treneru da momčad u ruke na duže vrijeme. I da se pusti da radi. Nema idealnog trenera, barem ne u platežnoj moći koju Zadar ima. Treba izabrati trenera koji zna stvarati i dati mu prostora za pogrešku. I trpjet ga. Neovisno o kritičarima. Jeli trebalo trpjeti Nazora? U ovom trenutku to nije važno. No, moramo priznati da nema osobe koja je to više zaslužila od Danijela Jusupa. Eto, nemojmo ovaj puta tako lako trošiti trenere. I dopustimo im i greške. Nazoru se greške nisu u konačnici dopustile.


Analize
Analizirati utakmicu protiv Splita nema smisla jer se dogodila samo dva dana nakon poraza od Cibone i velikog pražnjenja. No, protiv Cibone se moglo vidjeti nekoliko promjena. U napadu se pokušalo stvoriti akcija za Allena, ali i za Siriščevića, dok se preko Ivanova napadalo sporije Cibonine četvorke. U obrani je Zadar potpuno promijenio branjenje picka i to tako da se nakon preuzimanja, obrambeni igrač trudio vratiti na igrača s loptom, a pomagalo se sa slabe (dalje) strane. I to je funkcioniralo. Zadar je realno protiv Cibone odigrao najbolju obranu ove sezone (u važnim utakmicama), tražio se u prvom dijelu, griješilo se kod nekih osnovnih stvari, ali ne treba zaboraviti da se s novim trenerom u potpuno novom sustavu odradilo samo par treninga. I Jusup je probao s preuzimanjem, a čini se da je na kraju morao preuzimati radi umora igrača. Zadar je trebao dobiti Cibonu. Bio je bolji, taktički je dobro stajao. I onda se dogodilo nešto što se događa cijelu sezonu. Potpuno se fizički potrošio. Kondicijski trener nemora biti kriv za tu situaciju, pošto postoji niz razloga radi čega se to može dogoditi. Danijel Jusup i njegovi pomoćnici morat će naći odgovor na pitanje zašto igrači »pucaju« kako utakmica ide prema kraju. Jer realno, radi toga je Zadar poražen od Cibone.
I naravno, treba vidjeti kako će se novi igrač(i) uklopiti u ovu momčad, tko (još) odlazi i na koji način napadati i braniti. Bryon Allen je držao Zadar i protiv Cibone i protiv Mega Bemaxa. Protiv Krke je bio loš. Kao i protiv Splita. I Zadar treba takvog igrača. Ali Zadar ne smije ovisiti samo o njemu. Igra treba stvarati prilike, ne jedan igrač.
Zadar može ispasti iz ABA lige. To nije tragedija. Ali Zadar mora krenuti u smjeru stvaranja. I kontinuiteta. I trenerskog i igračkog.
 




Hrvoje Vlašić novi trener Širokog


Zadarski stručnjak Hrvoje Vlašić novi je trener košarkaškog prvaka Bosne i Hercegovine Širokog, a na tom je mjesto naslijedio još jednog hrvatskog stručnjaka Krunoslava Krajinovića pod čijim je vodstvom klub izgubio posljednja dva susreta.
– Mi u upravi smo morali reagirati nakon dva poraza u BiH prvenstvu i napraviti šok-terapiju s kojom će se naša momčad malo prodrmati – navode iz Uprave HKK Široki. Vlašić se nakon deset godina vraća na Pecaru, a sa Širokim ima osvojeno Prvenstvo BiH u sezoni 2008/09. U karijeri je još vodio Zadar, Jolly, Zrinjski i Šibenku. Posljednji put na klupi Zadra bio je u prvom dijelu sezone 2013./14.