Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

TREĆA HNL JUG Zadar Neretvancu očitao “bukvicu”, Primorcu (B) Split dao “v rit”

30.10.2019. 13:05


Momčadi iz Zadarske županije koje nastupaju u Trećoj HNL u 10. kolu ostvarile su polovičan učinak. Točnije Zadar je protiv Neretvanca uzeo puni plijen, dok je Primorac (B) ostao bez bodova u srazu sa Splitom. Obje su momčadi igrale na domaćem travnjaku i pretpostavili smo da bi se u ovom kolu mogli osladiti trobodom. Istini za volju Biograjci su imali teži zadatak jer im je u goste došla drugoplasirana momčad, dok je Zadar ugostio momčad s dna ljestvice. Nažalost, Biograjci nisu uspjeli obraniti domaći travnjak, momčad iz Parka mladeži potpuno zasluženo uzela je sva tri boda. Sve je krenulo po zlu kada je Alvarez u 28. minuti pogodio za vodstvo gostiju. Primorac se vraća četiri minute kasnije golom Mate Šarina, ali Split s još dva pogotka (Džoni 38' i Alvarez 39') rješava pitanje pobjednika. U nastavku utakmice Biograjci se unatoč nastojanjima nisu uspjeli vratiti i na kraju su morali čestitati Splićanima na zasluženoj pobjedi.


Zadar je s druge strane imao puno teži posao od očekivanog protiv momčadi iz Opuzena. Na kraju je momčad sa Stanova slavila golovima povratnika Luke Begonje koji je zabijao u 19. i 52. minuti. Neretvanac je tek uspio ublažiti poraz pogotkom Deaka u 95. minuti. Svojevrsni raritet je i taj što je u zapisniku utakmice kao glavni sudac bio zaveden Ante Terzić, a kasnije se pokazalo, da je sudio Ante, ali Jurić. Upravo onaj Jurić koji je crvenim kartonima napravio nered u Ivanbegovini, a slično je učinio i u Zadru podijelivši tri crvena kartona. Potpuno se "pogubio" u drugom poluvremenu i pokvario, inače, dobru utakmicu. Uz to dugujemo ispriku Toniju Bugariji koji je bio asistent u prekrasnoj akciji za drugi gol Zadra, a kojeg je poslužio Dragan Župan kojeg smo mi u izvještaju naveli kao asistenta. Najvažnije je na kraju da je Zadar pobijedio i s tri ova boda došao na korak od vrha.
 


Junak se odvojio
Bilo je zanimljivo i na ostalim trećeligaškim travnjacima u Dalmaciji. Vodeći Junak ne posustaje. Ovoga puta do tri boda došli su na vrućem travnjaku u Blatu na Korčuli. Pobijedili su 3:2. Poveo je Zmaj (Marić 19'), ali Sinjani s pri pogotka (Andrić 60' i 83,', Barać 68') stvari okreću na svoj mlin. Borovčanin je golom u 85. utakmicu vratio u neizvjesne vode, ali više od toga Zmaj nije uspio učiniti. Hrvace su na svom travnjaku bile uspješne protiv Vodica pobijedivši rezultatom 2:1. Gosti su poveli u 12. minuti (Redić), ali Pranjić u 79. stvari vraća na početak. U 4. minuti sudačke nadoknade vrijednu pobjedu domaćinu donosi s kreča Ivanović. Jadran LP je u Pločama uvjerljivo slavio protiv Uranije 3:0. Golove za momčad iz Baške Vode zabijali su Kalfić (44' i 78'), te Primorac u 58. Pobjedom 2:1 se osladio i Uskok i to velikim preokretom u završnici utakmice protiv Zagore. Unešićani su vodili od 2. minute kada je pogodio Bitunjac. U 88. najprije Vučemilović-Grgić poravnava, a da bi u 92. Pleština pogodio za pobjedu i velika tri boda. U dvije utakmice nije bilo golova i momčadi su podijelile bodove. To su bili dvoboji Kamena i GOŠK -a i Sloge i Neretve.




Situacija na ljestvici sada je sljedeća. Junak je vodeći s 23 boda, a slijedi ga Split s 20. Na 3. mjestu je Zadar koji na svom kontu ima 19 bodova, isto kao i Urania, ali s nešto lošijom gol razlikom. Hrvace na 5. mjestu imaju 18, a Sloga na 6. sakupila je 17 bodova. Slijede Jadran LP i biogradski Primorac s 14 bodova, te Kamen koji ih je sakupio 13. Na 10. poziciji je Zagora s 11 bodova koliko ima i GOŠK. Uskok ima 10 bodova na 12. mjestu, a slijede ga Zmaj i Vodice s osam. Neretvanac je pretposljednji sa sedam bodova, a fenjeraš Neretva osvojila ih je samo šest.


Stuacija na ljestvici sada je sljedeća. Junak je vodeći s 23 boda, a slijedi ga Split s 20. Na 3. mjestu je Zadar koji na svom kontu ima 19 bodova, isto kao i Urania, ali s nešto lošijom gol razlikom. Hrvace na 5. mjestu imaju 18, a Sloga na 6. sakupila je 17 bodova. Slijede Jadran LP i biogradski Primorac s 14 bodova, te Kamen koji ih je sakupio 13. Na 10. poziciji je Zagora s 11 bodova koliko ima i GOŠK. Uskok ima 10 bodova na 12. mjestu, a slijede ga Zmaj i Vodice sa osam. Neretvanac je pretposljednji sa sedam bodova, a fenjeraš Neretva osvojila ih je samo šest.
 


Put Unešića i Dubrovnika
U sljedećem 11. kolu Zadar će put Unešića na noge Zagori, dok će Primorac (B) na dalek put u Dubrovnik gdje ga dočekuje GOŠK. I jedne i druge očekuju teški ispiti i neće im biti lako doći do bodova. Zagora još sigurno pamti ispadanje u Kupu upravo od Zadra i za očekivati je "osvetu" u prvenstvenom ogledu. Ne sumnjamo da će ih novi trener Vjeran Simunić znati motivirati, ali smatramo da je kvaliteta ipak na strani Zadra. Unatoč tome što neće biti pocrvenjelih Muića i J. Pinčića, Zadar ima dovoljan bor kvalitetnih igrača i vjerujemo da će u Unešiću osvojiti barem bod, ako ne i sva tri.


Primorac (B) će pod Lapadom pokušati uzeti bodove ondašnjem GOŠK-u koji se iz Ivanbegovine vratio s bodom. Biograjcima se u sastav vraća Vodopija i za vjerovati je da će igrači Stanka Mršića na jugu Hrvatske dati sve od sebe kako bi se iskupili za ovaj poraz od Splita. U Vodicama su se iskupili za domaći poraz od Uranije, vjerujemo da isto mogu ponoviti i u Dubrovniku. Derbi kola igra se u Sinju gdje Junak dočekuje Hrvace. Domaćin je lagani papirnati favorit, ali Hrvace nisu za baciti. Neizvjesno bi moglo biti i u Splitu gdje gostuje Sloga. Urania u Bačkoj vodi dočekuje Uskok, dok će Vodice ugostiti Jadran LP. Neretvanac nakon Zadra ugošćuje Kamena, a Neretva Zmaja. U Zadru i Biogradu na Moru će se sigurno najviše pratiti zbivanja u Unešiću i Dubrovniku.
 


Strijelci
11 golova: Mario Marović
7: Juan Manuel Varea
6: Abel Kalfić, Leo Andrić
5: Marin Vučemilović-Grgić, Toni Rendić, Krešimir Kelez, Mario Pejković, Vedran Smokrović, Valentin Adrian Alvarez Cief, Mario Marić
4: Ivan Raič, Karlo Vidović, Antonio Samac, Robert Jandrek, Antonio Štimac, Petar Brkan
3: Duje Banić, Stipe Barać, Ivan Mastelić, Antonio Pavlinović, Kristijan Jurić, Duje Ribičić, Frane Bitunjac, Andro Vuleta, Luka Ivanović, Domagoj Marušić, Jefferson David Barreiro Quinones, Dean Borovčanin, Nikola Marić, Tino Šošić, Mate Čorić