ZADARSKI LIST - 25 GODINA S VAMA Počeli s dvije, dogurali do 16 stranica

Slika korisnika mkvanja
Sportska redakcija zahvaljuje svima
Svatko je dao svoj doprinos, ali jedan čovjek posebno je zadužio ne samo sportsku redakciju, nego i cijelu novinu - Roman Morović
Zvonko KUCELIN
MLADOST I ISKUSTVO - Roman Morović i Drago Marić

Sportska redakcija

Sažeti 25 godina sporta u četiri stranice priloga. S  tom idejom dočekao nas je Nedjeljko Jusup. U redu, kažemo, ali odakle početi, što napisati, na koji  način... Kao i uvijek najbolje je krenuti – ispočetka!  A prvi urednik sportske redakcije Zadarskog lista bio je Bernard Paleka, od 1994. do 2001. godine. U tekstu objavljenom 13. studenoga 2004. u povodu 10. godišnjice ZL i  2000 brojeva Paleka piše:
- U jesen 1994. godine iz relativne mirnoće i udobnosti  dopisničkog posla u Sportskim novostima, koji uvijek ima  svoje prednosti u odnosu na redakcijski mravinjak i jurnjavu za rokovima, trgnuo me Nedjeljko Jusup pozvavši me zajedno sa Dragom Marićem (tada novinarom Slobodne Dalmacije) na suradnju za Zadarski list. Iskreno, toga trenutka  nisam shvaćao svekoliku višeslojnost niti toga njegova poziva, niti posla koji sam s kolegom Marićem trebao obavljati... Ni Jusup, ni Marić ni ja nismo željeli da sportske stranice budu "skladište slova, rečenica i golih činjenica" nego  smo zamislili da ama baš svaki redak napisan i objavljen o  bilo komu i bilo čemu bude afirmativan, ali da u isto vrijeme čitatelj pronađe i zrnce kritičnosti tamo gdje je ona bila  nužna... Otkrivali smo i ono što se događalo iza kulisa, pratili malonogometne utakmice kao da je riječ o svjetskom prvenstvu i usudio bih se reći da smo lokalnomu sportu dali  veliko značenje otkrivši široj javnosti tko su sve ljudi i kakvi  su oni koji se sportom bave na ovaj ili onaj način. Nikad se  u ovdašnjoj javnosti o boćanju, recimo, nije pisalo kao u ZL,  ali i o drugima, o sportašima invalidima, o šahistima, o pikadistima, o brojnom članstvu niza borilačkih klubova, o  seoskim klubovima koji počivaju na plećima nekolicine entuzijasta, o natjecanjima dječaka i djevojčica...
Kako je to Paleka i naglasio lokalni sport uvijek je imao  prednost u odnosu na sve ono što se događalo izvan Zadarske županije. Dakako, nisu izostavljeni ni najvažniji nacionalni događaji, ali uvijek u sjeni onoga što je nudilo lokalno  okružje.
Sportska rubrika počela je na dvije stranice, a u zlatnim  vremenima išli smo na 16 stranica ponedjeljkom, odnosno  na šest do deset stranica tijekom tjedna. Vrhunac su bile  Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. kada smo u suradnji  s kolegama iz Novog lista imali i do 14 stranica u dnevnom  izdanju. Za ovako malu redakciju možemo reći da je to bilo  pravo čudo. Premda značajno prorijeđenih redova radili  smo tada svim silama, s posebnim naglaskom na praćenje  nastupa jedriličara Šime Fantele i Igora Marenića. Danas je  sport u Zadarskom listu ograničen manjkom ljudstva, pa  smo se uokvirili na šest stranica od ponedjeljka do petka,  četiri nedjeljom i osam ponedjeljkom, s više ili manje rijetkim iznimkama. Ipak, naša nastojanja za praćenjem lokalnog sporta nisu ništa manja od vremena kada smo imali i  do 20-ak suradnika.
Svih ovih godina mogli smo se uvjeriti da ne griješe samo  treneri, igrači, sportski dužnosnici jer smo na stranicama  koje smo prethodno sami radili i uredili bili svjesni i vlastitih pogrešaka. Baš kao i oni koji su te stranice (pro)čitali.  Bilo je tu netočnih rezultata, nezaobilaznih tipfelera, posebno nakon što smo ostali bez sjajnih lektorica, ali i onoga što  nam je najteže padalo, pogrešno napisanih osobnih imena.  Nažalost, kad novina ode u rotaciju više popravka ni povratka nema. Nema goreg osjećaja za novinara i urednika  kada je navečer svjestan kakva će se pogreška sutra pojaviti na kioscima. A vremena za popravak više nema. Prva pomisao je bolje da novina ni ne ide u prodaju... Stoga naša  isprika svima onima koji su tako ili na bilo koji način  oštećeni. Svakako, pogreška u javnom poslu kakav je novinarski uči čovjeka poniznosti i boljem razumijevanju pogrešaka drugih.
Sport u budućnosti? Ovisi dijelom o nama koji još uvijek  radimo, ali i o tome što će nam to naši sportaši ponuditi,  dakako i o uvjetima u kojima posluje sustav unutar kojeg se  nalazimo.

 

Oni su stvarali  Zadarski list

Za sport u Zadarskom  listu pisali su deseci  suradnika. Teško da  ćemo nabrojiti sva  njihova imena i zato isprika  svima onima koje smo nenamjerno izostavili. Neka se  slobodno jave pa ćemo ih  uvrstiti u neku buduću obljetnicu koju budemo slavili. Dakle sport u Zadarskom listu  na ovaj ili onaj način stvarali  su: Bernard Paleka, Drago  Marić, Čedo Fabulić, Željko  Luburović, Zrinka Grancarić,  Davor Bajlo, Milan Tomljanović, Luka Perić, Siniša Klarica,  Drago Bajković, Šime Ćurko,  Viktor Bogut, Frane Vukić,  Andrija Dešpoja, Nebojša Gunjević, Andrija Prović, Matej  Lordanić, Josip Luša, Goran  Šimunov, Branko Ljubičić, Ivica Gjergja, Marko Marin, Neven Bertičević, Pero Rebov,  Velimir Brkić, Josip Prskalo,  Niko Narančić, Ante Batur,  Danko Serdarević, Todor  Pačkovski, Nikola Markulin,  Martin Ilić, Željko Kapelari,  Milan Torbarina, Ivica Šango,  Darijo Korenov, Ivo Morović,  Elvis Serdar, Ante Mihaljević,  Mišo Brkić, Ante Delija, Žarko  Zurak, Luka Skazlić, Zvonimir  Petrović, Ivan Buća, Željko  Bonato, Vladimir Butić, Mirjana Čulina, Dubravko Oguić,  Željko Števanja, Božo Došen,  Maja Fraćin, Dragan Ivković,  Davor Lončar, Mario Migić,  Vjeko Tokić, Tihana Tomas,  Ante Vidović, Ivica Šola, Ivica  Jadreško, Maja Vidaković,  Maja Bonovil, Antonia Kozmi,  Anita Šaban, Kažimir Škrbić,  Ana Duka, Ljerka Bojić, Ante  Prtenjača, Ante Jelavić, Ante  Kolanović, Mile Marić, Alenka  Festini, Josip Portada, Ljiljana  Jurjević, Nenad Marčina, Vanja Mirčeta, Marko Ledenko  Mane, Branko Božić, Boris  Bulić, Ivo Dominis, Joško Gatara, Marija Knežević, Valentina Mlađen, Marin Pavičić, Jurica Predovan, Ante Bobanović, Drago Alvir, Svetko Grubić...
Svatko je dao svoj doprinos, ali jedan čovjek posebno  je zadužio ne samo sportsku  redakciju, nego i cijelu novinu - Roman Morović. Nakon  što je Frane Vukić imenovan  zamjenikom glavnog urednika ostali smo bez novinara  koji bi pratio košarku. Doveli  smo tada Josipa Lušu, studenta Sveučilišta u Zadru.  No, kada Luša više nije mogao, u travnju 2008. u našu je  redakciju stigao 21-godišnji  Roman Morović. Nevjerojatno vrijedan novinar sjajno je  pratio zadarsku košarku, radio je praktično 24 sata, uskakao uvijek kada je bilo potrebno, a s vremenom i izučio  urednički zanat. Samoinicijativno je putovao na gostujuće  utakmice i to ne samo košarkaša. Nije pretjerano reći da  nas je Romanova energija  svih vukla sve do studenog  2016. kada više nije bio dio  našeg tima. Da, za sport u Zadarskom listu zaslužni su  mnogi, od prvog urednika  sporta Bernarda Paleke,  skromnog Čede Fabulića, vrijednog Davora Bajla do tolikih desetaka suradnika kojih  smo u jednom trenutku imali  praktično u svim mjestima  Zadarske županije. Svima njima velika zahvala, posebno  onima koji su vukli kad je bilo  najteže, u vremenima kada se  Zadarski list tek probijao do  naših sugrađana. Ipak, s Romanom i bez njega sport više  nikada nije bio isti. Više nego  što žalimo zbog njegovog  odlaska iz naše rubrike toliko  smo sretni što smo osam i pol  godina radili s takvim čovjekom. (Sportska redakcija)

 

Urednici sporta

1994. - 2001.Bernard Paleka
2001.Kažimir Škrbić
2001. - 2003.Drago Bajković i Šime Ćurko
2003. - 2016.Drago Bajković
2016. - 2017.Bernard Paleka
2017. - 2018.Siniša Klarica
2018. - ?Viktor Bogut

 

Fotografi

Sportske stranice nemoguće je zamisliti bez kvalitetnih fotografija. A samo neki  od onih koji su te fotografije  su: Zvonko Kucelin, Stipe  Surać, Dino Stanin, Marin  Štulić, Željko Karavida, Branislav Grgurović, Vedran Sitnica, Ivan Jamičić, Marin  Gospić, Petar Jurica, Fabio  Šimićev, Sebastian Govorčin, Josip Pedišić, Adam  Vidas, Andrej Perović, Ante  Pavlinović, Goran Matošević,  Velimir Brkić, Arif Sitnica...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)