Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Žele gospodarske veze u pomorstvu i poljoprivredi

30.10.2019. 13:23


Bugarsko poslovno izaslanstvo posjetilo je jučer HGK Županijsku komoru Zadar. Prvi je to posjet zadarskoj Komori jednog bugarskog gospodarskog izaslanstva. Izaslanstvo pet bugarskih tvrtki koje će posjetiti Zagreb, Zadar i Split vodio je dr. sc. Blagovest Belev inače profesor na katedri navigacije, Pomorskog fakulteta N. J. Vaptsarov. Bugarsko izaslanstvo dočekao je direktor zadarske komore Denis Ikić.
– Vanjskotrgovinska razmjena Zadarske županije s bugarskim poduzećima bila je relativno skromna. Dok nismo ušli u EU, mogli smo tu aktivnost pratiti po tvrtkama i iznosima. Trenutačno imamo samo generalne podatke koliko su naše tvrtke izvezle u Bugarsku. Što se tiče turizma, Bugarska nije niti u prvih 40 zemalja koje posjećuju Zadarsku županiju. U protekle dvije godine, izvoz tvrtki iz naše županije u Bugarskoj je iznosio je 4,2 milijuna kuna. Dok smo imali precizne podatke prije ulaska u EU, vanjskotrgovinska razmjena iznosila je 1,5 milijun eura, rekao je Denis Ikić.
Na sastanku je bio zastupljen trgovinski sektor, sektor osiguranja, sektor proizvodnje brodske opreme i zanimljivo, jedna vojna akademija čiji su se predstavnici zanimali za navigacijske uređaje.
Blagovest Belev je naglasio kako je jedna slična bugarska delegacija posjetila Hrvatsku još 2014. Međutim, zadatak ove delegacije je ustanoviti nove poslovne veze i otkriti mogućnosti poslovanja s tvrtkama Zadarske županije. Napose u pomorstvu i poljoprivredi. Trgovinska savjetnica Bugarskog veleposlanstva Mirella Tasseva naglasila je da su u Zadru nazočni predstavnici i Hrvatima poznatih tvrtki. Riječ je o predstavnicima Meblo Tradea koji se bave uvozom i izvozom namještaja, tekstila i rasvjete. Komoru su posjetili i predstavnici Elmark grupe, vodećeg proizvođača i distributera širokog raspona niskonaponske električne opreme i sustava za osvjetljenje.
Od zadarskih tvrtki, susretu s Bugarima odazvali su se samo Global Agent, Marex Elektrostroj i Sveučilište u Zadru. Razlog je bio premalo vremena za pripremu sastanka.