Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZLOČIN I KAZNA Markulin Ježina: Strože kazne neće spriječiti nasilnike niti smanjiti obiteljsko nasilje

30.10.2019. 13:31


Za seksualne zločine, obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama predviđeno je donošenje većih kazni čime bi se oštrije sankcionirali zločini koji su do sada prolazili s vrlo niskim kaznama u odnosu na dugotrajne posljedice koje ostavljaju na žrtvama. Vlada je, naime, ovih dana u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune triju zakona – Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, čime će se, među ostalim, uvesti strože kazne za seksualne zločine, obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama.


U zadarskoj Sigurnoj kući 11 mjesta
Da je strože sankcioniranje počinitelja navedenih djela tek jedna od mjera suzbijanja nasilja u obitelji, koja sama po sebi neće mnogo pridonijeti smanjenju obiteljskog nasilja, a posebno ne u tamnoj sferi koja često uključuje neprijavljivano seksualno nasilje, smatraju mnogi stručnjaci koji se bave zaštitom žrtava.
Važnost temeljite promjene kompletnog sustava prema ovom obliku nasilja i njegovim žrvama uključuje ne samo pravosuđe, odnosno represivni aparat i sustav socijalne skrbi, već i mijenjanje cjelokupne klime u društvu, kao i poboljšanje ekonomske situacije u zemlji, naglašava Gordana Markulin Ježina, koordinatorica zadarske Male kuće, skloništa za žrtve obiteljskog nasilja.
– Strože kazne neće spriječiti nasilnike niti smanjiti obiteljsko nasilje. Uz to, predložena povećanja kazni za seksualne delikte nisu drastična jer se radi o zločinu koji ostavlja doživotne posljedice na zlostavljane osobe, uništava im dostojanstvo, čovječnost, smatra Gordana Markulin Ježina, i ističe kako je od kažnjavanja puno važnija preventiva.
– Bez promjene društva koje ne pruža nikakvu potporu zlostavljanim ženama, neće se ništa značajno promijeniti, upozorava Gordana Markulin Ježina i svoje riječi potkrepljuje činjenicom da se u posljednjih godinu dana sve manje žena odlučuje ostaviti nasilnika i otići u sklonište. U zadarskom skloništu, koje inače ima smještajni kapacitet od 11 mjesta, zlostavljane žene sa svojom djecom mogu provesti šest mjeseci do maksimalno godine dana.


Sve manje žena dolazi u sklonište
– Ove godine primijetili smo kako je sve manje žena koje nam dolaze u sklonište. Tako trenutačno u zadarskoj Maloj kući borave samo dvije majke, jedna s jednim djetetom i druga s dvoje djece. Sve teža ekonomska situacija kod zlostavljanih žena, naime, izaziva strah da će im nakon napuštanja zlostavljača biti još gore, da će ostati bez sredstava za život, te da ne mogu računati na pomoć društva u smislu zaposlenja i osiguravanja egzistencije za sebe i svoju djecu, kaže koordinatorica zadarskog skloništa i dodaje da je s druge strane u porastu broj osoba koje traže pomoć u »Duginom« Savjetovalištu za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog nasilja.
– U Savjetovalište nam se javljaju mnoge žene koje dolaze po savjet kako se nositi s problemom nasilja u obitelji, bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom nasilju. Naš stručni tim pomaže im da razriješe kritičnu situaciju u kojoj su se našle zbog nasilja u obitelji, kaže još Gordana Markuln Ježina, naglašavajući kako su u svim takvim situacijama sekundarne žrtve djeca.
Inače, među nekim od predloženih izmjena navedenih zakona jest i potpuno drugi način definiranja kaznenog djela spolnog odnošaja bez pristanka koje bi se kao posebno kazneno djelo brisalo i umjesto toga inkorporiralo u kazneno djelo silovanja.
Predlaže se, također, i stroža kazna za silovanje s prisilom, ali i za silovanje bez prisile. Tako bi prema novom zakon, osoba koja s nekim stupi u spolni odnošaj, a da druga strana na to nije pristala, mogla biti kažnjena kaznom zatvora od jedne od pet godina. Dosad je moguća kazna bila šest mjeseci do pet godina zatvora. Povećava se i kazna za silovanje s prisilom, te bi osoba koja silovanje počini uz uporabu sile, prijetnje po život ili prijetnje nasiljem, bila kažnjena s tri do deset godina zatvora. Propisana kazna za takva djela dosad je bila jedna do deset godina.