MOBILIZACIJA ZDRAVSTVA Vicković: Nećemo aktivirati njegovatelje jer je situacija u našoj županiji stabilna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iako je ministar Beroš najavio angažman nezaposlenih njegovatelja
Situacija je u našoj županiji još uvijek stabilna te Opća bolnica nema potrebe za angažmanom novih djelatnika, pa ni njegovatelja. Ukoliko dođe do povećanja broja oboljelih, organizirat ćemo se na način da našim sugrađanima zaista pružimo svu potrebnu zdravstvenu zaštitu u Općoj bolnici Zadar i Specijalnoj bolnici Biograd, ističe načelnik Županijskog stožera
Zvonko KUCELIN
Zadarska bolnica još uvijek nije preoterećena ni zbog broja od covida-19 zaraženih zaposlenika ni pacijenata

Zbog preopterećenosti bolničkog sustava ministar zdravstva, Vili Beroš, najavio je potpunu mobilizaciju zdravstva navodeći kako Hrvatska ima 73 tisuće zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika i da će potrebe zdravstva namiriti njihovom preraspodjelom. U bolnice je pozvan i dio umirovljenih liječnika, no Beroš spominje jednu kategoriju zdravstvenih djelatnika koji dosad nisu bili u planu mobilizacije zdravstva. Riječ je o njegovateljima kojih, prema Beroševim riječima, na županijskim zavodima za zapošljavanje ukupno ima preko tisuću.
Na zadarskom Zavodu za zapošljavanje stoga smo provjerili koliko u ovom trenutku imaju njegovatelja te jesu li dio njih već uputili u Opću bolnicu Zadar. Predstojnica Zavoda, Sandra Vukić, kaže u ovom trenutku imaju 24 njegovatelja i njegovateljice koje, prema potrebi, u svakom trenutku mogu uputiti u zadarsku bolnicu.
- Naš Zavod već dugi niz godina obrazuje nezaposlene osobe za deficitarna zanimanja na tržištu rada, pa smo tako i prije nekoliko mjeseci imali tečaj za njegovateljice. Bila je to grupa od 15 polaznica koje su završile tečaj i dobile svjedodžbu o osposobljenosti, a riječ je o verificiranom obrazovanju koje traje pet i pol mjeseci, kaže predstojnica Vukić.
Ukoliko najavljena mobilizacija Ministarstva zdravstva ipak ne angažira i zadarske njegovatelje, za njih posla uvijek ima u domovima za stare i nemoćne.

Najviše ih traže domovi za starije

- Njih najviše traže domovi za starije osobe, dok ih se dio vremenom zaposli i u bolnici, budući da je riječ o verificiranom tečaju priznatom od strane Ministarstva obrazovanja. Naš Zavod stoga plaća samo verificirane izvođače tečajeva, odnosno one koji zadovoljavaju sve kriterije javnog natječaja. Što se tiče njihova zapošljavanja i inače, redovito ih upućujemo na poslove u obiteljskim domovima za starije jer za njih i imamo najviše natječaja za zapošljavanje. Bolnica također ponekad traži njegovatelje, no u zadnje su vrijeme više tražili medicinske sestre, a njegovatelje i dalje traže domovi za starije, pojašnjava Vukić.
Sudeći prema Beroševoj najavi, dio njegovatelja zasigurno će biti angažiran u bolnicama, no zdravstveni sustav naše županije, kako nam je i jučer kazao načelnik Županijskog stožera Šime Vicković, u dobroj je situaciji. Naime, broj zaraženih još nije toliki da su bolnice opterećene, pa čak ni Specijalna ortopedska bolnica Biograd čiji je dio pretvoren u covid bolnicu. Dobro se drže i Opća bolnica Zadar i Psihijatrijska bolnica Ugljan koje imaju dovoljno lijekova i medicinske opreme.
Prema riječima čelnog čovjeka Županijskog stožera, i zadarski epidemiolozi uspijevaju odraditi sve testove s obzirom da se broj oboljelih u našoj županija još uvijek kreće oko 30 njih.

99 posto zaraženih ima male simptome

No, razlog zašto zdravstveni sustav naše županije još nije opterećen kao sustavi nekih drugih gradova, osobito Zagreba, krije se i u činjenici da je čak 99 posto ukupno zaraženih ima sasvim male ili čak nikakve simptome, što im omogućuje kućno liječenje, napominje Vicković, osvrćući se i na najnoviju epidemiološku situaciju u Zadru koju i dalje smatra stabilnom, budući da su u 34 nova slučaja uglavnom kontakti ranije zaraženih osoba, odnosno obiteljski kontakti.
- Situacija je u našoj županiji još uvijek stabilna te Opća bolnica nema potrebe za angažmanom novih djelatnika, pa ni njegovatelja. Ukoliko dođe do povećanja broja oboljelih, organizirat ćemo se na način da našim sugrađanima zaista pružimo svu potrebnu zdravstvenu zaštitu u Općoj bolnici Zadar i Specijalnoj bolnici Biograd, ističe Vicković, upućujući još jednom javnosti apel:
- I ovim putem još jednom apeliram na sve naše sugrađane neka se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera o nošenju maski, dezinficiranju ruku i držanju razmaka jer ćemo na taj način najbrže smanjiti broj oboljelih u našoj županiji i spriječiti daljnje širenje virusa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno