OPG ŠIME ŠKAULJ »Rodilište« prvog vrhunskog vina i vinarije-kušaone u ZD županiji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Tamo gdje je krenula priča o kraljevskim vinima i došla do vina za kralja
Vedran SITNICA/Velimir BRKIĆ
Tomislav i Šime u arhivi nad barrique salom

Šime Škaulj napravio je prvo ovdašnje vrhunsko vino, od Cabernet Sauvignona iz roda 2008. godine, među prvima otišao na Decanter, nakon što je pokupio sve moguće naše nagrade, prvi proizveo Chardonnay metodom sur lie u ovom kraju, prvi ugostio jedan kraljevski par, NJ. E. Carla Gustafa XVI i Siliviju, od Švedske,...
Ovdje se ne »ljudika« nasuho, nego smo na Nud Brut pjenušcu:
- To je Tome smislio Nud kao golo, kao golo prirodno, golo klasično, pa su naznake gole žene na etiketi. A od Grka je, objašnjava Šime dok pijuckamo čaroliju koja se rađala preko dvije godine.

Na mitskom povijesnom, vinskom i eko mjestu

Na mitskom smo mjestu, pod Nadinskom glavom, gdje Škauljevi ukopaše podrum i kušaonu, a poviše rajskog Nadinskog blata. Mitove, od prahostorije, Rimskog carstva, junačkih o istjerivanju Turaka za serdara Janković Stojana, nasljedila su mitska vina, a Šime je serdar toga.
Kako je sve krenulo, pitamo utemeljitelja Šimu?
-Tradicija je familije da smo nekad imali 10- 12.000 panja, što je tad bilo rijetko, samo vinogradarska tradicija, a podrumarska kao i kod drugih - nikakva. Od 1996. s prvim koncesijama kao i drugi dopadam 2,5 ha Carignana i nešto Grenachea, a na svojih 1,5 ha 2001. dižem mladi vinograd. A 2006. po otkupu onih 2,5 ha čupamo stari i pomlađujemo vinograd. Registrirana proizvodnja vina za tržište je od 2008. a prva vina vani 2009. su Cabrenet Sauvignon (prvo vrhunsko vino u županiji) i Cuvee Tomislav. Carignan sam iskrčio i posadio Merlot i Cabernet, i obnovio Grenache, a na svojoj zemlji 2.500 loza Greachea, 1.000 Syraha i oko 2.500 Maraštine, navodi Šime.
Te 2006. dobija po natječaju još 1,5 ha jer su neki odustali, pa još 3,5 ha, dva vinograda od 2,5 ha i dva od 1,5 ha kupuje za sadašnjih 15 ha ili 78.000 panja, pa je nakon Vinarije Benkovac i Kraljevskih vinograda, sa par tisuća panja više od Bože Bačića, treći vinogradar u županiji.

Nagrade, proizvodnja i plasman

Nagrade je nemoguće pobrojati? Jedan si od prvih koji je otišao u London na Decanter?
- Preko 100 zlatnih medalja i desetke šampionskih, a na Decanteru 2012., s berbom iz 2010. dobijam srebro sa oko 90 bodova,a te godine nije nitko od naših nije dobio zlato. I 2013. i za desertni Merlot dobio sam broncu, navodi Šime, a stiže Tomislav.
- Sad je on u poslu više od mene, pa nek nastavi, kaže Šime.
- Sad smo u međunarodnom projektu s Portugalcima s dr. Edijem Maletićem posadili 4.200 loza - 6 portugalskih, 5 francusko-španjolskih i domaći Grka, a njega ćemo još. Portugalske crne sorte su Touriga nacional, Touriga franca, Vinhao (Souzao), a od bijelih Vital, Fernao Pire i Arinto. Proizvodnja je oko 75 do 80.000, bez roda od tih tek posađenih, a ići ćemo do 100.000. Ne bi srljali dalje, jer je to već drugi posao, kazuje Tome, uz Šiminu asistenciju:
- Zašto sam vinariju zatrpao zemljom? Da ne padne kome napamet graditi dalje i biti rob kao ja. Treba ovo voliti, i da je vratiti sat sve bi ponovio. No, najgore je prvoj generaciji, a i moj je Tome još nagrabusio, a unuk će moći živjeti jer će imati gotovo sve. Podrum, kušaone, vinograd. Možemo primiti za lijepa dana i četiri autobusa, tri sam već nekoliko puta i imao.
Gosti su važan segment prodaje?
- Ovu godinu ne spominjimo, iako ćemo se izvući, jer imao sam dogovoreno 130 grupa s kruzera i mini kruzera za menije i degustaciju. Sa preko 5-6.000 organiziranih dolazaka ovdje se proda 20 do 25%. Prodaja na kućnom pragu je i marketing i reklama. Jučer se Tome vratio iz Zagreba gdje je stalnom kupcu isporučio 12 boca Karla Gustava za 600 eura. Ovo su Metuzalem boce od 6 l pjeskarene umjesto etikete (samo pjeskarenje je 100 eura) s Merlotom što su išle u Prag, a nekoliko smo ostavili za arhivu. Vani ide plasman povremeno, ne značajno. Ključ su restorani i hoteli. Nešto u Vinoteke, recimo Vrutak. Ba-Com d.o.o. dogovaramo kao glavnog distributera. Da sljedeća godina bude 80% 2019. mi bi za dvije godine došli do samofinanciranja. složni su Tome i Šime.

OPG ŠIME ŠKAULJ
Nadin 23
23420 Benkovac
Mob:+385 (0)91 389 14 21
Tel/Fax:+385 (0)23 663 053
e-mail: sime.skaulj@zd.t-com.hr
web: vinarija-skaulj.hr

 

Asortiman Vinarije Škaulj

Sva vina su eko, a crna u barrique-u, osim Cuvee Tomislav

Kvalitetna vina

Cuvee Bili (Maraština, Chardonnay, Debit, Ugni Blanc) 0,75/1l, 12% alk. 2019.

Cuvee crni Tomislav (Plavina, Merlot, Cabernet i Syrah), 0,75/1l,13% alk. 2018.

Rose (Grenache, Syrah) 0,75l,13 alk., 2019.

Maraština, 0,75l, 13% alk., 2018.

Vrhunska vina

Chardonnay, 0,75l, 13,5% alk., 2019

Chardonnay sur lie, 0,5l, 15% alk., 2017.

Syrah (barrique), 0,75,14,5% alk., 2016.

Merlot (barrique), 0,75l, 15,5%, alk., 2016.

Cabernet Sauvignon, 0,75l, 15% alk., 2016.

Merlot, desertno, 0,75l, 15% alk., 2018.

Karl Gustav (Merlot, Cabernet Sauvignon, kasna izborna berba, barrique), 0,75l, 16% alk.

Pjenušac

Nud (Grk) Brut, metodom u flaši, 0,75l, 11,5 alk. 2017.

U pripremi: Nud (Crljenak), Brut, metodom u flaši

 

Čudesna pretpremijera za "putnu"

 

Bilo bi neobično u Škaulja ne probati neku premijeru. Počeli smo s pjenušcem od Grka, a za "putnu" - pjenušac od - Crljenka. Nije bila premijera već - pretpremijera jer još je u izradi, ali već više nego opojan pitak i aromatičan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)