Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U mjestu stvaranja hrvatske povijest, Ivica Vlatković gradi i agroturističku!

30.10.2020. 17:06


Sve što ste znali o maslinama – zaboravite. Kad uđete u maslinik »najboljeg maslinara među ginekolozima i najboljeg ginekologa među maslinarima« napast će vas rod kakvog vidjeli niste, i grane što se pod njim svijaju, pa s jednog stabla četiri sorte?! Umjesto cijevi za kap na kap zalijevanje na podu, ovdje su žbice što strše uvis jer ovdje se zaljeva orošavanjem. I beskrajni nizovi suhozida. I obilna trava pod maslinama. I kameni uzvišeni bazen u formi masline. I kamena kuća poput kažuna (pudarice) uvećanih dimenzija. I preko puta novo agroturističko zdanje što niče, a povod je ovoj, jednoj od milijun maslinskih priča koje će vam, uz znanstvenu podlogu, i pregršt strastvene ljubavi, ispričati dr. Ivica Vlatković, a ova je priča – agroturistička.




Agroturizam ulazi u maslinik Vlatkovića
– To će biti lijepa priča, kaže nam Ivica dok ogledamo kuću pod skelom koja se upravo oblaže u kamen jer sve mora slijediti tradiciju kraja i predaka.
– Želio bi da ovdje bude areal gdje će se moći doći, boraviti, uživati u okolišu, sudjelovati u branju, rezidbi, ili prehrani maslina ali i učiti i istraživati, da sutra razvijamo maslinarstvo na višoj osnovi. Da djeluje i kao edukacijski centar. Već su tri diplomca s Agronomije ovdje radila magistarski završni rad, a dolaze i grupe znanstvenika. I kroz program SAN financiran iz sredstava EU, u kojem se trenutno rade istraživanja na ovom masliniku, ljudi od znanosti i tehnologije i studenti dolaze, a moći će ovdje i boraviti, priča nam s puno strasti Ivica, zaljubljen u svetu hraniteljicu Mediterana, ali i naše posebnosti i tradicije:
– Puno možemo napraviti u maslinarstvu. Mi smo mali, tek 1% u svijetu proizvodnje maslinovog ulja. Ali kad Istrani i Dalmatinci preračunaju rezultat našeg nastupa na, prema mom mišljenju najprestižnijoj smotri i ocjenjivanju maslinovih ulja na svijetu, onda smo mi maslinska regija broj 1.. Govorim o New Yorku kao najvećoj smotri ulja iz cijelog svijeta gdje su uljari iz Istre i Dalmacije od 60 uzoraka za 45 dobili zlatne medalje, što je proporcionalno poslanom najveći postotak na svijetu, iznad Španjolske i Italije, kao dominantnih svjetskih proizvođača. I to je jedina smotra na koju posljednjih nekoliko godina idem i ubuduće mislim ići.


Tradicija i maslinska perfekcija u čaroliji Novigrada
Uz smještaj sa pet soba za 10 osoba, ovdje dolazi i kušaonica ulja.
– Dakle seoski odnosno agroturizam usmjeren kao i ulja, koja nastojim raditi ka perfekciji Prvotno sam napravio ovaj okrugli kameni objekt (koji se poigrava s povijesnim kažunima ili pudaricama, dakle poljskim kućicama), a i bazen je maslinski jer je oblika ploda masline, a stepenice što vode do njega su peteljka. Voda je prirodna nađena na preko 80 metara dubine, odnosno 23 m ispod razine mora. Ima 1% soli pa ne traži kloriranje. Naravno u centru ostaje onih 500 stabala maslina i 54 sorte i metode koje ovdje primjenjujem. Očekujem da će većina gostiju biti zaljubljenici u prirodu, prirodno i tradicije i koji će u ovom željeti sudjelovati.
Naokolo su suhozidi, dijelom popravljani stari, ovdje zatečeni, a značaja dio je novo podignut na tradicionalan način.
No, dodati je tome da smo u Novigradu, jednom od mojih favorita turističke budućnosti koji podsjeća, ali je puno slikovitiji i povijesnim pričama obdareniji od čuvenog Portofina. I tvrđava koja je zatočila i umorila Elizabetu Kotromanić, ugarsko-hrvatsku i poljsku kraljicu suprugu Ludovika Anžuvinca. Onog što pobjedi Mlečane i u oslobođenom Zadru sklopi Zadarski mir. Odnosno onu koja dade sačiniti škrinju sv Šimuna najvrjedniji dio Zlata i srebra Zadra, a u dinastičkim bitkama za ugarsko-hrvatski tron je zatočiše hrvatski velikaši predvođeni vranskim priorom Ivanom Paližnom. Po legendi je Elizabeta u zatočeništvu izvezla kraljevski plašt – «Planitu», koji se čuva u župnoj crkvi Sv. Marije. Kćerku Mariju uspio je spasiti suprug Sigismund Luksemurški.
No, tu je i ljepota prirode, tradicija ribarstva i novigradske dagnje iz jednog od najmanjih mora na svijetu Novigradsko, i nedaleko ušće i kanjon Zrmanje. A imanje je upravo nad tom Tvrđom odakle »puca pogled« na sve to.


Maslinsko čudo
O maslinama vam Ivica može pričati godinama, ali sve vam i prokazati. Sorte nabrojati zna samo on, a zašto je na naše Orkule nakalemio i četiri vrste i što je sve tu? Upamtio sam tek dio: Pendolino, Carolea, Coratina, Leccino, Picholine, Ascolana Tenera, Frantoio, Morocco Picholine, Cipressino, Chemlali, Moraiolo, Arbequina,Hojiblanca, Rosignola, Lechione, a Buže, Bjelice istarske, Drobnice, Puljke,.. već znate.
Kiša je upravo prekinula berbu. Na oko 4 tone ubranih s prepunih grana čeka još 5 do 6.000 kila. A maslinama grane klecaju pod rodom. Što je ovo?
– Rezultati navrćanja. Ove sam kupio, a bile su oblice iz doba završetka američkog građanskog rata 1865.. Sad je tu Morocco Picholine, otporne na paunovo oko. Ovo je Ascolana Tenera, Leccino i Chemlali. Kad su zajedno nacjepljene nemam problem oprašivača, a i drugačije se ponašaju, Vidiš tunisko alžirski Chemlali što erketivno raste u nebo. Tamo su deve jele grane stoljećima, pa se maslina obranila da je slala grane uvis iznad dosega deva. Tu su i španjolske, francuske, izraelske,.. sorte. Sve lišće što pada, i pokošena trava i grane koje malčiram ostavljam pod stablo za prirodni kompost, čemu onda dodam malo ovčijeg đubra. I travu na proljeće ostavim dijelom, a ne kao većina što oko maslina prave sterilno tlo. Tvrdim da trava ne može konkurirati maslini čiji su korijeni duboko, a čuva vlažnost.., i kreće beskrajna priča, u 20 godina učenja i medicinsko biološka razmišljanja stvorene riznica znanja.
 




Projekt SAN (Smart Agriculture Network)


Ležiš, a zvrcne ti mobitel i kaže – Ivice, list je suh, a na podu nema dovoljno vlage, temperatura je — i treba uz ovlaživanje i dohrana, pa planiraj do 9 h prije rasta temperatura. Onda pritisneš na mobitelu naredbu pumpi da krene i upišeš na tajmeru vrijeme, pa lagano kreneš put Novigrada nad Tvrđu u svoj raj.
Nije još, ali skoro će tako dr. Ivica Vlatković zahvaljujući projektu SAN raditi svoj čudesni maslinik.
Već ima nađenu vodu i spremnike, a vodu pokreće pumpa sa 150/litara u minuti, ukopane cijevi, pa u svaki drugi međured maslinika cijev od okitena, pa na svaku treću maslinu ide špaget, a na vrh sapnice koje izdrže pritisak do pet bara i stvaraju rosu prskajući krošnje masline u krugu do 15 metara. Kroz isti sustav ide uz vodu, dio dohrane, zaštita od štetnika i bolesti, a u slučaju požara i to.
Projekt »SAN – Smart Agriculutre Network« predstavlja pak projekt financiran iz EU i cjelovito rješenje koje će omogućiti stvaranje sustava za pametnu proizvodnju hrane baziranu na IoT (Internet of Things) konceptu te umjetne inteligencije s ciljem donošenja pravovremenih, preciznih i ispravnih odluka.
​Maslinik Ivice Vlatkovića je unutra. Provode ga Elektrokovina plus d.o.o. i Odsjek za poljoprivredu Sveučilišta u Zadru sa dr. Zoranom Šikićem.
Prate se sve informacije u realnom vremenu, vezanih uz temperaturu (zrak, tlo), vlažnost (zraka, tlo), intenzitet svjetlosti i fotosinteze, vlažnost lista, dostupnost nutritivnih elemenata, kemijski sastav tla, količina korištene el. energije i vode, stanje spremnika vode, brzina i smjer vjetra, praćenje pojave i populacije štetnika te donošenje preporuka i/ili poduzimanje korektivnih akcija, te automatizacije procesa s ciljem stvaranja optimalnijih agrotehničkih uvjeta u razvojnim fazama masline.
Pa je sad tu metero stanica, list i deblo i krošnja i zemlja spojeni su računalno, sve se mjeri šalje u Zagreb odakle idu upute za akcije. Dio maslina spojen je na sustav, dio nije i uspoređuju se podaci. Na kraju će se znati koliko i kada i čega maslina stvarno treba.
 




New York NYIOOC ​kao jedino natjecanje


Na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju u maslinovom ulju, njujorškom sajmu NYIOOC u rang najboljih svjetskih ulja Ivica ulazi već niz godina, zadnje s ekstra djevičanskim maslinovim uljem Fortica – Coratina/Moraiolo a to je tek jedno od tamo uzetih zlata.
– Jedino gdje se poštuje kvalitete. Gino Celletti im je organizirao prvo natjecanje sa 1.000 najboljih uja mahom iz Italije i sucima kušačima odatle. Pa su mu zahvalili. Podijelili su zemaljsku kuglu i imaju internacionalni panel sudaca. Naše su dvije sutkinje, iz Italije ili Španjolske tri ili četiri, i tako iz cijelog svijeta. Slijepo kušavanje i utipka se broj u kompjutor..Može sudjelovati i mali predani proizvođač koji pošalje uzorke i deklarira proizvodnju, kao Bertoli kao svjetski proizvođač milijuna litara.
Šampionska ulja Ivica i četiri vrhunska proizvođača iz Dalmacije unificirali su. U crnoj kutiji u četiri bočice od 1 dl u restoranima sa zvjezdicama Michelina, a i suvenir pakiranja. Uz novigradsko tu su ulja s Dugog otoka, Šolte i Hvara.