Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZAJEDNIŠTVO Za 56 dana preuredili zapušten i devastiran prostor i uselili

30.10.2020. 10:12


Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata (UDBDR) Vukšić, zahvaljujući marljivom radu i zajednišvu hrvatskih branitelja okupljenih oko ove udruge, već nakon 56 dana od osnivanja priredila je izniman događaj, svčanost otvaranja vlastitih prostorija.
– Jedan zapušteni i devastirani prostor, iznimnim zalaganjem i svakodnevnim radom, preuredili smo te ga namijenili za potrebe udruge, naravno, uz suglasnost mještana Vukšića i Mjesnog odbora, kazao je Slavko Matić, predsjednik UDBDR-a zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u uređenju ovih devastiranih i zapuštenih prostorija.


Svečani trenutak
– Nemam riječi s kojim bih pohvalio požrtvovnost svih članova udruge koji su svojom energijom i iskazanom voljom doprinijeli da ova udruga nakon samo 56 dana od osnutka dobije i svoju prostoriju u kojoj će moći normalno i nesmetano djelovati, okupljati svoje članove, održavati sastanke i dogovarati svoje daljnje aktivnosti. Dakako, najtoplije zahvaljujem i svim sponzorima i drugima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj projekt uspješno realizira, zahvalio je Matić, dodajući kako nije to sve bio lako uraditi.
– Trebalo je uistinu dosta truda uložiti, ali i upotrijebiti namjenskog građevinskog materijala. Međutim, udruženim snagama, zajedništvom i dobrom voljom ustrajali smo u svim postavljenim radnim zadacima, zadovoljno je kazao Matić.
Svečani trenutak otvorenja prostorija bio je vrhunac svega, kada su se okupili članovi UDBDR-a, mještani Vukšića i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Svečanost su svojom nazočnošću uveličali Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, i Boris Erceg, predsjednik benkovačkog Gradskog vijeća.


Poginulo 6 branitelja, ubijeno 9 civila
– Samim tim što je u vrlo kratkom roku od osnivanja udruge došlo i do otvorenja prostorije, dokaz je kako je ova udruga na čelu s njezinim predstavnicima i članstvom spremna dosta toga učiniti za dobrobit njih samih, ali i svih mještana Vukšića, rekao je Erceg i sam sudionik Domovinskog rata.
Sve nazočne pozdravio je i Tomislav Bulić izrazivši veliko zadovoljstvo zbog svega što je u tih nepunih dva mjeseca učinila UDBDR-a Vukšić.
– To je vrijedno svake pohvale i ja vam dajem punu potporu u vašem budućem djelovanju, rekao je Bulić, naglasivši kako je osnutkom ove udruge Vukšić dobio jako puno.




Najmlađe folklorašice
Bulić je naglasio kako se ne smije ni u jednom trenutku zaboraviti žrtva koju je ovo mjesto dalo u Domovinskom ratu, do temelja spaljeno, uz 6 poginulih branitelja i 9 ubijenih civila, mahom starije životne dobi.
– Godinama se te rane liječe, neke nikada i ne zacijele, ali u svakom slučaju vi iz udruge bit ćete itekako melem na sve te rane i uvijek dostupni za pomoć koju od vas trebaju, najprije vaši članovi, a onda i mještani ovoga mjesta, pa i samo mjesto u kojem živite, kazao je gradonačelnik Bulić.
Pozdrave predsjedniku Slavku Matiću i cijelom članstvu UDBDR-a Vukšić ispred nazočnih udruga uputio je Branko Kokić Suve, predsjednik UDIBDR-a Pridraga, koji je uručio i prigodni dar domaćinu.
Simboličnim presijecanjem vrpce prostorije su otvorili Slavko Matić i Tomislav Bulić. Obred blagoslova je predvodio fra Božo Mandarić, župnik. Na svečanosti su nazočile i najmlađe članice KUD-a Vukšić odjevene u tradicionalne nošnje. A nakon svečanosti u bivšem pogonu Poljoprivredne zadruge u Vukšiću domaćin i organizator pripremio je prigodan domjenak.